Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаете за Позитронно-емисионната томография PET/ПЕТ скенер

 
Какво трябва да знаете за Позитронно-емисионната томография PET/ПЕТ скенер

          Позитронно-емисионна томография (PET, ПЕТ) е метод за образна диагностика, с който се установяват заболявания в тялото. При сканирането се използват специални багрила съдържащи ниско активни радиоактивни проследяващи вещества. Те се инжектират венозно в ръката, поглъщат се или се вдишват в зависимост от това коя част от тялото се изследва. След това се абсорбират от определени органи и тъкани. Когато бъдат открити от ПЕТ скенер тези вещества помагат на лекаря да прецени състоянието на вътрешните органи и тъкани и колко добре функционират.

          Проследяващото вещество се натрупва в области с по-висока химическа активност, което е от полза, тъй като определени тъкани на тялото при някои заболявания имат по-високо ниво на химическа активност. Тези области на заболяване се визуализират като светли петна след ПЕТ сканирането. Това е амбулаторна процедура, което означава, че сте свободни да се приберете същия ден след приключване на теста.

Защо е необходима Позитронно-емисионна томография?

          Вашият лекар може да назначи тази диагностика, за да изследва кръвообръщението, насищането с кислород, усвояването на захарта, метаболитните процеси на органите и тъканите във Вашето тяло. ПЕТ показва проблеми на клетъчно ниво, давайки на лекаря най-добър поглед върху сложните заболявания. Този метод  най-често се използва за диагностициране на:

Рак: раковите клетки имат по-висока метаболитна скорост от здравите. Поради това високо ниво на химическа активност раковите клетки се проявяват като ярки петна при ПЕТ сканиране. Това е полезно както за откриване на рак, така и за определяне дали има разсейки и дали приложеното лечение работи, за проверка на рецидиви на раковото заболяване. ПЕТ сканиранията трябва да бъдат разчетени внимателно от лекар, тъй като е възможно нормални състояния да изглеждат като рак при сканиране. Също така често се срещат големи тумори, които не се появяват на ПЕТ сканиране.

Сърдечни проблеми: ПЕТ разкрива области с намален приток на кръв към сърцето. Това е така, защото здравата тъкан на сърцето поема повече следи от проследяващо вещество, отколкото нездрава тъкан или такава с намален приток на кръв. Различните цветове и степени на яркост при сканирането показват различни нива на тъканната функция, помагайки на Вашия лекар да прецени какво е най-добре да се предприеме.

Мозъчни разстройства: глюкозата е основното гориво на мозъка. Проследяващите вещества са „прикрепени“ към съединения като глюкоза. Така ПЕТ открива кои области на мозъка използват глюкоза в най-високи нива. Вашият лекар ще прегледа резултатите от сканирането, за да прецени как мозъка функционира и да провери за наличието на аномалии.

Разстройства на централната нервна система, които се откриват и проследяват с този метод на диагностика са:

Позитронно-емисионната томография спрямо други тестове

          ПЕТ показва метаболитни промени, настъпващи на клетъчно ниво в даден орган или тъкан. Това е важно, защото заболяването често започва на клетъчно ниво. Компютърната томография и ЯМР не могат да разкрият проблеми на клетъчно ниво. Може да открие промени в клетките в много ранна фаза. Компютърната томография и ЯМР могат да открият промените на по-късен етап, тъй като заболяването променя структурата на органите или тъканите.

Виж прегледи за ЯМР с отстъпка тук!

Откриването на заболяване на клетъчно ниво дава на лекаря най-добър поглед върху сложните системни заболявания, като:

         По освоята същност Компютърната томография (КТ) използва рентгенов апарат, за да направи снимки на тялото от вътре. ЯМР използва магнитни полета и радиочестотни импулси, за да направи снимки на вътрешните органи, меки тъкани и кости. Ако се съчетае ПЕТ-КТ сканиране ще са необходими допълнителни проследяващи вещества. Това може да бъде вредно за хора, които имат бъбречно заболяване или повишени нива на креатинин от лекарства, които вече приемат. Когато едно от тези наблюдения КТ или ЯМР се извършва заедно с ПЕТ като резултат се разчитат синтезирани изображения. Компютърът комбинира изображенията от двете сканирания, за да създаде триизмерно изображение, което предоставя повече информация и позволява по-прецизна диагноза.

          Сканирането с галий е подобно на ПЕТ по това, че включва инжектиране на галиев цитрат, радиоактивно проследяващо вещество. Извършва се от един до три дни. Тези сканирания не се приалагат толкова често за откриване на рак, въпреки че някои форми на сканиране с галий се комбинират с по-нови тестове като ПЕТ.

Крие ли рискове Позитронно-емисионната томография?

          Излагането на вредно лъчение от радиоактивните проследяващи вещества е минимално. Според специалисти в областта количеството радиация е ниско, така че рисковете за тялото са минимални. И все пак е добре да обсъдите възможните рискове с вашия лекар. Това, че проследяващият радиоактивен компонент е свързан с глюкоза  прави много лесно тялото да елиминира следите, дори  при бъбречна болест или диабет.

За хора с алергии и други здравословни проблеми: възможна е поява на алергична реакция към проследяващото вещество. Хората, които са алергични към йод, аспартам или захарин трябва да предупреждават лекуващия лекар. Тези, които имат алергия къмт йоден тракер и не могат да го приемат, обикновено получават като проследяващо вещество разреден барий, подсладен със захарин. Най-често това са хора с:

За бременни: радиацията не се счита за безопасна за развитието на плода. Ако сте бременна или смятате, че може да сте бременна, не трябва да се подлагате на ПЕТ сканиране.

Поява на дискомфорт: ако страдате от клаустроустрофобия или изпитвате страх от игли. Инжекцията може също да доведе до симптоми като кървене, синини или подуване.

Подготовка за Позитронно-емисионната томография?

        Вашият лекар ще Ви предостави пълни инструкции. Информирайте го за всякакви видове лекарства или хранителни добавки, които приемате. Няколко дни преди трябва да се въздържате от усилена физическа активност като упражнения в рамките на 24 до 48 часа преди теста. 24 часа преди диагностиката ще бъдете помолени да спазвате ниско въглехидратна и без захар диета. Храни и напитки, които трябва да избягвате са:

        След приключване на процедурата може си тръгнете, освен ако лекарят не Ви даде други инструкции. Тъй като радиоактивният материал ще остане в тялото ви около 12 часа, през това време трябва да ограничите контакта си както с бременни жени, така и с бебета. Пийте много течности след сканирането, за да помогнете за изхвърляне на всички следи от проследяващото вещество. Като цяло всички такива вещества напускат тялото след два дни.

        Междувременно обучен специалист ще интерпретира изображенията и ще сподели информацията с Вашия лекар. Обикновено резултатите са готови в рамките на два работни дни и лекаря ще обсъди резултатите с Вас при следващата ви среща.

https://www.healthline.com/health

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

2990

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !