Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои витамини са полезни за сухи очи

 
Кои витамини са полезни за сухи очи

Синдромът на сухото око се появява, когато окото е неспособно да произвежда сълзите в очите и не произвеждат достатъчно течност или сързите са с недостатъчна консистенция. Изследват се възможности за прилагане на мерки чрез хранене или витаминни добавки за лечение на сухо око. Могат да се посочат варианти за облекчаване на симптомите, които могат да намалят дискомфорта и да подобрят качеството на живот. Най-добре е витамините да се набавят от диетата, но се предлагат добавки, за да се набави необходимото количество за хора, които може да не приемат достатъчно витамини или имат естествен дефицит.

Каква е връзката между здравето на очите и витамините? 

Витамини за синдром на сухото око

Хората трябва да се консултират с лекар, преди да се опитат да използват добавки за лечение на сухи очи. Следните витамини може да повлияят на сухите очи, но изследванията продължават:

Витамин А

Дефицитът на витамин А има връзка със сухото око. Лишаването от храна е основната причина за недостиг на витамин А, който се среща главно в бедните общности. В някои области на света до 50 процента от децата в предучилищна възраст не получават достатъчно витамин А. Хората могат да имат недостиг на витамин А, ако основно състояние пречи на червата да абсорбира хранителни вещества, като заболявания на храносмилателната система включително болест на Крон и хроничен панкреатит.

Проучване от 2009 г. сравнява витамин A с капки за очи по рецепта. Установено е, че осигуряват подобни нива на облекчаване на симптомите.

Възможни странични ефекти

Въпреки това витамин А понякога може да има неблагоприятен ефект върху здравето. Обсъдете рисковете и ползите от всяка добавка с витамин А с лекар. Страничните продукти на витамин А могат потенциално да ускорят загубата на зрение и дегенерацията на ретината при хора с рецесивна болест на Старгард, дистрофия на конусната пръчка и други състояния на ретината, причинени от определени генетични изменения. Това е рядко състояние, което засяга около 1 на всеки 9000 души. Повечето експерти съветват максимална доза на витамин А от 10 000 IU на ден. Прекомерният прием на витамин А може да предизвика нежелани реакции от страна на стомаха и нервите като болки в стомаха и главата, гадене и раздразнителност. Интензивната употреба на витамин А може да направи симптомите по-интензивни и също да доведе до развитие на замъглено зрение.

Витамин D

Изследвания сочат, че витамин D може да има връзка със сухите очи. Сухото око и нарушената функция на сълзите са възможни симптоми на недостиг на витамин D. Витамин D може да играе роля за защита срещу развитието на сухи очи чрез подобряване на факторите, свързани с покритието на сълзи, които покриват предната част на окото. Може също да помогне за намаляване на възпалението на повърхността на окото. Изследванет предполага, че добавките с витамин D могат да помогнат при симптоми на сухо око. Въпреки това изследванията продължават, за да се представят допълнителни доказателства.

Възможни странични ефекти

Усложненията от приема на твърде много добавки с витамин D са редки, но могат да бъдат сериозни. Излишъкът от витамин D може да причини натрупване на калций в кръвта. Това може да причини лош апетит, гадене и повръщане, както и често уриниране, проблеми с бъбреците и слабост в някои случаи.

Препоръчителната диетична добавка за витамин А е 600 IU на ден за възрастни, въпреки че много от тях са с недостиг на витамин D и трябва да приемат по-високи дози. Хората трябва да говорят със своя лекар за подходящия прием на витамин D.

Омега-3: Действа ли наистина?

Насоките на Американската академия по офталмология (ААО) съветват, че омега-3 мастните киселини могат да бъдат полезни при лечението на сухо око. Въпреки това няма достатъчно доказателства, които да потвърдят ефективността на всяка конкретна добавка на омега-3 мастни киселини.

Здравето на очите и витамините

Появяват се връзки между витамини и минерали и здравето на очите, но в момента няма доказани връзки и здравните специалисти изискват повече доказателства, преди да предписват сами витамини като лечение за сухо око. Някои изследвания установяват, че добавките могат да бъдат полезни за възрастни хора с лош хранителен прием на витамини поради затруднения.

Голямо проучване наречено AREDS показва, че витамините С и Е, растителните съединения лутеин и зеаксантин и минералите цинк и мед могат да помогнат да се предотврати развитието на определени очни състояния, като свързана с възрастта макулна дегенерация. Състояние, при което макулата губи зрение. Макулата е част от окото, която контролира централното зрение. Някои изследвания показват също, че приемането на определени витамини и минерали включително тиамин може да забави развитието на мътни зони, които се образуват в лещата на окото известни като катаракта.

Лечение

 Има много лечения за сухи очи, които могат да донесат облекчение за повечето хора, въпреки че много терапии изискват непрекъснато поддържане, за да се контролират симптомите. В повечето случаи на сухо око капки за очи без рецепта ще помогнат за симптомите. Тези капки може да се наложи да се използват само веднъж или няколко пъти на ден. Лекар може да предпише следните лечения за сухи очи:

Ако капки за очи и лекарства не са успешни за разрешаване на симптомите терапевтичните опции и операциите се прилагат в краен случай.

Терапевтичните опции за лечение на сухи очи включват:

Домашни средства

Направете следните стъпки у дома, за да помогнете на синдрома на сухото око:

Въпреки, че е необходимо по-нататъшно проучване, някои алтернативни подходи за медицина предлагат акупунктура. Преди да използватe каквато и да е форма на алтернативна медицина за проблема сухи очи трябва да обсъдите рисковете и ползите с лекар. Най-добре да получите съвет от лекар и да използвате конвенционални лечения.

Мога ли да се ослепее от сухо око?

Изключително рядко е сухото око да причини слепота, но може да причини дискомфорт и да влоши симптомите на други заболявания на очите.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

223

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !