Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са най–опасните добавки в храните, които консумираме?

 
Кои са най–опасните добавки в храните, които консумираме?

 

  В забързаното ни ежедневие и интензивния живот, който водим, много често не ни остава време или желание сами да приготвяме храната си и ни се налага да консумираме пакетирани храни и полуфабрикати от супермаркети или на крак да хапваме пици, хамбургери и закуски. Много от съставките, които се използват в тези храни обаче могат да имат негативно влияние вурху нашето здраве. От около 50 години насам, добавките в храните не се изписват в съдържанието им с техните имена, а с код – буквата Е и съответен номер. За да не вкарваме в организма си множество токсични и канцерогенни вещества, е добре да бъдем запознати поне с по – опасните от тези добавки.

Консерванти

  Консервантите представляват вещества, които се добавят към храните за да ги запазят свежи и годни за употреба за сравнително дълъг период от време. В съдържанието на хранителните продукти те са обозначени с кодове от Е200 до Е290. Тези от тях, които са с доказан канцерогенен ефект са от Е210 до Е217. За тяхното наличие трбва да следим с повишено внимание. Консервантите обозначени с Е230 до Е233 могат да окажат дразнещ ефект върху кожата и да причинят различни алергични реакции, а Е250, Е252 и Е254, които се съдържат в някои колбаси е препоръчително да се избягват от хипертониците.

Оцветители

  Оцветителите са синтетични и полусинтетични вещества, които се добавят в храните, за да им придадат по-свеж и примамлив цвят и вид. Някои от тях имат произход изцяло от естествени продукти и съответно не оказват никакви вредни въздействия върху здравето ни. Такива са Е100 (куркумин), Е101 (вит. Б2), Е160а (каротен) и Е160д (ликопен). Други оцветители обаче може да имат негативен ефект върху организма. Такива са Е102 (тартазин), Е110 (сънсет жълто) и Е124 (понсо), които могат да провокират астматичен пристъп, алергична реакция и да доведат до хиперактивност при децата. Е123 (амарант) се съдържа в някои желирани продукти и пълнежи и е противопоказан за бременните, тъй като имат увреждащо действие върху плода.

Подсладители

  В много от сладкишите и захарните изделия, които се предлагат по магазините са добавени изкуствени подсладители. Те придават голяма сладост на продуктите, но не задоволяват апетита на човек за захар и го карат да иска още. По този начин допринасят за затлъстяването и повишават риска от развитие на диабет. Аспартамът – Е951, е един от подсладителите с доказани токсични ефекти. Според резултати от провеждани изследвания, той увеличава риска от развитието на мозъчни тумори и множествена склероза. Високофруктозният царевичен сироп, който се използва в чипсове, снаксове, бисквити и др. увеличава нивата на т. нар. лош холестерол (LDL) и риска от развитие на захарен диабет. Други вредни подсладители са цикламата (Е952), който може да провокира бъбречна недостатъчност и захарина (Е954), който може да изостри протичането на жлъчно - каменната болест.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

6374

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !