Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за онихомикозата (гъбичната инфекция на ноктите)

 
Какво трябва да знаем за онихомикозата (гъбичната инфекция на ноктите)

Гъбичните инфекции на ноктите са най-често срещаните заболявания за тях, около 50 процента от аномалиите на ноктите.

Гъбичките обикновено присъстват в тялото, но ако размножаването се ускори това може да се превърне в проблем. Те са известни още като онихомикоза onychomycosis и tinea unguium.

Както ноктите на ръцете така и ноктите на краката са податливи на инфекция която обикновено се появява като обезцветяване и удебеляване на нокътя и разпадане по ръбовете. Състоянието най-често се проявява при ноктите на краката. Около 10% от възрастното население страда от гъбична инфекция на ноктите.

Лечение

Лечението на гъбични инфекции на ноктите може да бъде дълъг и скъп процес. Налични са орални противогъбични лекарства и алтернативни терапии. Предлагат се кремове и мехлеми, но те не са се оказали много ефективни. Пероралните лекарства за инфекция с гъбички по ноктите включват:

Това обикновено отнема до 4 месеца преди пълното заместване на заразения нокът със здрави и незаразени нокти. В някои екстремни случаи лекарят ще избере да премахне целия нокът.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЪБИЧКИ ПО НОКТИТЕ С ОТСТЪПКА ТУК!

Домашни средства

Локалното лечение на гъбички по ноктите може да изглежда, че изчиства ясните гъбични инфекции на ноктите, но често не излекува напълно инфекцията. Домашни средства за които е доказано, че имат потенциално обещаващи клинични ефекти върху гъбичките по ноктите:

Vicks VapoRub: Локален мехлем. Обикновено сеприлага при кашлица. Изследване публикувано през 2011 г., предполага, че може да бъде от полза при лечението на гъбички по ноктите.

Екстракт от змийски корен: Изследване от 2008 г. показва, че това естествено противогъбично растение може да бъде толкова ефективно колкото противогъбично лечение с циклопирокс предписано с рецепта за лечение на гъбички по ноктите.

Масло от риган: Съдържа тимол за който се твърди, че има противогъбични свойства. Понякога маслото от риган се комбинира с масло от чаено дърво при лечение, но страничните ефекти могат да бъдат мощни и комбинирането им може да увеличи вероятността от алергична реакция или дразнене.

Озонирани масла: Зехтинът и слънчогледовото масло са примери за масла наситени с озоно-кислородна смес. Има множество проучвания потвърждаващи ползите от този вид масло при лечение на гъбички по ноктите. В едно проучване озонизираното слънчогледово масло показва по-големи клинични ефекти от предписаното противогъбично лекарство кетоконазол.

Други алтернативни средства използвани за лечение на гъбични инфекции на ноктите включват масло от австралийско чаено дърво, оцет, листерин и екстракт от семена на грейпфрут. Няма обаче научни доказателства в подкрепа на употребата на тези продукти.

Предотвратяване

Предотвратяването на инфекции с гъбички по ноктите изисква хигиена на ръцете и краката. Някои предложения включват:

Причини

Микроскопичните организми наречени гъби причиняват гъбични инфекции на ноктите. Най-често групата гъби наречени дерматофити (като Candida) е отговорна за гъбичните инфекции на ноктите. Някои дрожди и плесени обаче също причиняват тези инфекции:

Честите причини за плесени включват:

Патогените причиняващи инфекция с гъбички по ноктите обикновено попадат в кожата чрез малки порязвания или малки раздели между нокътя и нокътното легло. Гъбичките растат когато нокътът осигурява подходящо топла и влажна среда.

Рискови фактори

Всеки може да получи гъбична инфекция на ноктите, но те са по-чести при мъжете отколкото при жените и при възрастните хора отколкото при младите. Някои допълнителни фактори повишават риска от гъбична инфекция на ноктите:

Хората в напреднала възраст са най-предразположени към гъбични инфекции на ноктите поради по-ниското кръвообращение и по-бавно нарастващите нокти, което е част от естествения процес на стареене.

Симптоми

Ноктите заразени с гъбички обикновено са:

Може да има и:

Гъбичните инфекции на ноктите могат да доведат до болка в пръстите на краката или върха на пръстите и дори могат да отделят лоша миризма.

Друг симптом свързан с гъбични инфекции на ноктите са кожни лезии без гъбички наречени дерматофитиди. Те могат да изглеждат като обриви или сърбеж в част от тялото, която не е заразена с гъбички подобно на алергична реакция.

Диагноза

За да диагностицира инфекции с гъбички по ноктите лекарят обикновено изследва отломки които са остъргани отдолу под нокътя. Изстъргването на ноктите ще се използва при тестове като намазка с калиев хидроксид (KOH) или гъбична култура. Тестът КОН може да се извърши бързо докато гъбичната култура може да отнеме седмици.

Лекарите трябва да бъдат внимателни когато диагностицират гъбични инфекции на ноктите защото няколко други състояния могат да доведат до подобни симптоми. Те включват:

Пациентите с диабет са податливи на усложнения и трябва да се консултират със своя лекар. Гъбичните инфекции на ноктите обикновено имат добра прогноза, ако се лекуват своевременно. Въпреки, че са неприятни или дразнещи повечето гъбични инфекции на ноктите могат да бъдат лекувани успешно без усложнения след лечението.

Лечението може да отнеме много време, за да се излекува напълно инфекцията и може да изисква допълнителни процедури на лечение. Усложненията в някои екстремни случаи могат да включват увреждане на ноктите или трайна загуба или разпространение на инфекцията. Говорете с лекар преди да опитате ново лечение.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

223

реклама

Коментариреклама


Свързани статии