Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаят жените за рака на щитовидната жлеза

 
Какво трябва да знаят жените за рака на щитовидната жлеза

     Ракът на щитовидната жлеза е често срещан при жените. В разцвета на живота си заети с работа и грижи в семейството може дори да не забележат и да не си обърнат внимание. Могат да отдадат симптомите на други причини и да отложат посещението и прегледа при лекар. Когато лекарят диагностицира щитовидна жлеза с понижена функция поради рак това често идва като шок. Типичните пациенти с рак на щитовидната жлеза са жени на възраст между 30 и 60 години.

     Симптомите започват бавно. Умората е най-честата проява. Възможно е да има промени в косата, ноктите или кожата и други неясни оплаквания, които могат да бъдат причинени от възрастта, диета, стрес или десетки други фактори. Нарушенията на щитовидната жлеза са по-чести при жените вероятно поради функциите на хормоните, които са различни при жените и при мъжете.

     Щитовидните възли засягат до 80 процента от жените, но само 5 до 15 процента от тези бучки и неравности са злокачествени. Злокачествен и рак са страшни думи, но в повечето случаи рака на щитовидната жлеза е лечим, дори когато раковите клетки се разпространяват в близките лимфни възли, което се среща често.

     Обикновено това е бавно протичаща болест. При 98 до 99 процента преживяемостта е 20 години. Третира се почти като хронично състояние при което пациентът получава лечение и посещава редовно своя лекар за проследяване.

Диагностициране на рак на щитовидната жлеза

     Ако жена забележи бучка в основата на шията си или ако лекар забележи лезия (изменения) на щитовидната жлеза на рентген или Компютърна томография (КТ) следващия диагностичен тест обикновено е ултразвук. Така се осигурява подробна информация за възела. Лекарите могат да препоръчат детайлно наблюдение на малки възли. По-големите възли могат да бъдат тествани с аспирация с фина игла при която лекарят събира с игла проба клетки от възела и ги гледа под микроскоп. Около 70 процента от биопсиите на възлите ще покажат, че възела е доброкачествен. Други 25 процента от биопсиите са неубедителни, а останалите 5 процента показват, че е налице рак.

Вижте ваучери с отстъпки за преглед при ендокринолог и ехография на щитовидна жлеза ТУК!

Лечение на рак на щитовидната жлеза

     Хирургията като метод за отстраняване на щитовидната жлеза и всички засегнати лимфни възли е предпочитаното лечение. След интервенцията пациентката приема хормони на щитовидната жлеза, за да покрие загубата на жлезата и радиоактивен йод за лечение на всички останали ракови клетки. Традиционното хирургично отстраняване на щитовидната жлеза или тиреоидектомия оставя виден белег на предната част на шията.  Съществува и неинвазивна операция, при която хирургът достига до щитовидната жлеза и я отстранява през устата, така че няма рязане или белези на шията. Това може да бъде ценна алтернатива на традиционния подход.

Възстановяване след операцията

     Дори и след успешна операция възстановяването отнема време, а на някои пациентки са нужни седмици и по-дълъг период. Тялото трябва да се адаптира към лекарствата за щитовидна жлеза, които заместват хормона който вече не се осигурява от липсващата щитовидна жлеза.

     Учените търсят решения и науката наваксва с по-добра диагностика и възможности за лечение.

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1979

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !