Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за Гастроезофагеалната рефлуксна болест

 
Какво трябва да знаем за Гастроезофагеалната рефлуксна болест

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е дългосрочно състояние при което киселина от стомаха постъпва в хранопровода. Някои ключови факти за ГЕРБ:

Стомашната киселина, която измива хранопровода, може да причини опасно увреждане на тъканите.

ГЕРБ може да е резултат от дисфункционална клапа в горната част на стомаха и долната част  на хранопровода.

Поддържането на здравословно тегло, отказването от тютюнопушенето и намаляването на стреса могат да помогнат за намаляване на риска от ГЕРБ.

Лечението на ГЕРБ може да включва използването на инхибитори на протеиновата помпа, антиациди и други лекарства, както и промени в начина на живот.

Причини за ГЕРБ?

Гастроезофагеална рефлуксна болест е състояние, при което стомашната киселина упорито и редовно се влива в хранопровода. Хранопроводът транспортира храна от устата до стомаха. Киселината в хранопровода причинява киселини и други симптоми, както и възможно увреждане на тъканите.

Случайният рефлукс с киселина е доста често срещан, възникващ в резултат на преяждане, лягане след хранене или ядене на определени храни. Въпреки това повтарящият се рефлукс на киселина диагностициран като ГЕРБ обикновено има други причини и рискови фактори и може да има по-сериозни усложнения.

Гастроезофагеална рефлуксна болест се среща при хора от всички възрасти, а понякога и по неизвестни причини. Накратко възниква когато сфинктерът в долната част на хранопровода стане слаб или се отваря когато не трябва.

ГЕРБ се среща по-често при:

 • наднормено тегло или затлъстяване поради повишен натиск върху корема
 • бременност
 • прием на определени лекарства включително някои лекарства за астма, блокери на калциевите канали, антихистамини, успокоителни и антидепресанти
 • пушенето и пасивното пушене

Хиаталната херния е състояние при което отвор в диафрагмата позволява на горната част на стомаха да навлиза в гръдния кош. Това понижава налягането в езофагеалния сфинктер и повишава риска от ГЕРБ.

Симптоми

Основният симптом на ГЕРБ е киселини. Те са дискомфорт усетен зад гръдната кост като усещане за парене. Склонен е да се влоши, ако човекът легне или се наведе, а също и след като се е нахранил.

 

Въпреки това, не всички хора с ГЕРБ изпитват киселини и има и други възможни симптоми:

 • гадене или повръщане
 • лош дъх
 • дихателни проблеми
 • затруднение или болка при преглъщане
 • гниене

Усложнения

ГЕРБ може да се влоши и да премине в други състояния, ако не се лекува. Те включват:

Езофагит: Възпаление на лигавицата на хранопровода.

Стеснение на хранопровода: В това състояние хранопроводът се стеснява, което затруднява преглъщането.

Хранопровод на Барет: Клетките от лигавицата на хранопровода могат да се променят в клетки подобни на лигавицата на червата. Това може да се развие в рак.

Респираторни проблеми: Възможно е аспириране на стомашна киселина в белите дробове, което може да причини редица проблеми. Включително задръстване в гърдите, дрезгавост, астма, ларингит и пневмония.

Диагноза

Всеки, който изпитва чести симптоми на киселинен рефлукс, трябва да поговори със своя лекар, който може да го насочи към гастроентеролог за по-нататъшно изследване. Има няколко възможни теста за диагностициране на ГЕРБ:

Проследяване на рН и импеданс на хранопровода: Това измерва количеството киселина в хранопровода докато тялото е в различни състояния, например по време на хранене или сън.

Ендоскопия на горния отдел на стомашно-чревния тракт: Поставяне на тръба с прикрепена камера, която се използва за инспектиране на хранопровода. Малка проба тъкан също може да бъде взета едновременно при биопсия.

Горна серия на GI: Вид рентген, който показва определени физически отклонения, които могат да причинят ГЕРБ.

Манометрия на хранопровода: Измерва мускулните контракции в хранопровода по време на преглъщане. Така може да измери силата на сфинктера.

Безжичен Bravo pH мониторинг на хранопровода: Към хранопровода е прикрепена малка временна капсула. Така се измерва киселинността непрекъснато в продължение на около 48 часа.

Лечение

ГЕРБ често се лекува с лекарства, преди да се опитат другиметоди на лечение. Инхибиторите на протонната помпа са едни от основните възможности за медикаментозно лечение за хора с ГЕРБ. Те намаляват количеството киселина произведена от стомаха. Други възможности са:

H2 блокери: Намаляват производството на киселина.

Антиациди: Те противодействат на киселината в стомаха с алкална среда. Страничните ефекти могат да включват диария и запек.

Прокинетика:  Помагат на стомаха да се изпразни по-бързо. Страничните ефекти включват диария, гадене и безпокойство.

Еритромицин: Вид антибиотик, който също помага за изпразване на стомаха.

Хирургични възможности

Ако промените в начина на живот не подобрят значително симптомите на ГЕРБ или лекарствата нямат желания ефект гастроентеролог може да препоръча операция. Хирургичните лечения включват:

Фундопликация: Хирургът зашива горната част на стомаха около хранопровода. Това добавя налягане в долния край на хранопровода и като цяло е успешно за намаляване на рефлукса.

Ендоскопски процедури: Набор от процедури включващи ендоскопско шиене, което използва шевове за стягане на мускула на сфинктера и радиочестота, която използва топлина за производство на малки изгаряния, които спомагат за затягане на мускула на сфинктера.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Предотвратяване

Промени в начина на живот и поведение могат да помогнат за облекчаване на ГЕРБ:

 • Яжте умерени количества храна и избягвайте преяждането
 • Спрете да ядете 2 до 3 часа преди сън
 • Откажете се или избягвайте пушенето
 • Ако човек е с наднормено тегло, отслабването може да помогне за предотвратяване на симптоми
 • Не носете дрехи, които са плътно около корема
 • Спете под лек ъгъл с леко повдигната глава

Диета

Определени храни могат да предизвикат симптоми на ГЕРБ при някои хора:

 • мазни храни
 • пикантни храни
 • шоколад
 • мента
 • кафе
 • храни съдържащи доматени продукти
 • алкохолни напитки

Ако избягвате тези видове храни и все още изпитвате редовни киселини важно е да посетите лекар, тъй като може да има други основни проблеми, причиняващи симптомите.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

560

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !