Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за пулсоксиметъра (уред за измерване на жизнени показатели - дишане и пулс)

 
Какво трябва да знаем за пулсоксиметъра (уред за измерване на жизнени показатели - дишане и пулс)

Пулсовата оксиметрия е метод за отчитане на кислородното насищане на кръвта. Хората с респираторни или сърдечно-съдови заболявания, в случаи на някои инфекции могат да се възползват от пулсовата оксиметрия. Също така се прилага и за много малки бебета

 

Какво представлява пулсовата оксиметрия?

Всяка система и орган в тялото се нуждаят от кислород, за да оцелеят. Без кислород клетките започват да функционират неправилно и накрая умират. Клетъчната смърт може да причини тежки симптоми и в крайна сметка да доведе до органна недостатъчност.

Тялото транспортира кислород до органите като го филтрира през белите дробове. След това белите дробове разпределят кислорода в кръвта чрез хемоглобинови протеини в червените кръвни клетки. Тези протеини осигуряват кислород на останалата част от тялото.

Пулсовата оксиметрия измерва процента на кислорода (кислородно насищане) в протеините на хемоглобина. Обикновено показва колко кислород постъпва в органите.

Нормалните нива на кислородното насищане на кръвта са между 95 и 100 процента. Нивата на кислородно насищане на кръвта под 90 процента се считат като необичайно ниски и могат да бъдат клинична спешност.

Кислородното насищане може да спадне по много причини:

 • задушаване
 • задавяне
 • инфекции като пневмония
 • удавяне
 • заболявания като емфизем, рак на белия дроб и белодробни инфекции
 • вдишване на отровни химикали
 • сърдечна недостатъчност или анамнеза за инфаркт
 • алергични реакции
 • обща анестезия
 • сънна апнея

 

Как работи пулсоксиметърът?

Пулсоксиметрите са уреди, които могат да бъдат прикрепени към пръст, китка, крак или друга област, за да отчете кръвния поток. Функционират като светлина осветява относително прозрачна област на кожата. Светлината прониква към детектор разположен от другата страна на кожата.

Например когато е закачен върху пръст едната страна на щипката осветява, а другата открива светлината. Количеството светлина погълната от кръвта показва кислородното насищане. Пулсоксиметърът не измерва директно насищането с кислород, а вместо това използва сложно уравнение и други данни, за да оцени точното ниво.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПУЛСОКСИМЕТЪР С ОТСТЪПКА ТУК!

Ползи

Пулсоксиметрите са полезни за хора със състояния, които влияят на насищането с кислород. Например специалист по сън може да препоръча пулсоксиметър за наблюдение на нивото на насищане през нощта с кислород на някой със съмнение за сънна апнея или тежко хъркане.

Пулсовата оксиметрия също може да осигури обратна връзка за ефективността на дихателните интервенции като кислородна терапия и респираторни машини.

Някои лекари използват пулсова оксиметрия за оценка на безопасността на физическата активност при хора със сърдечно-съдови или дихателни проблеми или могат да препоръчат на човек да носи пулсоксиметър докато тренира.

Лекарят може също да използва пулсовата оксиметрия като част от стрес тест.

Някои болници също използват пулсоксиметри за особено уязвими пациенти. Например при бебетата в отделенията за интензивно лечение за новородени пулсоксиметрите предупреждават персонала за спад в насищането с кислород.

Някои предимства на пулсовата оксиметрия:

 • наблюдение на насищането с кислород във времето
 • предупреждения за опасно ниски нива на кислород особено при новородени
 • осигуряват спокойствие на хора с хронични респираторни или сърдечно-съдови заболявания
 • оценка на необходимостта от допълнителен кислород
 • наблюдение на нивата на насищане с кислород при хора под анестезия
 • показват опасни странични ефекти при хора приемащи лекарства, които влияят върху дишането или насищането с кислород

За какво трябва да се внимава?

Уредите за пулсова оксиметрия са неинвазивни и не носят сериозни рискове. Някои хора изпитват леко дразнене, включително зачервяване на кожата и чувствителност.

Ако се монтират много плътно и се използват за продължителен период пулсовите оксиметри могат да  прекъснат достъпа на кислорода от околните съдове. Всеки, който изпитва изтръпване, сковаване или промени в цвета на кожата трябва незабавно да уведоми лекар.

Основният риск от пулсовата оксиметрия е фалшиво отчитане. Точността зависи от правилното прилягане и незначителни промени в начина, по койт са поставени могат да доведат до неточно отчитане. Ч

Насищането с кислород може също да се понижи за кратки периоди поради други фактори като промяна в позицията на сън или моментно задържане на дъха. овек, който се преобърне в съня си може да разхлаби устройството, което го кара да подаде фалшив сигнал. Пулсоксиметърът предупреждава дори когато падането е временно и безвредно.

Пулсоксиметрите могат да дадат на някои хора фалшиво чувство за сигурност. Те не предоставят сигнали за всички възможни проблеми с кислорода и не могат да служат като заместител на други форми на мониторинг.

Хората използващи пулсоксиметри трябва да обсъдят рисковете с лекар и да поддържат запис на показанията с течение на времето. Промените в показанията, особено в отговор на промените в околната среда понякога сигнализират за здравословен проблем.

Обсъдете плановете си да използвате устройството с лекар преди да инвестирате в устройство.

Ограничения на точността на отчитане

Някои фактори могат да намалят точността на отчитане на пулсоксиметъра:

 • промени в пулса
 • отравяне с въглероден окис, което може да не доведе до сигнал в пулсов оксиметър
 • нива на билирубин
 • липиди в кръвната плазма
 • смущения от външна светлина или цвят, включително лак за нокти
 • студени ръце или лоша циркулация

При затруднено дишане, задух, замаяност или други признаци на възможна липса на кислород, трябва да се потърси медицинска помощ.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

860

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !