Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кой е важният биомаркер за диагностика на инфаркт

 
Кой е важният биомаркер за диагностика на инфаркт

Когато сърцето претърпи инцидент като инфаркт то освобождава определени ензими. Тези ензими са биомаркери, които показват на лекарите когато сърцето е увредено. Ензимите са протеини произведени от тялото, за да ускорят специфичните химични реакции. Сърдечните ензими, които лекарите измерват, за да видят дали човек има сърдечен удар включват тропонин Т (TnT) и тропонин I (TnI).

И двата вида тропонин обикновено се проверяват, тъй като те са най-специфичните ензими за инфаркт. Лекарите могат също така да проверят нивата на креатин фосфокиназа (CPK) и миоглобин в някои ситуации. Тези ензими обикновено присъстват в малки количества в кръвта. Когато нивата са повишени това показва, че сърдечният мускул може да е претърпял инцидент или да не получава достатъчно кислород.

Тестът за сърдечни ензими

Тестът за сърдечни ензими се провежда след инфаркт, за да се прецени дали сърцето е увредено и измерва сърдечните ензими в кръвта. Взима се кръвна проба и се анализира за сърдечни ензими. Не е необходимо гладуване или подлагане на специални препарати. Лекарите често поръчват този тест в извънредна ситуация когато подозират, че човек може да получи инфаркт.

Какво означават повишените нива на сърдечни ензими?

Нивата на тропонин обикновено са толкова ниски, че този ензим не се открива в кръвта. Ако тестът за сърдечни ензими се окаже положителен за тропонин вероятно пациентът е имал сърдечен удар или травма на сърцето. Резултатите от теста за сърдечни ензими също могат да помогнат на лекаря да оцени нивото на увреждане причинено от инфаркта. Колкото повече тропонин се намира в кръвта толкова по-силно е увредено сърцето и толкова по-голяма е вероятността от инфаркт.

Други причини за повишени нива на сърдечните ензими

Има няколко други фактора, които могат да доведат до повишаване на нивата на сърдечните ензими:

Лечение

След тест за сърдечен ензим често се предписват лекарства, за да се предотвратят бъдещи инфаркти или да се лекува сърдечно увреждане. Лекарят вероятно ще назначи други тестове в допълнение към теста за сърдечни ензими. Това е така поради другите фактори, които могат да причинят високи нива на сърдечните ензими освен инфарктите. Тези тестове могат да включват:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОКАРДИОГРАФИЯ С ОТСТЪПКА ТУК!

Ако причината за повишените сърдечни ензими не е инфаркт лекарят може да лекува състоянието което води до повишаване на нивата на ензимите. Също така може да предложи здравословни промени в начина на живот, за да се поддържа сърцето възможно най-добре. Ако се установи, че сърдечен удар е причинил повишените нива на сърдечните ензими пациентът ще се нуждае от лечение в болница с лекарства или операция за възстановяване на притока на кръв към сърцето.

Лекарите могат също да предписват следните лекарства за човек, който е претърпял инфаркт:

Човек, който току-що е претърпял инфаркт може да се подложи на операция в допълнение към лечението с лекарства. Може да се прибегне към коронарен стент или коронарен байпас.

Коронарен стент. По време на тази процедура лекарят прекарва дълга тънка тръба през артерия, за да открие запушвания. Когато установи запушване се използва инструмент в края на тръбата, за да се отвори блокираната артерия и да се постави метален стент, за да се поддържа артерията отворена. Пациент който е претърпял инфаркт обикновено е в будно състояние или под лек седатив. Хората се нуждаят от по-малко време за възстановяване след тази процедура отколкото след коронарен байпас.

Коронарен байпас. Байпасът на коронарните артерии е основна операция, която може да се случи веднага след инфаркт или малко след това, за да даде на сърцето шанс да се възстанови.

Сърдечните пристъпи са спешна медицинска помощ. При високи нива на сърдечни ензими трябва да следват всички лекарски препоръки за най-добри резултати. Перспективите варират в зависимост от това което причинява повишените нива на ензимите. Лекарят може да посъветва относно конкретната перспектива и най-добрите начини да се поддържа сърцето възможно най-здраво.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

1262

реклама

Свързани статии