Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за пародонтита и неговото лечение – съвременен поглед върху заболяването ЧАСТ2

 
Какво трябва да знаем за пародонтита и неговото лечение – съвременен поглед върху заболяването ЧАСТ2

Антибиотиците и водите за изплакване помагат ли при лечението?

Пародонтитът се причинява от бактерии, които не са в свободно състояние, а са част от биофилм (зъбна плака). В тази плака бактериите живеят в комуникация и си обменят хранителни вещества, дори и гени за резистентност (невъзприемчивост) към антибиотици. Във връзка с това безконтролното назначаване на антибиотици е бич за цялото общество, защото могат да се развият бактерии, които са резистентни към тях! Антибиотикът не може да достигне до бактериите в плаката, те са много добре защитени там, т.е. антибиотикът освен, че товари организма,
не успява да „убие“ бактериите, но освен това ги прави и невъзприемчиви към него. Ето защо основното и успешно лечение на пародонтита е почистването с ултразвук, а антибиотичната терапия има второстепенно значение и то в конкретни случай! Знае се, че ако приемате например Rodogyl без да бъде почистена (премахната) плаката няма да излекувате пародонталното заболяване.
Водите за уста не могат да премахнат плаката. Т.е. те имат освежаващ, дезодориращ ефект, но не са в състояние да разрушат резистентната стуктура на биофилна (плаката). Химическите разтвори имат една една основна цел и тя е плакинхибиция, т.е. те забавят повторното натрупване на плака по зъбните повърхности, но след като тази плака е била вече отстранена!

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

През какъв период трябва да се прави „почистването“?

Инфекцията при пародонтит се предизвиква от бактерии, които нормално се срещат в устата и тяхното пълно отстраняване е практически невъзможно. След като веднъж се направи почистване с ултразвук, броят на бактериите значително намалява. Въпреки педантичното инструментиране от страна на зъболекаря, все пак, остават едно малко количество бактерии, които са недостъпни за отстраняване. Защо е така? Зъбът е изграден най-отвън емайл, а в зоната под шийката на зъба емайлът преминава в цимент. Под емайла и цимента се разполага
дентинът, а в самата сърцевина на зъба – зъбната пулпа, която е съставена от кръвоносни и лимфни съдове, нервни клончета, стволови клетки и др.

По цимента има много неравности, депресии и вдлъбнатини, които трудно се инструментират без визуален контрол. Дентинът има дървовиден строеж и множество каналчета. В тези места от цимента и дентина остават след почистването някои бактерии, които сами по себе си не са достатъчни да предизвикат заболяване, но са резервоари на инфекция. Тези бактерии се размножават и след определен период от време (средно около 3 месеца) новите бактерии са вече в такова количество, в каквото са били преди изобщо зъбите да бъдат почистени с ултразвук. Това означава, че следващото почистване трябва да бъде преди намножаването на бактериите, за да не се допусне те да доведат до напредване на заболяването. Така успяваме да контролираме инфекцията, а контрол
означава регулярност. Мисленето, че „аз нямам зъбен камък за какво да ми трябва почистване“ или „чистя си зъбния камък два пъти в годината“ е старо и не означава лечение (контрол) на инфекцията, защото зъбният камък не причинява заболяване, а бактериите от плаката!
Сроковете на почистване са строго индивидуални! Едни са за хора, които успяват регулярно да отстраняват плаката и нямат пародонтит и съвсем други са за хора с активен пародонтит и дълбоки пародонтални джобове! Тези интервали (срокове) се определят строго индивидуално от Вашия зъболекар!

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

Как влияе тютюнопушенето?

Приемът на цигари, в това число и никотинови дъвки е рисков фактор за развитието (задълбочаването) на пародонталното заболяване. То е рисков фактор и за развитие на орален карцином (рак в устата), на сърдечни заболявания, инсулт и др. Прието е от Световната здравна организация, че приемът на ДО 10 (десет) цигари дневно, означава среден риск, а над 10 – висок риск за посочените заболявания!

Има ли значение каква е пастата и четката - електрическа или ръчна, които се използват?

Електрическите четки за зъби са алтернатива или допълнение на ръчните четки. Подходящи са за хора с намалена мануалност или хоспитализирани. При някои пациенти употребата на електрическа четка подобрява мотивацията им за по-добра хигиена. Съвременните електрически четки успяват да отранят и някои оцветявания.

Виж отстъпки за стоматологични услуги с до -70%

Предоставено от: Д-р Гогова и Д-р Иванов.

Към ЧАСТ1

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1745

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !