Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаем за възлите и кистите на щитовидната жлеза?

 
Какво трябва да знаем за възлите и кистите на щитовидната жлеза?


Какво представляват кистите и възлите на щитовидната жлеза?

   Познати са много заболявания на щитовидната жлеза, но едни от най-често срещаните са възлите и кистите. Това не бива да бъде причина за тревога. Възлите представляват новобразувания, които в над 95% от случаите са доброкачествени. Кистите се образуват тогава когато има нарушено оттичане на колоида на жлезата.

Какви са симптомите?

   Близо 30% от хората имат подобни новообразувания в жлезата. Обикновено те протичат безсимптомно и биват откривани при случайни ехографски прегледи. Много хора не знаят и не са подозирали за тях преди прегледа. Възможно е при екстремно нарастване на възлите или кистите да се появят затруднения при преглъщане, нарушения в дишането, болка в областта на шията, тежест или дискомфорт. Понякога тези промени могат да повлияят функцията на жлезата и тя да реагира с повишена или намалена секреция на хормони.

   За хипотиреоидизма са характерни:

За хипертиреоидизма са типични:

   След като бъдат открити кистите или възлите при преглед е нужно те да бъдат проследявани във времето. Споменахме, че в масовия процент от случаите се касае за абсолютно доброкачествени процеси, но все пак е важно да се следи еволюцията на заболяването. Много рядко е възможно възлите да малигнизират, т.е. да се развие злокачествено заболяване на жлезата.

Какво трябва да знаем за лечението?

   Относно лечението за възлите и кистите може да се предприемат няколко стъпки. Първата и най-важна е проследяването на жлезата поне веднъж годишно ако няма симптоми. Важно е да се отчита дали възлите нарастват, дали има промени в тяхната консистенция, дали започват да срастват с тъканите или не. Обикновено ако няма оплаквания не се предприема хирургично лечение. Когато размерите им станат твърде големи и започнат да причиняват оплаквания може да се мисли за оперативна интервенция. Кистите също трябва да бъдат следени във времето дали увеличават своите размери. При значително увеличаване, кистите се пунктират и съдържимото се евакуира.

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

54127

реклама

Коментариреклама


Свързани статии