Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Коронавирус Covid-19: Митове и факти според проучване на Университет Джон Хопкинс

 
Коронавирус Covid-19: Митове и факти според проучване на Университет Джон Хопкинс

   На 11 февруари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви официалното наименование на заболяването причинено от нов коронавирус през 2019 г. Нарича се COVID-19. „COVI“ за коронавирус, „D“ за „болест“ и „19“ за годината, в която е идентифициран.

     Новият коронавирус на 2019 г. предизвика огнище на заболяване (COVID-19), което започна през декември 2019 г. в Китай и се разпространи в други страни. На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището за глобална опасност за здравето. Хората, които се разболяват от новия коронавирус, могат да имат леки симптоми, като кашлица или треска или по-сериозни такива, като пневмония.

     Всички сме загрижени за запазване на нашето и на семейството ни здраве и безопасност. Много информация се появява, така че е важно да знаете кое е вярно и кое не. Екип на Университет Джон Хопкинс представя някои общи митове разяснени с информация от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и СЗО.

Има налична ваксина за лечение на COVID-19?

ФАКТ: В момента няма ваксина за новия коронавирус. Учените вече са започнали работа в тази посока. Но разработването на ваксина, която е безопасна и ефективна за хората ще отнеме много месеци.

Може ли да се предпазите от COVID-19?

ФАКТ: Най-добрите начини да се предпазите от този коронавирус (и други вируси) включват:

Новият коронавирус е нарочно създаден или пуснат от хора.

ФАКТ: Вирусите могат да се променят с времето. Понякога епидемия от заболяване се случва, когато вирус който е често срещан при животно като прасе, прилеп или птица претърпява промени и преминава към хора. Такъв е случая и с новия коронавирус.

Хората умират от COVID-19 в много страни.

ФАКТ: Към 26 февруари 2020 г. 2718 души в Китай са загинали от COVID-19, както и 52 души в други страни. Медицинските власти потвърждават за смъртни случаи в други страни.

Получаване на продукти изпратени от Китай ще заразят човек.

ФАКТ: Изследователите изучават новия коронавирус, за да научат повече за това как той заразява хората. Учените отбелязват, че повечето вируси като този не остават живи дълго време на повърхности, така че е малко вероятно да получите COVID-19 от пакет, който е бил транспортиран дни или седмици. Заболяването се предава от капчици от кихане или кашлица на заразен човек, но ежедневно се появява повече информация.

Маска за лице ще ви предпази от COVID-19.
ФАКТ: Някои модели професионални, плътно прилепнали респиратори могат да защитят здравните работници, докато се грижат за заразени пациенти. Но масово за хората ползата от носенето на леки хирургически маски за еднократна употреба не е ясна. Експертите казват, че може да осигурят някаква защита от големи капки, спрейове или пръски, но тъй като не прилепват плътно, могат да позволят на малки заразени капчици да влязат в носа, устата или очите. Също така хора с вируса на ръцете си които докосват лицето си под маска могат да се заразят. Хората с респираторно заболяване могат да носят тези маски, за да намалят вероятността да заразят другите.

 


Актуална карта на разпространението на covid-19. Картата може да се отвори от тук. Абанирай се за Omed.bg от ТУК        


                                                                    

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти
https://www.hopkinsmedicine.org/

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5105

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !