Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са причините за главоболие при кашлица

 
Кои са причините за главоболие при кашлица

Кашлицата понякога може да предизвика главоболие. Има два вида главоболие, които лекарите наричат ​​първично и вторично главоболие при кашлица.

Първичното главоболие при кашлица обикновено е временно и безвредно.

Вторичното главоболие при кашлица е по-сериозно, тъй като може да има връзка с проблеми с мозъка.

Първичното главоболие при кашлица може да причини болка от едната или от двете страни на главата. Потенциално се дължи на внезапен натиск в корема, който кашлицата може да причини. Това увеличава налягането в главата причинявайки главоболие. Други действия също могат да доведат до подобно главоболиe:

Първичното главоболие при кашлица няма връзка с някакво разстройство на мозъка или други здравословни състояния.

Вторично главоболие при кашлица. Дължи се на основно състояние като мозъчно разстройство. Състояние наречено малформация тип Арнолд-Киари (Arnold-Chiari) е най-честата причина за вторично главоболие при кашлица. Това е дефект в структурата на черепа. Други причини за вторично главоболие при кашлица:

Други действия могат също да доведат до вторично главоболие при кашлица когато съществува едно от горните състояния:

Кои симптоми показват основно главоболие при кашлица или по-сериозно състояние

Според изследване от 2013 г. първичното главоболие при кашлица най-често засяга мъжете и тези на възраст над 40 години. Първичното главоболие при кашлица може да бъде кратко, но може да продължи до 30 минути. В някои случаи от наблюденията са съобщили за първично главоболие с продължителност до 2 часа. Други симптоми на първично главоболие при кашлица включват:

 

Вторичното главоболие от кашлица може да продължи някъде между няколко секунди и няколко седмици. Симптомите на вторично главоболие при кашлица:

Вторичното главоболие може да има и други причини освен кашлица.

Домашни средства за преодоляване на главоболието при кашлица

Идентифицирането и лечението на причината за кашлицата може да помогне за намаляване или премахване на главоболието. Първично главоболие при кашлица може да се облекчи у дома.

Обезболяващи медикаменти без рецепта могат да помогнат за облекчаване на болката при главоболие.

Ако настинка или грип причиняват кашлица лекарствата срещу настинка или грип могат да помогнат за намаляване на кашлицата и свързаните с нея главоболия.

Изчистването на синусите може също да помогне за намаляване на налягането в главата.

Средствата, които мога да се приложат в случай на главоболие от настинка или грип:

Медицински процедури

Ако не се овладее причината за кашлицата у дома може да се наложи да посети лекар. Лекарят може да предпише лекарства за лечение на кашлица причинена от настинка или друго основно заболяване като бронхит. При грип може да предпише антивирусен препарат.Също така да предпише други лекарства за лечение на първично главоболие при кашлица, включително:

Тези лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението и кашлицата или за облекчаване на налягането и натрупването на течности в черепа. Ако някой има вторично главоболие от кашлица, той ще се нуждае от лечение на основната причина. След това лекарят може да назначи Компютърна томография или ЯМР сканиране, за да провери за проблеми с мозъка и гръбначния мозък.

При някакво разстройство в черепа или гръбначния мозък може да има нужда от операция за:

Хирургията може да помогне за лечение на състоянието, намаляване на симптомите и предотвратяване на по-нататъшно прогресиране на разстройството.

Кога да посетите лекар

Ако човек не е сигурен дали има първично или вторично главоболие от кашлица или има тежки или продължителни симптоми може да се обърне към своя лекар за диагностика и лечение.

Първичното главоболие при кашлица е доброкачествено и може да отшуми с течение на времето от само себе си. При някакви тежки или продължителни симптоми трябва да посети лекар:

Лекарят може да извърши физически преглед и всички необходими тестове, за да установи дали главоболието от кашлица се дължи на основна или вторична причина. След като се установи вида и причината за главоболието ще изготви план за лечение.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

244

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !