Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво се случва с тялото ни преди, по време и след секс?

 
Какво се случва с тялото ни преди, по време и след секс?


   Сексът заема основна част в отношенията между мъжа и жената. Той е резултат от енергията, която протича между двамата партньори. За сексуалните отношения са нужни привличане един към друг и доверие към партньора, за да може да има свободна сексуална изява.

   Всеки един здрав човек има сексуално желание и категорично може да се каже, че сексът е един от най-добрите начини за получаване на удоволствие и освобождаване на напрежението. Дори има редица положителни ефекти върху здравето.  Какво се случва с тялото по време на секс?

   Сексът преминава през четири стадия: възбуда, плато, оргазъм и резолюция. Всеки един стадий зависи от сексуалните стимули и от възприемчивостта към тях. Сексуалните стимули могат да бъдат най-различни – зрителни, тактилни, слухови. Към тактилните стимули се отнасят зони на тялото, при чието стимулиране се предизвиква сексуална възбуда (ерогенни зони). Това устните, езикът, вратът, гърдите, раменете, вътрешната част на бедрата и, разбира се, гениталиите.

1 фаза: Възбуда.

     В резултат на сексуалните стимули, при мъжете и жените започва активно кръвонапълване (съдова конгестия) на гениталиите, което създава известно усещане за напрежение и удоволствие. При жената тази фаза включва подготовка на влагалището за сексуалния контакт. Започва активна трансудация на овлажняваща секреция по стените на влагалището, като тя е зависима от степента на сексуална възбуда. По-късно Бартолиновите жлези на входа на влагалището отделят допълнително секрет и навлажняват входа му. Със засилването на възбудата влагалището започва леко да се удължава и разширява. Това измества матката леко нагоре и назад. Клиторът увеличава своите размери и може да стане дори двоен, но размерите му не зависят от способността на жената да достигне до оргазъм или от нейната възприемчивост. Малките и големите срамни устни също се увеличават. След всички тези процеси жената е готова за проникването и осъществяването на контакт. При мъжа по време на тази фаза кавернозните тела на пениса се кръвонапълват и това води до ерекция. Освен това навлизането на кръв в гениталиите създава допълнително мускулно напрежение. И при мъжа, и при жената има увеличаване на пулса и дишането, артериалното налягане се повишава. Всичко това е резултат от отделянето на адреналин и норадреналин от надбъбрека. Тези два хормона допълнително влияят върху напълването на пениса и влагалището с кръв. Гърдите при жената се увеличават, зърната набъбват, а кожата на скротума се стяга и изпъва. Тестисите се стягат и прибират към основата на пениса и могат да увеличат двойно размерите си заради кръвонапълването.

2 фаза: Плато.

   Това е фазата на проникването и същинския сексуален контакт. По трудно разграничима е от възбудната. По време на платото двамата партньори се наслаждават на процеса и продължават да се стимулират един друг.  По време на секса Бартолиновите жлези продължават да отделят овлажняващ секрет. При мъжа жлезите на Каупър отделят през определено време капчици овлажняващ секрет през уретрата.  Нормално, ако е достатъчно силна възбудата, тази фаза преминава в оргазъм, което е кулминацията на сексуалното удоволствие. Но ако платото продължава прекалено дълго и оргазмът се отлага, това намалява шансовете за достигането му. Продължителността на тази фаза зависи единствено от личностните предпочитания и възможности на двамата партньори. Обикновено е между няколко минути и час. Всичко зависи от това дали сексуалният контакт ще бъде задържан волево. И при двамата партньори прекалено дългото плато води до намаляване на възприемчивостта и отговорите към сексуалните стимули. Триенето на главичката на пениса във влагалището води до стимулиране на нервни окончания и доближаване до кулминацията. При жената вагиналната и клиторната стимулация водят до оргазъм отново чрез стимулация на нервни окончания.

3 фаза: Оргазъм.

   Кулминацията на секса е оргазмът като той представлява освобождаване на сексуалното напрежение. При мъжа започва ритмично съкращение на мускулите на тестисите и семепроводите, което води до еякулация. Обикновено има 3-4 по-силни съкращения, съпроводени с по-силни усещания и отделяне на по-голямо количество сперма и под по-голямо налягане. Останалите  близо 10 съкращения са по-слаби и малко по малко затихват. Оргазмът продължава около 5-10 секунди. Съкращават се също мускулите на бедрата и таза. При жената оргазмът може да бъде вагинален, клиторен, маточен, анален и т.н. Жените също могат да еякулират. При клиторния оргазъм има пик на удоволствието и съкращение на вагиналните мускули. Трае около 10 секунди. Отново първите съкращения са силни и носещи най-мощното удоволствие и с времето затихват. Може да се отделят няколко капчици секрет. При вагиналния оргазъм няма връх на удоволствието. Жената усеща период на съкращаване на влагалището и ритмични вълни на удоволствие и освобождаване. И при двамата партньори оргазмът е резултат от релаксация на мускулния тонус в резултат на сексуалните стимули. Това е причината за усещането за лекота и освобождаване. Освен това рязко допълнителната кръв се оттегля от гениталиите и създава допълнително чувство за лекота. По време на оргазъм пулсът, дишането и артериалното налягане достигат до своя максимум.

4 фаза: Успокоение.

   След оргазма се преминава във фаза на успокоение или резолюция, при която отзвучава кръвонапълването на съдовете, а пулсът, дишането и артериалното налягане се нормализират. Жената има способността за изпита още множествени оргазми, ако сексуалната възбуда продължава. При мъжете рефрактерната фаза след оргазъм е по-дълга и затова не могат да достигнат отново до нов оргазъм. Нужно е да мине известно време, което за всеки мъж е индивидуално.

   Силните сексуални усещания са неотменна част от хубавия начин на живот. Развиването на сексуалността у двамата партньори е изключително важен фактор за поддържането на здрави отношения и щастлива любов. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

24721

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !