Omed.bg

Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?

 
Кога трябва да се прави мамографско изследване и защо?

За съжаление, всяка година в България с рак на гърдата биват диагностицирани над 3500 жени. Ето защо профилактичните прегледи и ранната диагностика чрез мамографско изследване (рентгенова снимка на млечните жлези) са от изключително значение.

Мамографията представлява рентгеново изследване на млечните жлези с цел скрининг на рак на гърдата. Това е от изключително значение, тъй като мамографията може да открие туморни образувания още в начален стадий. Ранното диагностициране е от изключително значение, за редуцирането на фаталния изход от това заболяване.

Мамография спрямо възрастта

Между 35–40-годишна възраст трябва да се направи така наречената изходна мамография. Разбира се, при напипване на образувание или при усещане за дискомфорт в областта, мамографско изследване трябва да се направи веднага.

До 35-годишна възраст при жените, които нямат оплаквания и/или фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография. Това е безопасен и безболезнен ултразвуков преглед на млечните жлези.

Между 40–50-ата година веднъж годишно е задължително да се прави профилактично мамографско изследване.

След  навършването на 50-годишна възраст на дамите се препоръчва профилактичното мамографско изследване да се прави през година.

Какво представлява мамографията?

Мамографското изследване се прави с помощта на рентгенов апарат – мамограф, който с относително ниска доза рентгеново лъчение визуализира структурите, изграждащи млечната жлеза и може да бъде отчетено наличието на редица патологични промени – кистична трансформация, калцификати, тумори, които не могат да бъдат установени чрез опипване.

Мамографското изследване е единственият метод, позволяващ да се видят начални изменения под формата на микрокалцификати, който стоят в основата на някои от формите на рака. Те се виждат като дребни точици, който обаче могат да се развият в туморна бучка.

Един от важните въпроси, който интересува жените, е как протича изследването. Чрез поставяне на млечната жлеза (гърдата) между две плоскости чрез лек и дозиран натиск за няколко секунди с мамографа се правят проекции на млечните жлези и се визуализира техния паренхим. Снимките могат да се запишат и на дигитален носител и трябва да се съхраняват, за да може да се прави сравнение при следващите профилактични прегледи.  Подобен вид сравнение е от изключително значение, за да се хванат навреме евентуални промени и изменения, обяснява доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. 

Непосредствено след рентгеновото изследване се прави и клиничен преглед, при който насочено се палпират участъците на млечните жлези, като отново се търсят изменения, допълва доц. Михайлова.

Специалисти припомнят, че не всяка бучка е злокачествено образувание и при съмнение за наличието на такава е нужно да се направи незабавна консултация с лекар-мамолог.

Статията е предоставена на Ofertomed.bg от  Медицински комплекс „Д-р Щерев” 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

4865

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !