Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане (хипертонията)?

 
Какво трябва да знаете за високото кръвно налягане (хипертонията)?

     Кръвното налягане е силата на натиск на кръвта върху стените на артериите. Генерира се с всеки сърдечен пулс докато кръвта се изпомпва от сърцето в кръвоносните съдове. Размерът и еластичността на стените на артерията също влияят на кръвното налягане. Всеки път когато сърцето бие (свива се и се отпуска) в артериите се създава налягане. Най-голямо е когато кръвта се изпомпва от сърцето към артериите. Когато сърцето се отпусне между ударите (кръвта не се движи извън сърцето) налягането в артериите спада.

При измерване на кръвното налягане се отчитат две стойности

     Кръвното налягане се измерва с маншет за кръвно налягане и стетоскоп от медицинска сестра или лекар. Можете също да измервате кръвното налягане с електронен апарат. Апарати за измерване на кръвното налягане се продават в повечето аптеки.

     Както систолното така и диастоличното налягане се записват като "mm Hg" (милиметри живак). Този запис отчита колко висока колона живак в маншета е повдигната от налягането на кръвта.

Виж предложения за апарати за измерване на кръвно налягане с отстъпка!

     Единично измерване на повишено кръвно налягане не е непременно индикация за проблем. Вашият лекар ще иска да види поредица измервания на кръвното налягане за няколко дни или седмици преди да постави диагноза високо кръвно налягане и да започне лечение.

Рискови фактори за високо кръвно налягане

Стъпки за контролиране на кръвното налягане:

     Понякога при високо кръвно налягане е необходимо ежедневно проследяване и контрол на стойностите на кръвното налягане. Ако имате високо кръвно налягане поддържайте рутинни наблюдения и се консултирайте с лекар, който да следи промени в стойностите.

https://www.hopkinsmedicine.org

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

672

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !