Omed.bg

Кои заболявания могат да бъдат диагностицирани с ядрено-магнитен резонанс?

 
Кои заболявания могат да бъдат диагностицирани с ядрено-магнитен резонанс?


   Ядрено-магнитният резонанс е съвременна методика за изобразяване на органи и структури чрез радио вълни, които попадат в изкуствено създадено хомогенно магнитно поле. В резултат на това радио вълните взаимодействат с различните тъкани и дават различни сигнали, които се обработват от компютър и се получава изображение.  Чрез ядрено-магнитен резонанс могат да бъдат изобразени главен и гръбначен мозък, сърдечно-съдова система, стави, сухожилия, мускули, органи в коремната кухина и малкия таз, мастна тъкан.

При кои заболявания е нужно провеждането на изследване с ЯМР, за да бъде поставена диагнозата?

1. Съдови заболявания.


   Съществуват най-различни аномалии на съдовете, които могат да бъдат изобразени чрез ЯМР. Най-честите от тях са ограничено разширяване на лумена на съда (често на аортата или мозъчните артерии) – аневризма и разслояване на стената на аортата – дисекация.

2. Болест на Алцхаймер.

   Представлява нервно дегенеративно заболяване, което се характеризира с постепенна загуба на когнитивните възможности – загуба на памет и спомени, загуба на ориентация за време, място, собствена личност, близки и т.н. В последствие болните нямат възможност да извършват ежедневните си хигиенни навици. На ядрено-магнитен резонанс се вижда значителна атрофия на мозъчната кора, което насочва към поставянето на диагнозата.

3. Епилепсия.

   За поставянето на тази диагноза са нужни освен образни изследвания за оглед на мозъчните структури, но и електроенцефалограма. Епилепсията е заболяване, което протича с характерни епилептични пристъпи с нарушения на съзнанието, двигателната и сетивната дейност. Пристъпите могат да бъдат от незначителни отклонения на вниманието и загуба на концентрация до много тежки гърчове.

4. Злокачествени и доброкачествени тумори.

   За диагностицирането на туморните процеси е нужно образно изследване с ЯМР или компютърна томография. Могат да бъдат изследвани и открити процеси на главен и гръбначен мозък, бял дроб, черен дроб, лимфни възли, коремни органи, полови органи, мускули, кости. Освен това чрез това изследване може да бъдат открити и други патологични процеси или метастази в органите. Обикновено при търсене на метастази се прилага ПЕТ-скенер (позитронно-емисионна томография).

5. Множествена склероза (МС).

   Множествената склероза може да бъде открита само и единствено чрез ЯМР! Протича с образуването на плаки на демиелинизация в бялото мозъчно вещество на централната нервна система (главен и гръбначен мозък). Засяга младата възраст – 20-50 години и малко по-често боледуват жени. Симптомите включват двигателни, сетивни, когнитивни, очедвигателни, сексуални и тазово-резервоарни нарушения.

6. Заболявания на опорно-двигателния апарат.

   Ако има някакви процеси, които засягат ставите, то те могат да бъдат изобразени единствено чрез ЯМР.  Ставната болка е един много често срещан симптом, особено с напредването на възрастта. Всички мекотъканни структури, които участват в опорно-двигателната система като ставни капсули, хрущяли, сухожилия, мускули, менискуси могат да бъдат изобразен чрез ЯМР.

7. Кисти.

   Ядрено-магнитният резонанс или скенерът са методи на избор, когато трябва да бъде огледан даден орган със съмнения за киста в него. Може да бъдат изследвани мозък, бял дроб, черен дроб, женски и мъжки репродуктивни органи, панкреас.

8. Инсулт.

   При съмнения за съдов инцидент в главния мозък се провеждат ЯМР или компютърна томография, за да се установи дали има мозъчен инсулт и какъв е засегнатият участък. Важно е изследванията да бъдат направени своевременно, за да се предотвратят трайни усложнения.

   По преценка на лекаря, изследването може да бъде проведено и с контрастно вещество, за да бъдат изобразени по-добре структурите и кръвоснабдяването им. Ядрено-магнитният резонанс е абсолютно безвредно изследване, тъй като използва радио вълни и хомогенно магнитно поле. За разлика от компютърната томография и рентгенографията, няма облъчване и вреда за пациента, тъй като не се използват рентгенови лъчи. След провеждането на изследването е нужно то да бъде интерпретирано то специалист, за да бъде проведено евентуално лечение, ако това е необходимо. 

 

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

30368

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !