Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кой е изложен на по-висок риск от заразяване с COVID-19?

 
Кой е изложен на по-висок риск от заразяване с COVID-19?

Има хора които са изложени на висок риск от сериозна инфекция, ако се заразят с COVID-19. Това са възрастните над 85 години, хора със сърдечно заболяване, белодробно заболяване или диабет.

Но защо възрастните и хора с  подобни здравословни състояния са по-уязвими за сериозни инфекции от COVID-19? Доктор Лиса Марагакис старши директор по превенция на инфекциите в Джон Хопкинс дава отговори на този въпрос.

Възрастните и COVID-19

Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) осем от 10 смъртни случая в САЩ от новия коронавирус са били на хора на 65 и повече години. Според приблизителна оценка 6% до 29% от хората на възраст 85 и повече, които се заразяват с COVID-19, ще се нуждаят от интензивни грижи. Ето някои причини за това:

Сърдечните заболявания и COVID-19

Въпреки, че COVID-19 най-често засяга дихателните пътища и белите дробове тези органи работят заедно със сърцето, за да насочват кислород към тъканите на тялото. Когато белите дробове са претоварени поради заболяване сърцето трябва да работи по-усилено. Това е предизвикателно за хората, които вече страдат от сърдечно заболяване.

Американската сърдечна асоциация отбелязва, че вирусни заболявания подобни на COVID-19 могат да повишат риска от инфаркт при хора с натрупването на отлагания по кръвоносните съдове. Изследванията показват, че вирусното заболяване може да предизвика състояние при което част от отлаганията по стените на кръвоносните съдове е възможно да блокират притока на кръв към сърцето.

Белодробните заболявания и COVID-19

Хроничните заболявания на дихателните пътища и белите дробове, като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ, белодробен емфизем), астма, белодробна фиброза и интерстициална белодробна болест могат да поставят началото на по-тежка инфекция с новия коронавирус поради белези, възпаления или увреждане на белите дробове.

За хората в такова здравословно състояние е много важно да са в контакт със своите лекари и да са сигурни, че имат подходящите поддържащи и спасяващи лекарства.

Диабетът като рисков фактор за COVID-19

За хората живеещи с диабет има повишен риск да се разболеят от новия коронавирус. Диабет тип 1 и тип 2 предизвикват повишаване на кръвната захар. Лошо контролираната кръвна захар може да направи вирусни заболявания, включително COVID-19 по-опасни. Това е така, защото по-високата кръвна захар е възможно да създаде среда, в която вирусите има вероятност да се размножават.

Освен това диабетът увеличава възпалението и отслабва имунната система, което затруднява хората живеещи със състоянието като цяло да се преборят с болестта.

Хората страдащи от диабет трябва да се придържат към своите лекарствени схеми и да правят всичко възможно, за да поддържат кръвната си захар под контрол. Наличието на лекарства и поддържането на близки контакти с лекаря може да допринесе за спокойствието.

Независимо дали е в категория с висок риск или не, всеки трябва да предприеме стъпки, за да защити себе си и другите от заразяване или разпространение на COVID-19. Заразяването с COVID-19 се среща и при хора, които нямат известни рискови фактори, включително млади възрастни и дори деца.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Насоките за предпазване от коронавирус се прилагат за всички. Социалното дистанциране, честото миене на ръцете и други насоки ще помогнат за намаляване на риска за всички, особено за най-уязвимите.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

https://www.hopkinsmedicine.org     


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски,  прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

776

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !