Omed.bg

Кои са шестте най – силни природни антибиотика и какво трябва да знаем за тях?

 
Кои са шестте най – силни природни антибиотика и какво трябва да знаем за тях?

 

  Благодарение на антибиотиците, човечеството се е преборило с множество инфекциозни и други заболявания, които в миналото са взимали стотици хиляди жертви. През последните няколко години все по – сериозен и задълбочен става проблема с антибактериалната резистентност, от една страна поради прекомерната употреба на антибиотици, дори и в случаи, в които не са необходими, и от друга – заради появата на нови щамове бактерии, които не се повлияват от използваните антибиотици.

  Този проблем кара много от изследователите да се обърнат за помощ към природата. Редица  проучвания са доказали антибактериалните свойства на няколко природни продукта и вероятно в бъдеще ще се открият и други. Ето кои са шестте най – ефикасни природни антибиотика:

Чесън

  Антибактериалните свойства на чесъна се дължат на летливото вещество алицин, което е отговорно и за острата му миризма. Според проведените проучвания екстракта от пресен чесен увеличава чувствителността на някои бактерии към антибиотици и намалява резистентността им.

  В домашни условия можем да го използваме като просто сдъвкваме по 4 - 5 скилидки суров чесън на ден, като по този начин активните вещества проникват през лигавицата на устната кухина директно в кръвта. Освен това можем да го смачкваме и смесваме с мед, използвайки сместа като сироп за кашлица. Друг по – нетрадиционен вариант е чаят от чесън, подсладен с мед.

Мед

  Още от древността, меда е известен със своите изразени антибактериални свойства и е използван като ефикасно средство за лечение на рани и изгаряния. Тези негови свойства са резултат от съдържанието на водороден пероксид, от ниското му рН (висока киселинност, която подтиска бактериалния растеж), високото съдържание на прости захари, хигроскопичността (свойството да абсорбира влага) и вискозитета му. Според проучванията, пчелният продукт увеличава чувствителността на бактериите към някои антибиотици и сам по себе си има свойството да подтиска растежа на множество патогенни микроорганизми.

Джинджифил

  Не е случаен факта, че суши винаги се сервира гарнирано с няколко парченца джинджифил. Още от древността е известно свойството на това растение да предотвратява хранителни натравяния, които са сравнително често срещани при консумация на морски храни. Джинджифилът е ефективен срещу голяма част от микроорганизмите – причинители на хранителни интоксикации, като например салмонели, листерии и кампилобактер. Освен антибактериалните си свойства, той има и редица други здравни ползи – облекчава гаденето и коремните болки, подпомага храносмилането и подсилва имунната система. Използва се широко в кулинарията и има множество рецепти с него, но в случай че сте с настинка и желаете да се справите с нея по – бързо, може да опитате чая от джинджифил, като добавите към него лъжичка мед и резенче портокал.

Масло от риган

  Освен като подправка в кулинарията, риганът и по – точно маслото, което се извлича от него има редица здравни ползи. Има много видове риган, но този с доказани лечебни свойства е растението Oregano vulgaris – дивия риган, растящ в Хималаите. Проучванията доказват неговите антибактериални, антипаразитни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства. Той показва много по – силно действие в сравнение с антибиотиците спрямо резистентни бактерии, като например метицилин резистентния стафилокок. Противовъзпалителните му свойства се използват при лечението на кашлица, астма, бронхит, болки в мускулите, ревматоиден артрит и други.

Ябълков оцет

  Ябълковият оцет е неизменна част от нашата национална кухня. Неслучайно той се използва при консервирането на различни храни, тъй като има свойството да убива патогенните микроорганзими. Освен това, действа подобно на пробиотик и подпомага организма във възстановяването на равновесието в чревната му флора. Антибактериалните свойства не са единствените, които притежава. Изследванията са доказали, че ябълковия оцет намалява нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност на клетките, понижава холестерола, което го прави изключително подходящ за диабетици и хора със сърдечносъдови заболявания. Можем да го използваме като дресинг на салатата си, просто да го пием, разреден с вода или нещо по-нестандартно – да го добавим към зеления си чай.

Хабанеро

  Лютите чушки за известни и употребявани от човечеството още от древността. Днес те са характерни за определени кухни, например за мексиканската, но в различни количества се използват почти навсякъде по света. Една от най – разпространените люти чушки (на 6то място в света) е хабанеро – с малки размери – около 3 см и наситено червен цвят. Освен предизвикателния и вкус, който е резултат от съдържанието на веществото капсаицин и привлича ценителите на пикантните храни, тя се отличава и със силни антибактериални и противогъбични свойства. Поради тази причина хабанеро са добро средство за предотвратяване на хранителни интоксикации и токсикоинфекции. Проучванията показват, че са  ефективни спрямо множество бактерии – ешерихия коли, псевдомонас, стафилококи, хеликобактер пилори и салмонела.
 

 

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

1347

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !