Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво причинява внезапната промяна в миризмата на тялото

 
Какво причинява внезапната промяна в миризмата на тялото

Промените в миризмата на тялото обикновено не са причина за безпокойство. Те често са резултат от промени в начина на живот като променена диета или режим на упражнения. В някои случаи обаче внезапната промяна в миризмата на тялото може да бъде знак за основно здравословно състояние. Телесната миризма може да засегне всеки и не бива да е повод човек да се тревожи. В повечето случаи хората могат да го предотвратят като практикуват добра хигиена.

Причини

Потта смесена с бактерии е основната причина за миризмата на тялото, но не цялата пот е една и съща. Причината за това е, че хората имат два различни вида потни жлези.

Еккринни потни жлези. На стъпалата и дланите на ръцете, както и на челото, бузите и подмишниците има голям брой еккринни жлези. Потта, която произвеждат е водниста и не мирише.

Апокринни потни жлези. Намират се в подмишниците и около гениталиите. Тези жлези произвеждат гъста, прозрачна течност, която може да мирише доста мощно когато се смеси с бактерии по кожата.

Има няколко възможни причини за промени в миризмата на тялото

Упражнения. При спорт тялото се изпотява, за да помогне за поддържане на постоянна температура. Когато тази пот се смеси с бактерии по кожата и след това изсъхне тя може да мирише.

Други причини поради които някой може да се поти повече от обикновено:

Някои храни могат да доведат до промяна в миризмата на тялото. Високото съдържание на фибри в кръстоцветните зеленчуци като зеле, карфиол и къдраво зеле може например да добави миризма подобна на яйца към газовете, които се получават. Аспержите често водят до миризма на урина.

 

Храни като чесън, лук, кимион и къри също могат да причинят промени в миризмата на тялото. Съдържащите сяра съединения, които тялото отделя при разграждането на тези храни могат да реагират с потта върху кожата предизвиквайки телесна миризма, която може да е различна от естествения аромат на човек.

Нежелани лекарствени реакции. Някои лекарства могат да причинят прекомерно изпотяване, което може да доведе до промени в миризмата на тялото при някои хора. Опаковката на продукта трябва да изброява всички възможни странични ефекти на лекарството. Важно е обаче да се отбележи, че не всеки, който приема лекарството, ще има странични ефекти.

Здравословни  състояния. В някои случаи резките промени в миризмата на тялото са резултат от основното здравословно състояние:

Хиперхидроза. Хората с хиперхидроза се потят прекомерно от еккринните потни жлези. Еккринната пот няма тенденция да води до миризма на тялото, но може да сe получи, ако се смеси с апокринна пот.

Плантарна хиперхидроза.  Причинява прекомерно изпотяване в стъпалата, което води до миризливи крака.

Човек може да има първична хиперхидроза, което означава, че се случва самостоятелно или прекомерното изпотяване може да е симптом на друго медицинско състояние. Той може да бъде и страничен ефект от някои лекарства.

Триметиламинурия. Рядко генетично състояние. Хората, които го имат не са в състояние да разграждат химическо съединение, наречено триметиламин. Съединението оставя тялото в потта, урината и дъха отделяйки миризма, наподобяваща тази на гнило яйце, риба или боклук.

Диабет. Миризмата на тялото може да е признак на диабет при някои хора. Случва се, когато има твърде много глюкоза в кръвта. Други симптоми на диабет включват:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДИАБЕТ С ОТСТЪПКА ТУК!

Заболяване на бъбреците. Понякога телесната миризма може да е признак на бъбречно заболяване, което означава, че бъбреците са повредени и не могат да филтрират кръвта по начина по който трябва. Други симптоми на бъбречно заболяване включват:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА БЪБРЕЦИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

Международното дружество по хиперхидроза предлага следните съвети на хора, които се притесняват от прекомерно изпотяване и миризма на тялото:

Хората притеснени от миризливи крака трябва да сменят обувките и чорапите си редовно. Също така могат да използват прахове и антиперспиранти за контрол на влагата.

Кога да посетите лекар

Всеки, който подозира, че внезапната промяна в миризмата на тялото се дължи на основен здравословен проблем, трябва да говори с лекар. Състояния като бъбречно заболяване и диабет са сериозни и изискват медицинска помощ.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

493

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !