Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са основните състояния и симптоми, които сигнализират, че детето ви се нуждае от спешна медицинска помощ!

 
Кои са основните състояния и симптоми, които сигнализират, че детето ви се нуждае от спешна медицинска помощ!

 

  Винаги, когато става дума за здравето на децата ни, тревожността е толкова голяма, че често се случва да замъгли ясния разум и да доведе до взимане на погрешни решения от родителите. До голяма степен това се дължи и на абсолютната липса на медицинска култура на немалка част от населението, съпроводена с погрешна интерпретация на широко достъпната и невинаги коректна информация в интернет пространството. Даването на насоки и разяснения от семейните лекари и педиатрите, относно кои симптоми и състояния реално са спешни и налагат медицински преглед, е изключително важно за да се избегне забавянето на лечението.

  Истината е, че при децата болестните процеси могат да се развият много бързо за часове или минути и клиничното им състояние е изключително динамично, което налага активно наблюдение от страна на техните родители. Ето някои от симптомите и състоянията, при наличието на които би трябвало да видим „светването на червената светлина”.

Промяна в съзнанието на детето!

  Всяка една промяна в съзнанието на детето е изключително тревожна и изисква то незабавно да бъде прегледано от лекар и по преценка да бъдат направени определени изследвания.  Промените в съзнанието могат да бъдат качествени – промени в съдържанието на съзнанието (например халюцинации) и количествени  - обърканост, летаргия (детето е сънливо, но може да бъде събудено), обнубилация (сънливо, със забавени реакции, дава подходящи отговори, след което бързо заспива), ступор (събужда се от силни и/или множествени болеви стимули, стене, без адекватен отговор), лека кома (не може да се събуди, неорганизирани, примитивни движения), дълбока кома (липса на всякакъв отговор при силни болеви дразнения). При кърмачетата, невинаги е лесно да се прецени дали има промяна в съзнанието, но наблюдателния родител би забелязал, че бебето спи повече от обикновеното, не плаче, когато е гладно и трудно се събужда.

  Подобни промени сигнализират за промяна в неврологичния статус на детето и изискват незабавна оценка на клиничното състояние от лекар.

Дехидратация

  При децата, особено при кърмачетата и в ранната детска възраст, загубата на привидно неголеми количества течности (чрез повръщане, диария, обилно потене, кръвозагуба, изгаряния) бързо могат да доведат до дехидратация. При лека степен на дехидратация, родителите обикновено не забелязват промяна в състоянието на детето и могат да се справят в дома с даването на малки количества течности през кратки  интервали от време през устата. При по – тежките степени на дехидратация децата изглеждат отпуснати, с намален тонус, плачат с вял глас, лигавиците им са сухи, езика - обложен, а при крайно тежките сътояния очите им са хлътнали, подкръжени и липсват сълзи, когато плачат, уринират рядко с малки порции тъмна урина.

  Веднага щом забележим някой от по – горе изброените симптоми или детето не може да приема никакви течности и медикаменти през устата, то трябва да бъде прегледано от лекар за оценка на състоянието, тъй като тежката дехидратация при липса на лечение, може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и дори до шок.

Затруднено дишане

  Редица възпалителни заболявания на дихателната система – ларингит, бронхиолит, пневмония, могат да се проявят със затруднено дишане, което се изявява на много по – ранен етап от развитието на болестта при децата, отколкото при възрастните. Причината за това е, че капацитета на белия дроб е по – малък в детската възраст, поради което педиатричните пациенти декомпенсират значително по – рано. Признаците, които родителите обикновено забелязват са учестеното дишане, хлътването на ямката в основата на шията, на междуребрените мускули и на горната част на корема, така нареченият тираж, и в някои случаи посиняване на и около устните. Всеки от тези симптоми е тревожен и налага медицински преглед, изследвания и лечение.

Коремна болка

  Един от най – честите симптоми  в детската възраст е коремната болка. Често тя е функционална и не е свързана с органично увреждане. Може да бъде резултат на диетична грешка или да е с инфекциозна генеза – вирусни, бактериални стомашночревни инфекции. Тревожното при симптома коремна болка е факта, че понякога той е резултат на остри хирургични заболявания – остър апендисит, инвагинация, илеус (чревна непроходимост) и други, чието лечение е оперативно. Апендисита е характерен предимно за децата в училищна възраст, докато инвагинациите – за по малки деца (много често при захранване на кърмачето или при въвеждане на нова храна), но винаги има и изключения. Всяка една коремна болка, която не отминава, влошава общото състояние на детето или е съпроводена с обилни повръщания е повод за медицински преглед.

Изгаряния

  Любопитството и опознаването на света е характерно за по – малките деца и поради тази причина, те са най – засегнатата група от термичните травми от висока температура, които могат да бъдат пламъкови, от горещи течности и газове, и от горещи предмети. В зависимост от дълбочината на изгарянето се различават няколко степени  – 1ва степен (засягат само епидермиса на кожата и се наблюдава зачервяване, лек оток и болка при допир), 2ра А и 2ра Б степен (съответно повърхностни и дълбоки дермални изгаряния, при които се наблюдават мехури ) и 3та степен, при която е засегната цялата дълбочина на кожата, а понякога и подлежащите тъкани (от мускули до кости).

  При децата дори на пръв поглед необширни изгаряния, могат да имат сериозни последици като термичен шок, например. Затова почти всяко изгаряне (изключваме, тези които са повърхностни и на минимална площ, например част от пръст) изискват преглед и обработка от лекар. Относно това, което можем да направим вкъщи – обливане със студена вода и налагане на суха стерилна марля. Не се препоръчва използването на каквито и да е било кремове, мазила и разтвори от немедицински лица.

Поглъщане на медикаменти, непредназначени за тях, почистващи препарати и други вещества

  Отново любопитството на децата често става причина за поглъщане на случайно открити медикаменти (непредназначени за тях), почистващи и други препарати, които са успели да открият в дома. Една част от тези вещества са практически нетоксични, но не са малко и случаите на поглъщане на силно токсични медикаменти и химически вещества, които понякога могат да застрашат живота на детето. Поради тази причина, когато станем свидетели как детето ни погълне нещо подобно е редно да се потърси медицинска помощ с цел да се прецени уместно ли е провеждането на стомашна промивка и евентуално хоспитализация за активно наблюдение и/или лечение на детето.

 

Автор: д-р С. Георгиева

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

639

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !