Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са възможните причини за болка в ръката

 
Кои са възможните причини за болка в ръката

Ръката е една от най-удивителните части на човешкото тяло. Сложната структура на ръката включва кости, стави, сухожилия, нерви, кожа и други структури позволяващи на тялото да изпълнява сложни и разнообразни дейности, които извършваме всеки ден.  Без правилното функциониране на някоя от тези структури много нормални дейности могат да бъдат трудни за изпълнение.

Със способността да изпълняваме както деликатни движения, така и силово повдигане ние поставяме много изисквания към нашите ръце. В резултат на това разнообразието от функции може да доведе до сложен набор от състояния, които могат да причинят дискомфорт в ръцете. Всъщност много специалисти по ортопедия посвещават цялата си кариера на това да помагат на пациентите да решават възникналите сложни проблеми на ръката. Опитът да се обобщят всички причини за болката в ръцете в една посока е невъзможна задача. Има обаче някои състояния, които причиняват по-голямата част от симптомите на болка в ръцете. 

Кои са по-често срещаните причини за болки в ръцете?

Болката в ръцете е често срещан признак на нараняване на една от структурите на ръката. Има много причини за болки в ръцете, но за по-голямата част от хората с дискомфорт едни от най-честите причини включват:

Артрит. Ръката е част от тялото, която най-често е засегната от артрит. Всъщност артритът трябва да се счита за нормална част от процеса на стареене. По-голямата част от хората на възраст над 60 години развиват артрит на ръцете. Артритът на ръцете не е необичаен, но някои хора са засегнати в по-ранна възраст, а някои имат по-тежки симптоми. Повечето хора с артрит на ръцете могат да намерят облекчение с нехирургично лечение Често като предприемат някои прости стъпки хората могат да контролират симптомите на артрит на ръцете и да не се изисква по-инвазивно лечение. Различните видове артрит могат да засегнат ръцете. Най-често срещаният тип е остеоартрит, но ръката също е често срещано място за поява на ревматоиден артрит.

Тендинит. Проблемите със сухожилията също са често срещан източник на болка в ръцете. Тендинитът е състояние при което възпалението възниква в или около сухожилието. Обикновено плавното движение на ръцете и пръстите може да бъде засегнато причинявайки болка и подуване на мястото на възпалението. Друг често срещан проблем със сухожилията възниква когато сухожилията на пръстите развиват възлообразен оток което води до засядане на пръста при движение напред-назад. Когато сухожилието се освобождава това предизвиква усещане за щракане.

Травма на сухожилията. Наранявания на връзките на ръцете могат да възникнат в резултат на травма на ръката или пръстите. Ръката има 27 кости като всички са свързани чрез сложна мрежа от връзки. Тези сухожилия позволяват движение, но предпазват нестабилни стави. Нараняванията на тази мрежа от връзки могат да причинят проблеми с прости дейности като огъване, захващане или прищипване. Нараняванията на връзките на ръката могат да отнемат месеци докато се излекуват и не е необичайно хората да забелязват подуване и скованост дълго време след проблем с връзките на ръката.

Дразнене на нервите. Няколко основни нерва осигуряват усещане за ръката и нараняването или компресията на тези нерви често води до симптоми на болка в ръката. Най-често срещаното състояние е синдром на карпалния тунел, който се появява когато има дразнене или увреждане на средния нерв в китката. Хората със синдром на карпалния тунел често ще се оплакват от болка и изтръпване в определени части на ръката. Други нерви също могат да бъдат притиснати. Синдромът на карпалния тунел не е единственият нервен проблем, който причинява болка в ръцете. Синдром на кубиталния тунел се появява когато лакътният нерв е притиснат зад лакътната става.

Фрактури. Счупените кости в ръката са очевиден източник на болка в ръката. С 27-те кости в ръката има много различни вероятносте за фрактури, които могат да възникнат и много различни лечения в зависимост от конкретната травма. С повече почивки могат да се излекуват с просто, нехирургично лечение. Въпреки това всяка почивка трябва да бъде внимателно оценена, тъй като функцията на ръката е от решаващо значение за много дейности и е важно да се уверите, че лечението е подходящо. Повечето фрактури на ръцете ще се покажат при рентгенова снимка на ръката, но някои наранявания може да изискват други изследвания, за да се видят от Вашия лекар.

Ганглионова киста. Може да се появи навсякъде в тялото където течността която обикновено се съдържа в ставна или сухожилна обвивка се натрупва в торбичка. Ганглионовите кисти са често срещани в ръцете по две причини. В ръката има много стави и сухожилни обвивки където може да се образува ганглиозна киста. Хората често забелязват ганглиите в ръцете защото видимо се виждат под кожата. Тези кисти причиняват болка в ръката когато пречат на нормалните движения на ставите и сухожилията. Има и други видове бучки и неравности, които могат да се появят на ръцете  и можете да изследвате някои от другите причини за бучки и подутини по ръцете.

Има много други по-рядко срещани причини за болка, които трябва да се имат предвид, ако не се установи по-често срещан проблем. Вашият лекар може да Ви помогне да определите точното състояние което причинява симптомите тъй като тази диагноза ще помогне да се избере най-подходящото лечение.

Кога да посетите лекар

Най-често болката в ръцете ще отшуми с някои прости лечения. Има обаче някои състояния които изискват по-спешно лечение:

Диагноза

Изследването на ръката е сложна и задълбочена тема. Квалифициран специалист може да изолира специфични стави, сухожилия и връзки, за да оцени тяхната функция. Описани са десетки специфични тестове за оценка на различните различни проблеми, които могат да причинят болка в ръцете. Въпреки това повечето клиницисти ще направят основна оценка и след това ще изберат конкретни тестове фокусирани върху индивидуалния проблем. Типичният преглед ще започне с оценка на следните характеристики на ръката:

Много различни тестове за образна диагностика могат да бъдат извършени за оценка на функцията на ръката. Най-честият тест е рентгенова снимка на ръката. Рентгеновата снимка може да бъде полезна за определяне на здравето на костите и ставите, подравняването и деформациите на ръката. Когато са необходими допълнителни тестове за образна диагностика могат да включват ултразвук, КТ сканиране или ЯМР изследвания. Лабораторните изследвания могат да бъдат полезни, ако има опасност от инфекция или автоимунно разстройство.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР НА СТАВА С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

Повечето състояния ще реагират на няколко прости лечения. Не всяко състояние се лекува най-добре с всеки от тези начини, затова лекарят ще разберете причината за симптомите преди предпише програма за лечение.

Почивка: Много причини за болки в ръцете са резултат от повтарящи се състояния. Обикновено се появяват след извършване на повтарящи се дейности и често ще се разрешат с почивка. Като се избягва активносттасимптомите на възпаление могат да отшумят и дискомфортът често ще отшуми с почивка, време и без допълнително лечение.

Шини: В ситуации когато болката е по-значителна и почивката не контролира адекватно симптомите обикновена шина ще позволи на ръката да си почине и възпалението да отшуми. При повтарящи се симптоми може се носи шина по време на дейност, за да предотвратят избухването на симптомите.

Приложение на лед: Ледът е полезен инструмент за овладяване на възпалението и облекчаване на болката. Чрез прилагане на лед в областта на възпалението можете да намалите подуването като същевременно контролирате болката. Не всеки харесва усещането за лед на ръцете си (те са чувствителна част от тялото), така че това може да не работи за Вас.

Прилагане на топлина: Прилагането на топлина често също работи добре. Много хора с повтарящи се проблеми с ръцете намират, че топлината успокоява и разхлабва ръката им. Като прекарате топла вода върху ръцете си или увиете влажен, топъл компрес около ръката може да се намери облекчаване на болката.

Противовъзпалителни лекарства: Пероралните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) са полезни за облекчаване на възпалението и болката. Тези лекарства могат да имат странични ефекти и трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете тези лекарства. Има алтернатива на НСПВС включително естествени терапии които могат да бъдат безопасни начини за облекчаване на болката.

Терапия на ръката: Обучени по трудова терапия специалисти често предлагат различни възможности, които могат да бъдат приложени при различни състояния на ръцете. Те също могат да помогнат за предотвратяване на повторение на симптомите.

Оценката на болката в ръката изисква внимателно проследяване на историята на проблема, преглед от специалист със знания за сложната функция на ръката и ако е необходимо изследвания, които могат да изобразят или тестват функцията на ръката. Чрез събирането на този сложен пъзел от информация Вашият лекар може да приложи най-подходящото лечение на Вашето състояние.

https://www.verywellhealth.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

495

реклама

Коментариреклама


Свързани статии