Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаят жените за колпоскопията

 
Какво трябва да знаят жените за колпоскопията

Колпоскопията е минимално инвазивна процедура която помага на лекаря да изследва шийката на матката, за да види дали има анормални клетки в шийката на матката или други основни състояния.

Какво да очаквате по време на колпоскопия и след това?

Използвайки колпоскопия лекарят може да изследва по-отблизо шийката на матката. За да извърши процедурата лекарят използва специализиран инструмент наречен колпоскоп. Колпоскопът осигурява достатъчно светлина и увеличение, за да позволи на лекаря да изследва шийката на матката по-лесно.

По време на прегледа лекарят ще намаже шийката на матката с разтвор на йод или оцетна киселина. Това помага за отстраняване на слуз от шийката на матката. Може също да предизвика чувство на леко изтръпване или усещане за парене.

В някои случаи лекарят може да вземе малка проба тъкан или биопсия за по-късно изследване. Има два вида биопсии. При единия вид лекарят взема проба от външната страна на шийката на матката, а при другия вид се взема проба от вътрешността на отвора на шийката на матката. Лекарят  изпраща тъканта в лаборатория за изследване и за определяне дали анормалните клетки са ракови. Ако се извърши биопсия може да се получи кървене или болка в продължение на няколко дни след това. Цялата процедура на колпоскопия обикновено отнема между 5–10 минути.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОЛПОСКОПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Защо се налага колпоскопията?

Когато резултатите от цитонамазка показват необичаен растеж или активност на клетките лекарят използва колпоскопа, за да разгледа по-отблизо шийката на матката и да разбере защо клетките може да са анормални.

Може също да използва колпоскопия, за да изследва по-отблизо шийката на матката, ако има други здравословни проблеми. Други причини поради които лекарят може да извърши колпоскопия:

Процедурата

Може да е по-добре, ако не сте в менструалния си цикъл когато лекарят планира колпоскопия. Това е така защото менструацията може да направи визуализацията по-предизвикателна. Въпреки това някои лекари са готови да продължат с процедурата, така че се консултирайте.

Според Американския колеж по акушерство и гинекология 24 часа преди процедурата трябва да се избягват:

По време на процедурата

Понякога лекарят може да използва друго решение за каутеризация на областта на биопсията, за да намали кървенето. Разтворът може да бъде сребърен нитрат или паста на Монсел което може да причини лека болка или парене. Когато тялото изхвърли тези разтвори те могат да изглеждат черни или да наподобяват утайка от кафе на външен вид. Не е необходимо обаче да се тревожите за това.

В някои случаи колпоскопията може да включва ендоцервикален кюретаж. Включва вземане на проба от цервикалния канал и е по-задълбочен процес от Пап теста. Ендоцервикалният кюретаж може да причини допълнителен дискомфорт, но няма други проблеми.

Възстановяване

След процедурата пациентката трябва да се чувства добре веднага щом тя приключи. Може да се появят леки спазми, но може да се продължи с ежедневните си дейности и не е необходимо да се избягва вагинален секс.

Ако обаче лекарят е извършил биопсия може да отнеме 1-2 дни за възстановяване. През това време може да се изпита известно кървене и болка. Може да се очаква тъмното отделяне от сребърен нитрат или пастата на Монел, ако процедурата ги е включила, за да помогне за намаляване на кървенето от биопсия.

Могат да се приемат обезболяващи лекарства без рецетпта, ако се изпитва някаква болка.

След биопсия лекарят може да препоръча да се избягват:

Резултати

Ако след прегледа нищо не изглежда необичайно не трябва да се прави нищо повече. Ако клетките са необичайни те могат да се излекуват сами. Ако лекарят препоръча изчакване може да се наложи повторна цитонамазка за проследяване.

При биопсия  лекарят уведомява кога да се очакват резултатите. Понякога по време на биопсията лекарят успява да отстрани всички анормални клетки  Ако някой се нуждае от допълнително лечение за отстраняване на анормални клетки, той може да има една от няколко процедури:

Рискове и кога да посетите лекар

Колпоскопията е медицинска безопасна процедура. Ако обаче се нуждаете от биопсия може да има риск от инфекция или кървене. Трябва да се споделят с лекаря всякакви алергии към йод или други лекарства.

Трябва да се потърси медицинска помощ, ако след биопсия се получат:

Добър индикатор дали има тежко кървене е, ако трябва да използва повече от една превръзка на час.

По време на бременност

Провеждането на колпоскопия по време на бременност е безопасно. Лекарят обаче може да отложи биопсията до след раждането. Ако бременна жена се подложи на биопсия може да се получи повече кървене поради увеличеното кръвоснабдяване което се случва по време на бременност.

Обикновено жената се нуждае от минимално време, за възстане от процедурата, въпреки че може да получи временно кървене или лека болка.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

684

реклама

Коментариреклама


Свързани статии