Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са ранните симптоми на диабет тип 2

 
Кои са ранните симптоми на диабет тип 2

Диабет тип 2 е най-честата форма на диабет. Когато нивата на кръвната захар се повишат в следствие на това, че организма не произвежда достатъчно инсулин или клетките не използват правилно инсулина. Инсулинът е хормон, който регулира движението на глюкоза или кръвната захар в клетките, които я използват като енергия. Когато глюкозата не може да влезе в клетките това означава, че:

Лекарят може да диагностицира диабет, ако нивото на кръвната захар на човек е 126mg/dl или повече след гладуване в продължение на 8 часа.

Симптоми

Симптомите на висока кръвна захар при диабет тип 2 са склонни да се появяват постепенно. Не всеки с диабет тип 2 ще забележи симптоми в ранните етапи. Ако човек изпитва симптоми може да се появят:

Често уриниране и повишена жажда: Когато излишната глюкоза се натрупва в кръвообращението тялото ще извлича течност от тъканите. Това може да доведе до прекомерна жажда и необходимост от повече пиене и уриниране.

Повишен глад: При диабет тип 2 клетките нямат достъп до глюкоза за енергия. Мускулите и органите ще са с малко енергия и човек може да се почувства по-гладен от обикновено.

Загуба на тегло: Когато има твърде малко инсулин тялото може да започне да гори мазнини и мускули за енергия. Това причинява загуба на тегло.

Умора: Когато клетките нямат глюкоза тялото се уморява. Умората може да пречи на ежедневието, когато човек има диабет тип 2.

Замъглено зрение: Високата кръвна захар може да доведе до изтегляне на течност от лещите на очите, което води до подуване и съответно до временно замъглено зрение.

Инфекции и язви: Отнема повече време, за да се възстановите от инфекции и язви, тъй като кръвообращението е лошо и може да има други дефицити.

Ако се забележат тези симптоми трябва да се посети лекар. Диабетът може да доведе до редица сериозни усложнения. Колкото по-рано човек започне да контролира нивата на глюкоза, толкова по-голям е шанса да предотврати усложнения.

Симптоми при деца и тийнейджъри

Диабет тип 2 е по-вероятно да се появи след навършване на 45 години, но може да засегне деца и тийнейджъри, които:

Могат да се появят следните симптоми:

Ако близките на децата забележат тези симптоми трябва да заведат детето за преглед при лекар. Това също са симптоми на диабет тип 1. Тип 1 е по-рядко срещан, но е по-вероятно да засегне деца и тийнейджъри отколкото възрастни. Въпреки това диабет тип 2 става все по-често срещан при младите хора, отколкото е било в миналото.

Симптоми при възрастни

Могат да имат някои или всички класически симптоми на диабет тип 2, но също така могат да изпитат самостоятелно или в комбинация:

Ранни признаци

Възможен ранен признак на диабет тип 2 е потъмнялата кожа на определени участъци от тялото, включително:

Това е известно като акантоза нигериканс.

Други ранни симптоми включват:

Човек може да има леки симптоми в продължение на много години, но тези могат да се появят във времето. Могат да се развият допълнителни здравословни проблеми . 

Предиабет и профилактика на диабет

Човек с нива на кръвна захар от 100–125 mg/dl ще получи диагноза преддиабет. Това означава, че нивата на кръвната захар са високи, но няма диабет. Предприемането на действия на този етап може да предотврати развитието на диабет.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР С ОТСТЪПКА ТУК!

Възможни усложнения

Диабетът може да причини редица здравословни усложнения, ако не се контролира правилно. Много от тях са хронични или дългосрочни, но могат да станат опасни за живота. Други се нуждаят от незабавна медицинска помощ веднага след появата им. Усложненията могат да възникнат бързо, ако кръвната захар се повиши или падне твърде много.

Хипогликемията

Ако кръвната захар спадне под 70 mg/dl, това е хипогликемия или ниска кръвна захар. Може да се случи при диабетици приемащи инсулин или други медикаменти за контрол над диабета. Домашен кръвен глюкозен тест може да провери за хипогликемия.

Жизненоважно е да знаете ранните признаци на хипогликемия, тъй като тя може да прогресира бързо, което води до припадъци и кома. В ранните етапи обаче е лесно да се лекува. Симптомите на хипогликемия включват:

Ако симптомите са леки, човек често може да разреши ниските нива на кръвната захар, като консумира:

След това човекът трябва да изчака 15 минути, да тества кръвната си захар и ако тя все още е ниска, трябва да вземе друга таблетка с глюкоза или сладко. Когато нивата се върнат над 70 mg/dl човек трябва да се нахрани, за да стабилизира нивата на глюкоза. Ако останат ниски в продължение на 1 час или повече или ако симптомите се влошат, ще има нужда някой да го закара спешно на лекар. Всеки, който има чести или тежки епизоди на хипогликемия, трябва да говори с лекаря си, тъй като може да се наложи да коригира плана си на лечение.

Хипергликемия и диабетна кетоацидоза (ДКА)

Ако нивата на кръвната захар се повишат твърде много може да се получи хипергликемия. Ако човек забележи повишена жажда и уриниране, трябва да провери нивата на кръвната си захар. Без лечение човек с хипергликемия може да развие диабетна кетоацидоза (ДКА), което се случва, когато високи нива на кетони се събират в кръвта и се подкиселява. Поради тази причина човек също трябва да тества нивата на кетоните. Кетоацидозата може да доведе до:

Може да бъде животозастрашаващо. Човек с тези признаци и симптоми трябва незабавно да потърси медицинска помощ. Хората, които редовно изпитват висока кръвна захар, трябва да говорят със своя лекар за коригиране на техния план за лечение. 

Дългосрочни усложнения

Поддържането на кръвната захар в рамките на целевите нива може да предотврати усложнения, които могат да станат опасни за живота. Някои възможни усложнения на диабета са:

Ефективното контролиране на нивата на кръвната захар може да намали риска от усложнения.

Диагностика и лечение

Лекарят може да диагностицира диабет тип 2 с кръвни тестове, които измерват нивата на кръвната захар. Много хора откриват, че имат висока кръвна захар по време на рутинен скринингов тест, но всеки, който изпитва симптоми трябва да се обърне към лекар. Рутинният скрининг може да предупреди човек за високи нива на кръвна захар в ранните етапи, когато все още има време за забавяне, спиране или обръщане на напредъка на диабета. Целта на лечението е да поддържа стабилни нива на кръвна захар на здравословно ниво и да предотвратява усложненията. Основните начини за това са чрез вземане на мерки, които включват:

Хората, които поддържат здравословно тегло, спазват здравословна диета и спортуват редовно, може да не се нуждаят от лекарства. Предприемането на тези стъпки може да помогне за управление на нивата на кръвната захар. Редовен скрининг на възраст от 45 години или по-млади, ако има други рискови фактори. Лекарят може да посъветво конкретния човек според индивидуални нужди. Важно е да имате подкрепа от хора, които разбират какво е да получите диагноза и да живеете с диабет тип 2.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1104

реклама

Коментари



реклама


Свързани статии


Сподели !