Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кога храната може да бъде опасна за нас и как можем да се предпазим ?

 
Кога храната може да бъде опасна за нас и как можем да се предпазим ?

 

  Храната е неразделна част от нашия живот. Тя е жизненонеобходима, тъй като ни доставя хранителни вещества и енергия за да функционираме нормално. Въпреки че съществуването ни е немислимо без нея, в някои случаи тя може да бъде опасна. Над 200 различни заболявания могат да бъдат причинени от храната, която консумираме, като започнем от банални стомашночревни разстройства и стигнем до тежки неврологични увреждания и дори рак.

  Причинените от храната заболявания са голяма група състояния, в която се включват хранителни интоксикации – храната съдържа определен токсин и хранителни токсиинфекции – освен токсина в храната има и живи, размножаващи се патогенни микроорганизми. Те могат да бъдат резултат от замърсяване на храната с бактерии, вируси, паразити, токсини, тежки метали, пестициди и други. Най – често се проявяват със симптоми на гадене, повръщане, коремна болка, диария и температура, но понякога се изявяват и с неврологична симптоматика. Абсолютно всеки може да бъде потенциална жертва на причинено от храна заболяване, но тези състояния протичат значително по – тежко при деца, възрастни и хора с хронични заболявания.

От какво се причиняват?

  Едни от честите причинители са бактериите, като например известните салмонели, ешерихия коли или нетолкова популярните кампилобактер, стафилококи. Въпросните бактерии могат да попаднат в храносмилателната ни система предимно при консумация на птиче месо, яйца, мляко и млечни произведения, особено от тези със съмнителен произход. От вирусите причинители могат да бъдат хепатитните, норовирусите и други, от паразитите – трихинела, при консумация на недостатъчно термично обработено дивечово месо, също така и различните видове тении – кучешка, свинска, телешка, също могат да се разпространяват чрез храната.

  В някои случаи основният проблем идва от съдържанието на даден токсин в храната. Типичен пример е ботулизма, опасно заболяване, което се причинява от ботулиновия токсин и обикновено се изявява след прием на бомбирани консерви. Характерно за него е, че храната не променя нито вкуса, нито мириса си. Хранителните отравяния с миди и морски дарове също се дължат на токсините, които попадат в рибите и мидите, когато се хранят със замърсен фитопланктон. Някои храни, предимно от растителен произход може да съдържат тежки метали – кадмий, мед, олово, които са попаднали в тях от замърсената почва и имат канцерогенен ефект. Неконтролируемата употреба на пестициди също може да бъде опасна за потребителите.

Как можем да се предпазим?

  Храната може да бъде замърсена на всеки етап от пътя, който изминава от фермата до нашата кухня. Поради тази причина безопасността на храните е отговорност на производителите, тези, които я транспортират, складират и съхраняват, на търговските вериги, които я разпространяват и на нас самите. Това което можем да направим ние, за да се предпазим от заболяванията, предизвикани от храните е да спазваме няколко прости правила.

  Първо винаги трябва добре да измиваме ръцете си с топла вода и сапун преди обработката на храната. Важно е и да разделяме суровата от термично обработената храна, за да избегнем нейното замърсяване, например да използваме една дъска за рязане на сурово месо и друга за хляба. Да не забравяме и за добрата термична обработка на поне 70 градуса, която убива по – голямата част от патогенните микроорганизми. Консумацията на кремове, съдържащи сурови белтъци и рохко сварени яйца не се препоръчва. Относно съхранението на хранителните продукти, важно е то да става на безопасни температури, ниски или високи – под 5 градуса във фризера или с термична обработка от поне 72 градуса за минимум 15 секунди, така наречената пастьоризация. И не на последно място е необходимо да използваме чиста вода за приготвянето на ястията си, за да гарантираме, че няма да ги замърсим с различни болестотворни микроорганизми чрез нея.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1419

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !