Omed.bg
реклама


Какво трябва да знаете за кръвните изследвания?

 
Какво трябва да знаете за кръвните изследвания?

     Кръвен тест е лабораторен анализ за стойностите на различни показатели на кръвта. Може да поискате кръвни изследвания, за да следите състояния като диабет или висок холестерол. Може да ги провеждате и за профилактични и рутинни прегледи или когато сте болни.

Кръвните изследвания се назначават от лекаря за да:

     Имате право да знаете защо е назначен кръвен тест. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако не сте сигурни защо  назначава кръвно изследване.

Най-общите кръвни изследвания са:

     Кръвните тестове могат да дадат много информация за Вашето здравословно състояние. Може да се види дали определени показатели в кръвта са в нормални граници. Но в много случаи кръвните изследвания са само част от информацията от която се нуждае Вашия лекар, за да постави диагноза на здравословното Ви състояние. Може да се наложи да направите и някои други видове тестове.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПКК!

Подготовка за кръвен тест

     За повечето видове кръвни тестове не е необходимо да се подготвяте. Тези тестове са за да видите какви са показателите на кръвта нормално. За някои кръвни тестове е необходимо да не се храните известно време преди кръвния тест. Това обикновено означава да не ядете или пиете нищо след полунощ преди теста. Тези тестове често са насрочени за рано сутрин.

Процедура на вземане на кръв

     За да тества кръвта ви лаборант ще използва игла, за да вземе проба кръв. Предупредете го, ако гледката на игли Ви е неприятна. Така може да Ви помогне да се чувствате по-спокойни. Можете също така да погледнете встрани по време на процедурата и да доведете член на семейството или приятел, който да ви помогне да се разсеете.

     В повечето случаи пробата се взема от вена в ръката.  Ще бъдете седнали или легнали. Може да ви помолят да свиете юмрук. ЛАборантът ще завърже гумена лента около ръката ви. След като открие вена,  почиства мястото и ще постави иглата. Може да почувствате малко убождане. След като лаборантът изтегли достатъчно кръв изважда иглата и поставя лепенка върху мястото. Може да бъдете помолени да натиснете здраво на мястото, за да спрете кървенето.

След манипулацията

    Кръвната проба ще бъде изпратена в лаборатория. Опитни лаборанти представят и анализират информацията, която е поръчал Вашия лекар. Това може да отнеме ден или до седмица.

Обърнете се към Вашия лекар, за да разберете за резултатите!

https://www.hopkinsmedicine.org

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

836

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !