Omed.bg
реклама


Какво трябва да знаете за зъбните импланти?

 
Какво трябва да знаете за зъбните импланти?

Красиви бели зъби, широка усмивка – това е мечтата на всеки. Но това на пръв поглед елементарно желание невинаги се оказва лесно осъществимо. Зъбите ни много често са разрушени, пожълтели или пък извадени – това са фактите.

Устната хигиена, колкото и елементарна да изглежда, се оказва доста трудна за поддържане, а оттам и се стига до нарушенията на зъбите. Затова много често хората стигат до зъболекарския стол и по-точно – до необходимостта от зъбни импланти.

Но какво всъщност са зъбните импланти?

Зъбните импланти са метални рамки, които се позиционират в челюстта под венците по хирургичен метод. След като бъдат поставени на мястото си, с тяхна помощ зъболекарят може да монтира зъби върху тях. Зъбните импланти не са заместител на естествените зъби. Те са адекватна замяна, когато естествените зъби са изгубени, особено в сравнение с други опции за замяна изкуствен зъб.

Как работят зъбните импланти?

Зъболекарят или хирургът преглежда внимателно устата на пациента. След което трябва да се направи рентгенова снимка на челюстта и зъбите на пациента. Така лекарят разбира дали зъбните импланти са подходящи за пациента. По време на първия етап от операцията, лекарят слага зъбните импланти в устата под тъканта на венците. След това тъканта на венците се зашива. След което тъканта трябва да се свърже със зъбните импланти, а те от своя страна с костта, която да се прикрепи към венеца. Този процес може да отнеме няколко месеца.

По време на втория етап на операцията и след като тъканта е оздравяла, лекарят придава опора на импланта. При смяна на няколко зъби или всичките зъби, се поставя фиксиран мост, който е закотвен на зъбните импланти. Така зъбните импланти осигуряват стабилна основа за поставянето на изкуствени зъби.

Благодарение на зъбните импланти протезите и мостовете няма да се хлъзгат или местят в устата ни - особено важно предимство при хранене и говорене. Това сигурно прилепване помага на протезите и мостовете, както и на отделните корони, поставени върху импланти, да се чувстват по-естествено от конвенционалните мостове или протези. На някои хора обикновените мостове и протези не са им удобни. Освен това обикновените мостове трябва да бъдат прикрепени към зъбите от двете страни.

Едно от предимствата на зъбните импланти е, че не трябва да се махат съседните зъби. За да ви поставят зъбни импланти, трябва да имате здрави венци и челюст. Освен това устната хигиена и редовните стоматологични прегледи са от решаващо значение за дългосрочния успех на зъбни импланти. Все пак, зъбните импланти са едно добро дългосрочно решение за подмяна на загубени зъби, но имайте предвид, че те никак не са евтини.

Ето 3-те неща, които трябва да знаете за зъбните импланти

1. Зъбни импланти срещу протези

Мостове, протези и зъбни импланти – всички те заместват липсващите зъби в устата на човек. Но един мост два съседни здрави зъба. Това пък може да навреди на тези зъби, натоварвайки ги допълнително и подлагайки ги на гниене. Протезите от своя страна често са неудобни и могат да окажат влияние върху вкусовите възприемания на човек. Докато зъбните импланти се поставят в челюстта и зъбът е готов за слагане. Правилно поставените зъбни импланти нямат никакви физически недостатъци и могат да се използват дълго време, категорични са специалистите.

2. Зъбните импланти струват по-скъпо

Проблем със зъбните импланти определено е тяхната цена. Те се заплащат допълнително от пациента и не се покриват от Здравната каса, което определено е проблем. Плюс това поставянето им изисква хирург, което допълнително оскъпява поставянето им.

3. Не всички зъбни импланти са равни

Повечето зъболекари използват зъбни импланти, направени от оригинален производител. Проучванията са установили, че тези зъбни импланти имат високи нива на успех (90% или повече). Но има обаче и някои по-нови, генерични зъбни импланти, които са по-евтини. Те невинаги са равни и често създават дискомфорт на пациента.

Какво още трябва да знаете за зъбните импланти?

• Може да са необходими няколко посещения при зъболекаря ви или стоматологичен специалист, докато завърши процеса.

• Трябва да посещавате често зъболекаря си, след като ви бъдат поставени зъбните импланти, за да проследяват тяхната ефективност.

• Ще трябва да полагате много добра грижа за зъбните си импланти.

• Зъбните импланти ще ви струват скъпо, но ще ви служат вечно.

• Възможно е да се получат усложнения като например кървене, инфекция, изтръпване или нараняване на околните мускули или на синусите кухина.

Какви са ползите от зъбните импланти?

Защо зъбните импланти са най-честият избор за възстановяване на липсващите или повредени зъби? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. На първо място, зъбните импланти в днешно време са най-доброто решение за заместване на естествените ни зъби. Те възстановяват загубените зъби, така че да изглеждаме и да се чувстваме, като че ли сме с истинските си зъби. Протезите, например, могат да доведат до дискомфорт в устата ни. Освен това, зъбните импланти са едно добро дългосрочно решение на устната ни хигиена.

Мостовете, които са друг избор на зъболекарите за лечение на зъбните ни проблеми, могат да издържат доста по-кратък период от време в сравнение със зъбните импланти. Те дори в един момент може да се наложи да бъдат заменени с нови. Докато зъбните импланти може да се нуждаят от периодични корекции, но те могат да ни служат дори цял живот, но само когато са правилно поставени и обгрижвани с течение на времето.

Зъбните импланти дават възможност на пациента да се радва на живота, без да се притеснява за зъбите си. Няма нужда да си стоите вкъщи или да се чувствате неудобно на обществено място, защото нямате перфектна усмивка или имате липсващ зъб. Освен това, с помощта на зъбните импланти можете да запазите естествената си форма на лицето и да се усмихвате спокойно.

Зъбните импланти ни дават възможност и да запазим здрави костите си. Празните пространства в устата ни след загубата на зъб или повече зъби, може да доведе до допълнителни здравни проблеми, като например загубата и влошаване на челюстта. Какво по-хубаво от това да забравите за чашата, пълна със зъби, до нощното ви шкафче, нали?

Зъбните импланти позволяват на пациента да запази зъбите си, където им е мястото - в устата си. Зъбните импланти дават възможност да говорите по-лесно и съответно – по-лесно да ви разбират, без да се притеснявате, че зъбите ви може да изпаднат от устата ви.

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5926

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !