Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са видовете сърдечна недостатъчност? Причини, рискови фактори и симптоми

 
Кои са видовете сърдечна недостатъчност? Причини, рискови фактори и симптоми

Състоянието сърдечна недостатъчност не означава непременно, че сърцето е спряло да работи. Това обаче е сериозно медицинско състояние, при което сърцето не изпомпва необходимото количество кръв от което се нуждае тялото. Тялото разчита на изпомването на кръв от сърцето, за да доставя богата на хранителни вещества и кислород кръв към всяка клетка. Когато клетките не получават адекватно храненителни вещества, тялото не може да функционира правилно. Ако сърцето отслабне и не може да снабди клетките с достатъчно кръв, човек ще чувства умора и задух. Ежедневните дейности, които преди са били лесни могат да станат голямо предизвикателство, но с правилното лечение в тези случаи може да се води приятен и пълноценен живот.

Сърдечна недостатъчност както сърдечен удар и сърдечен арест са често срещани сърдечни проблеми.

Сърдечна недостатъчност. Сърдечният мускул не може да изпомпва кръвта в тялото правилно. Това не е инфаркт. Може да бъде систолна (систолна дисфункция) или диастолна (диастолна дисфункция) сърдечна недостатъчност в зависимост от това дали влияе върху способността на сърцето да се свива или релаксира.

Сърдечен удар. Инфаркт е увреждане на сърдечния мускул поради запушване на коронарна артерия, която доставя кръв към сърцето. Сърдечният мускул се уврежда, защото кръвта не стига до него и страда от липса на кислород.

Сърдечен арест. Сърцето и кръвообращението спират и няма пулс.

Причини

Коронарна артериална болест. Коронарните артерии снабдяват сърдечния мускул с кръв. Ако те се блокират или стеснят, притокът на кръв намалява и сърцето не получава кръвоснабдяването, от което се нуждае.

Сърдечен удар. Внезапното запушване на коронарните артерии причинява белези в сърдечните тъкани и намалява колко ефективно може да изпомпва.

Кардиомиопатия. Това заболяване включва слабост на сърдечния мускул поради причини различни от запушвания в коронарните артерии. Възможните причини включват генетични състояния, странични ефекти от лекарства и инфекции.

Състояния, които претоварват сърцето. Дегенеративни промени на клапния апарат, хипертония (високо кръвно налягане), диабет, бъбречни заболявания и сърдечни аномалии още при раждането.

Рискови фактори за сърдечна недостатъчност:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПРЕГЛЕД ПРИ КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Възможни симптоми на сърдечна недостатъчност

Запушени бели дробове. В белите дробове се натрупва течност и причинява задух, дори когато човек си почива и особено когато легне. Освен това може да причини раздираща суха кашлица.

Задържане на течности. По-малко кръв достига до бъбреците, което може да доведе до задържане на вода. Задържането на вода може да причини подуване на глезените, краката и корема. Също така може да доведе до наддаване на тегло.

Умора и виене на свят. Намаляването на количеството кръв достигащо до органите на тялото може да предизвика чувство на слабост. Спадът на притока на кръв към мозъка също може да причини замайване и объркване.

Неравномерен и учестен пулс. Сърцето може да изпомпва по-бързо, за да се опита да противодейства на по-ниския обем кръв, който изпомпва с всяко свиване. Може също да активира стресовите рецептори в организма, за да увеличи освобождаването на хормоните на стреса.

Много други състояния могат да причинят подобни симптоми, така че човек трябва да посети лекар за точна диагноза. Хората, които са получили диагноза сърдечна недостатъчност трябва да следят внимателно симптомите си и незабавно да докладват за всякакви внезапни промени на своя лекар.

Видове сърдечна недостатъчност

Левостранна сърдечна недостатъчност. Най-честата форма на сърдечна недостатъчност. Обикновено се развива в резултат на коронарна болест. Лявата страна на сърцето е отговорна за изпомпването на кръв към останалата част от тялото. При хора с левостранна сърдечна недостатъчност кръвта се връща обратно в белите дробове, тъй като сърцето не изпомпва ефективно. Този проблем от своя страна може да причини задух и натрупване на течност.

Десностранна сърдечна недостатъчност. Дясната страна на сърцето изпомпва кръв към белите дробове, където тя събира кислород. Обикновено следва левостранната сърдечна недостатъчност. Обаче понякога може да възникне поради други състояния като белодробна болест или белодробна хипертония.

Бивентрикуларна сърдечна недостатъчност. Има проблеми и от двете страни на сърцето. С кардиомиопатия може да възникне бивентрикуларна сърдечна недостатъчност.

Диастолна сърдечна недостатъчност. Възниква когато сърдечния мускул е по-стегнат от обикновено, но се изпомпва нормално. Тъй като сърцето е сковано, то не се напълва с кръв правилно, защото не се отпуска нормално. Лекарите определят ​​това като диастолна дисфункция. Когато сърцето не се напълни с кръв това води до повишено налягане във вътрешността на сърцето, което може да доведе до резервна течност в белите дробове.

Систолна сърдечна недостатъчност. Систолната дисфункция описва неспособността на сърцето да изпомпва ефективно след напълване с кръв. Често се появява, ако сърцето стане слабо или разширено, което може да се появи от двете страни на сърцето.

Диагноза

Ако лекарят подозира сърдечна недостатъчност, той ще препоръча допълнителни тестове които могат да включват:

Изследвания на кръв и урина, за да се провери кръвната картина, както и функцията на черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците и маркерите на „разтягане“ в сърцето. Лекарят може също така да иска да провери кръвта за специфични химични маркери за увреждане на сърцето.

Рентгенова снимка на гърдите, за да се види дали сърцето е уголемено. Също така ще покаже дали има течност в белите дробове. 

ЕКГ (електрокардиограма) за запис на електрическата активност и ритмите на сърцето. Това може също да разкрие увреждане на сърцето от инфаркт.

Ехокардиограма, която представлява ултразвуково сканиране, което проверява изпомпващата функция на сърцето. Лекарят измерва процента кръв, който напуска лявата камера с всеки сърдечен пулс. Това измерване се нарича фракция на изтласкване.

Може също така да бъдат назначени допълнителни тестове:

Стрес тест, за да се види как сърцето реагира на стреса и да се определи дали има липса на кислород поради запушвания в коронарните артерии. Може да се наложи пациентът да използва машина за упражнения, например бягаща пътечка, или да вземе лекарство, което стресира сърцето.

ЯМР или КТ сканиране на сърце за изследване на фракцията на изтласкване и сърдечните артерии и клапи. Резултатите могат да помогнат на лекаря да определи дали човекът е претърпял инфаркт.

Кръвен тест за натриуретичен пептид от тип B (BNP) - освобождаването на хормоналният биомаркер BNP в кръвта става, ако сърцето се претовари и се бори, за да функционира правилно.

Ангиограма. Лекарят инжектира багрило в коронарните артерии, за да помогне за откриване на коронарна болест или стеснени артерии, което може да причини сърдечна недостатъчност. Ангиограмата е рентгенова снимка на кръвоносните съдове около сърцето.

Превенция и контрол

Определени промени в начина на живот могат да намалят риска от сърдечна недостатъчност или поне да забавят прогресията му. Те включват:

Лечение

Щетите, които сърдечната недостатъчност може да нанесе на помпената функция на сърцето не винаги са обратими. Независимо от това леченията могат значително да подобрят качеството на живот на хората с това състояние, като го държат под контрол и помагат за облекчаване на много от симптомите. Лечението се фокусира и върху лечението на всякакви състояния, които могат да причинят сърдечната недостатъчност, което от своя страна намалява тежестта върху сърцето. Лекар или кардиолог ще обсъди възможностите за лечение и ще предложи най-добрия избор в зависимост от конкретните обстоятелства. 

Налични са много различни медикаменти за лечение на сърдечна недостатъчност

АСЕ инхибитори. Лекарства инхибиращи ангиотензин-конвертиращия ензим намаляват натоварването на сърцето, като помагат на артериите да се отпуснат и понижават кръвното налягане. АСЕ инхибиторите подпомагат работата на сърцето.

Диуретици. Диуретиците помагат за облекчаване на подуване на глезените и задържане на течности. Облекчават задъхването в резултат на сърдечна недостатъчност. Диуретиците премахват водата и солта от бъбреците с урината.

Антикоагуланти. Разреждат кръвта, затруднявайки съсирването на кръвта и спомагат за предотвратяване на инсулт. Лекарите проследяват внимателно пациента когато приема такива медикаменти.

Дигоксин. Лекарство, наречено дигоксин, забавя сърдечния ритъм за лечение на бърз, неправилен сърдечен ритъм и подобрява силата, с която сърцето се свива.

Антитромбоцитни лекарства. Спират тромбоцитите в кръвта да образуват съсиреци.

Бета - блокери

Лекарите не винаги могат да отменят вредата, която е нанесена на сърцето, но лечението може да осигури облекчаване на симптомите и да подобри качеството на живот.

Всеки, който изпитва симптоми на сърдечна недостатъчност трябва да се обърне към лекар за диагноза.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

370

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !