Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за физиотерапията

 
Какво трябва да знаем за физиотерапията

Във физическата терапия обучени специалисти оценяват и лекуват анормална физическа функция свързана например с нараняване, увреждане, заболяване или състояние.

Според Американската асоциация по физикална терапия (APTA) физиотерапевтът е обучен лицензиран медицински специалист с опит в:

Лицензирани физиотерапевти могат да бъдат намерени в редица здравни заведения включително амбулаторни кабинети, частни кабинети, болници, рехабилитационни центрове, старчески домове, здравни, спортни и фитнес заведения.

Какво да очакваме от физиотерапията

Физиотерапията може да помогне на хора от всички възрасти с редица заболявания. Физиотерапевтът помага в грижите за пациентите във всички фази на оздравяване от първоначалната диагноза до възстановителния и профилактичния етап на възстановяване.

Физикалната терапия може да бъде самостоятелен вариант или да поддържа други лечения. Някои пациенти са насочени към физиотерапевт от своя лекар, но други сами търсят терапия. Независимо от начина по който пациентът стига до посещение при физиотерапевт може да очаква:

Пациентите често тренират с физиотерапевт упражнения, които могат да правят у дома, за да им помогнат да изпълняват функции на тялото по-ефективно. Физиотерапевтите могат да лекуват голямо разнообразие от медицински състояния в зависимост от тяхната специалност. Някои състояния, които могат да се възползват от този тип лечение са:

Ползи от физическата терапия

В зависимост от причината за лечението ползите от физиотерапията включват:

Спортният терапевт може да помогне на спортиста да увеличи постиженията си чрез укрепване на определени части на тялото и използване на мускулите по нови начини. Лекар или физиотерапевт може да съветва хората относно ползите специфични за личната им медицинска история и нуждата им от лечение.

Видове физиотерапия

Физическата терапия може да помогне на пациента да възвърне движението или силите си след нараняване или заболяване. Както при всяка медицинска практика разнообразни терапии могат да бъдат приложени за лечение на редица състояния.

Ортопедична физиотерапия. Прилага се при мускулно-скелетни наранявания включващи мускулите, костите, сухожилията и фасцията. Подходяща е за медицински състояния като:

Пациентите могат да се подложат на съвместна мобилизация, мануална терапия, силови тренировки, тренировки за мобилност и други.

Гериатрична физиотерапия. Може да помогне на по-възрастните пациенти, които развиват състояния засягащи тяхната подвижност и физическа функция включително:

Този тип интервенция има за цел да възстанови мобилността, да намали болката и да повиши нивата на физическа подготовка.

Неврологична физиотерапия. Може да помогне на хора с неврологични разстройства и състояния като:

Лечението може да има за цел да повиши работата на крайниците, да лекува парализа и да увеличи обратно мускулната сила чрез намаляване на мускулната атрофия.

Сърдечно-съдова и белодробна рехабилитация. Могат да бъдат от полза за хората засегнати от някои сърдечно-белодробни състояния и хирургични процедури. Лечението може да увеличи физическата издръжливост.

Педиатрична физиотерапия. Има за цел да диагностицира, лекува и управлява състояния, които засягат бебета, деца и юноши, включително:

Терапията за грижа за рани може да помогне да се гарантира, че зарастващата рана получава достатъчно кислород и кръв чрез подобрена циркулация. Физическата терапия може да включва използването на ръчни терапии, електрическа стимулация, компресионна терапия.

Вестибуларната физиотерапия. Има за цел да лекува проблеми с баланса, които могат да бъдат резултат от състояния на вътрешното ухо. Вестибуларната физикална терапия включва редица упражнения и ръчни техники, които могат да помогнат на пациентите да възстановят нормалния си баланс и координация.

Деконгестивна терапия. Може да помогне за източване на натрупаната течност при пациенти с лимфедем и други състояния, които включват натрупване на течности.

Рехабилитацията на тазовото дъно може да помогне за:

Освен физическа манипулация физиотерапевтичното лечение може да включва:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЛАЗЕРТЕРАПИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Физиотерапевтът ще препоръча най-подходящото лечение.

Обучение на физиотерапевтите

По време на няколко години обучение физиотерапевтите изучават области като биология, анатомия, клетъчна хистология, физиология, физиология на упражненията, биомеханика, кинезиология, неврология, фармакология, патология, поведенчески науки, сърдечно-съдови и белодробни, ендокринни и метаболитни изследвания. Физиотерапевтите могат да се специализират в области като:

Според Световната конфедерация по физикална терапия (WCPT) този вид лечение носи полза не само на физическото тяло. Грижа за определяне и максимизиране на качеството на живот и потенциал за движение. Превенция, лечение/интервенция, хабилитация и рехабилитация. Обхваща физическото, психологическо, емоционално и социално благополучие.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

387

реклама

Коментариреклама


Свързани статии