Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са причините за подути лимфни възли

 
Кои са причините за подути лимфни възли

Подутите лимфни възли обикновено показват често срещана инфекция, но също може да са сигнал за медицинско състояние като имунно разстройство или в редки случаи рак.

 

Какво представляват подутите лимфни възли?

Лимфните възли са малки кръгли структури които играят жизненоважна роля в имунната система на организма. Подутите лимфни възли са известни още като подути жлези.

Имунните клетки в лимфните възли помагат в борбата с инфекцията. Лимфните възли събират и филтрират течности, отпадъчни материали и вредни микроби. Човешкото тяло има стотици лимфни възли. Основните лимфни възли които могат да се видят или почувстват:

Лимфната течност тече и излиза от лимфните възли по цялото тяло преди накрая да се върне обратно в гърдите. По този начин събира и улавя вредни вещества като бактерии, вируси и отпадни вещества на тялото. Те филтрират течността и я освобождават обратно в кръвта заедно със соли и протеини.

Лимфните възли също съдържат имунни клетки, които помагат в борбата с инфекцията като атакуват микробите събрани в организма. Лимфните възли могат да се подуят когато човек има временна инфекция. Отокът възниква в резултат на имунната клетъчна активност в лимфните възли.

Местоположението на отока често се отнася до засегнатата област. Например ушна инфекция може да причини подути лимфни възли близо до ухото докато някой с инфекция на горните дихателни пътища може да забележи подути лимфни възли в областта на шията.

Как да проверите дали лимфните възли са подути?

Това може да стане като внимателно натискате около областта например отстрани на шията. Подутите лимфни възли ще се чувстват като меки, кръгли подутини и може да са с размерите на грахово зърно или грозде. Те могат да бъдат изнежени на допир което показва възпаление. В някои случаи лимфните възли също ще изглеждат по-големи от обикновено.

Лимфните възли се появяват паралелно от двете страни на тялото.Може да се проверят възлите от всяка страна и да се сравнят, за да се види дали единият е по-голям от другия което вероятно показва подуване. Много хора с подути жлези също изпитват болка докато правят внезапни или напрегнати движения:

Подути лимфни възли често се появяват заедно с други симптоми. Те варират в зависимост от основния проблем, но могат да включват възпалено гърло, кашлица или грипоподобни симптоми.

 

Причини за подути лимфни възли

Някои лекарства като антималарийни и антисептични лекарства също могат да причинят подуване. Повечето хора имат локализирана лимфаденопатия при която се подуват само лимфните възли в една определена област на тялото. Когато се подуе повече от една област това се нарича генерализирана лимфаденопатия и обикновено означава системно заболяване или заболяване обхващащо цялото тяло, което може да изисква медицинска помощ.  Много различни състояния причиняват подуване на лимфните възли, особено възлите на главата и шията:

Инфекции. Инфекциите, които могат да причинят подути лимфни възли са предимно вирусни. Честите инфекции включват:

По-тежките инфекции които могат да причинят подуване в една или множество области на лимфните възли:

Треска с котешко одраскване може да причини локално подуване на лимфните възли в областта близо до котешката драскотина

Нарушения на имунната система

Имунните нарушения, които могат да причинят подуване на лимфните жлези включват:

Много по-рядко подутите лимфни възли също могат да показват злокачествено заболяване или рак, включително:

Някои рискови фактори правят човек по-вероятно да има злокачествен лимфен проблем като лимфом. Те включват:

Хората със злокачествен лимфен възел могат да забележат, че възелът се чувства твърд или каучуков. Те също могат да изпитат системни симптоми като треска, нощно изпотяване и необяснима загуба на тегло.

Подуване в лимфните възли на слабините

Полово предаваните инфекции като сифилис и гонорея могат да причинят подути лимфни възли обикновено в областта на слабините. Лимфните възли в слабините са известни още като ингвинални лимфни възли. Повтарящите се инфекции, инфекции на долната част на тялото и нараняване на краката също могат да причинят подуване на лимфните възли в слабините.

Кога да посетите лекар

В много случаи подуването намалява и след това изчезва в рамките на 2 до 3 седмици след като тялото успешно се бори с инфекцията. Ако проблемът продължава повече от няколко седмици може да се наложи посещение на лекар. Други причини за посещение на лекар включват:

Диагноза

Лекарят често може да диагностицира причината за подути лимфни възли като извърши физически преглед с фокус върху засегнатата област и като обсъди симптомите и медицинската история. Може да назначи и медицински тестове, за да установи причината за подуването:

Образната диагностика може да помогне на лекаря да разгледа внимателно лимфните възли и околните структури на тялото.  Ако отокът продължи няколко седмици или човек има други предупредителни признаци лекарят може да препоръча биопсия на лимфни възли. По време на тази процедура лекарят ще изтръпне областта, за да направи малък разрез и ще премахне част от тъканта на лимфните възли, за да изпрати в лаборатория за изследване под микроскоп. Като алтернатива те могат да изберат аспирация с фина игла която включва използването на игла за отстраняване на някои клетки от лимфния възел за анализ.

Как да лекуваме подути лимфни възли

Пиенето на много течности ще помогне за намаляване на симптомите които инфекцията може да причини.

Отокът на лимфните възли обикновено изчезва след като инфекцията се изчисти. Също може също да изчезне при прием на предписани лекарства като антибиотици или антивирусни препарати. Може да бъдат предписани противовъзпалителни лекарства, ако има оток на тъканите.

Ако основното медицинско състояние е причина за подуването на лимфните възли лечението на това състояние трябва да намали подуването. Общите домашни средства за облекчаване на симптомите на подути лимфни възли включват:

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

335

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !