Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво представляват пробиотиците и пребиотиците? Кои храни са богати на тях?

 
Какво представляват пробиотиците и пребиотиците? Кои храни са богати на тях?


   Човешкият организъм е устроен с множество защитни бариери, една от които е нормалната бактериална флора в червата. В червата на възрастния човек има около 2 килограма бактерии. Най-разпространените видове и с най-голямо значение са Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum и Lactobacillus bulgaricus. Те са разположени в дебелото черво.Те произвеждат най-различни антимикробни вещества, които предпазват стомашно-чревния тракт от инфекции. Освен това заради голямото си количество създават конкурентност с патогенните микроорганизми. За да се размножава една бактерия, тя трябва да се прикрепи към чревната лигавица и да получава хранителни вещества от чревното съдържимо. Ако нормалните бактерии са в достатъчно количество, те механично пречат на прикрепването на патогените и по този начин защитават организма.

   Ролята на пробиотиците е да подпомагат и регулират чревната флора, която е нормална за червата. Най-често използваните култури са Lactobacillus и Bifidobacterium. Те продуцират антимикробни вещества и по този начин имат директен антибактериален ефект срещу патогенните микроорганизми. Стимулират синтеза на имуноглобулини, които са част от локалния имунитет на червата (имуноглобулин А). Пробиотиците още стимулират образуването на слуз в червата. Намаляват пропускливостта на чревната лигавица за токсините на бактериите. Нормалната чревна флора потиска размножаването на патологичните щамове.

   Пребиотиците представляват хранителни несмилаеми вещества (олигозахариди), които стимулират размножаването и развитието на нормалните бактерии. Най-добре познатият пребиотик е инулинът. Други пребиотици са пектин, лактулоза, олигофруктоза, галактоолигозахариди, фруктоолигозахариди.Има пребиотици, които стимулират определени бактериални култури и такива, които стимулират повечето полезни бактерии.

   Вижте ваучери с отстъпки за преглед при гастроентеролог ТУК!

   Синбиотиците са препарати, които съдържат в себе си пробиотици и пребиотици. За предпочитане са комбинираните средства, тъй като освен че съдържат в себе си и полезни бактерии, а и предоставят нужните вещества за тяхното развитие.

   Има също храни, които съдържат в себе си несмилаеми хранителни вещества и в червата те имат ролята на пребиотици. Примери за такива продукти са лук, чесън, зеле, зрял боб, ябълки, добре узрели банани,  овесени и пшенични трици, артишок. Киселото мляко е пример за естествен синбиотик.

   Пробиотиците и синбиотиците се прилагат при всички състояния на дисбактериоза. Може да се използват за лечение на остра и хронична диария, възпалителни заболявания на червата (на тънкото черво - ентерити, на дебелото черво - колити, ентероколити, на ректума - проктити). Също така трябва да се прилагат при употребата на широкоспектърни антибиотици, защото те убиват нормалната флора и това води до стомашно-чревни странични ефекти.

   Пробиотиците имат много благоприятен ефект и върху имунната система, защото укрепват здравето на червата. По този начин се повишава локалния имунитет на червата и патогенните микроорганизми нямат влияние върху здравето. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3162

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !