Коронавирус Covid-19: Митове и факти според проучване на Университет Джон Хопкинс

6779
Коронавирус Covid-19: Митове и факти според проучване на Университет Джон Хопкинс

На 11 февруари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви официалното наименование на заболяването причинено от нов коронавирус през 2019 г. Нарича се COVID-19. "COVI" за коронавирус, "D" за "болест" и "19" за годината, в която е идентифициран.

Новият коронавирус на 2019 г. предизвика огнище на заболяване (COVID-19), което започна през декември 2019 г. в Китай и се разпространи в други страни. На 30 януари 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището за глобална опасност за здравето. Хората, които се разболяват от новия коронавирус, могат да имат леки симптоми, като кашлица или треска или по-сериозни такива, като пневмония.

Всички сме загрижени за запазване на нашето и на семейството ни здраве и безопасност. Много информация се появява, така че е важно да знаете кое е вярно и кое не. Екип на Университет Джон Хопкинс представя някои общи митове разяснени с информация от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и СЗО.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Има налична ваксина за лечение на COVID-19?

реклама

ФАКТ: В момента няма ваксина за новия коронавирус. Учените вече са започнали работа в тази посока. Но разработването на ваксина, която е безопасна и ефективна за хората ще отнеме много месеци.

Може ли да се предпазите от COVID-19?

ФАКТ: Най-добрите начини да се предпазите от този коронавирус (и други вируси) включват:

  • Мийте ръцете си често и старателно, като използвате сапун и топла вода
  • Избягвайте тесен контакт с хора, които са болни, кихащи или кашлящи
  • Освен това избягвайте разпространението на собствените си микроби, като кашляте в сгъвката на лакътя и останете вкъщи когато сте болни

Новият коронавирус е нарочно създаден или пуснат от хора.

ФАКТ: Вирусите могат да се променят с времето. Понякога епидемия от заболяване се случва, когато вирус който е често срещан при животно като прасе, прилеп или птица претърпява промени и преминава към хора. Такъв е случая и с новия коронавирус.

Хората умират от COVID-19 в много страни.

ФАКТ: Към 26 февруари 2020 г. 2718 души в Китай са загинали от COVID-19, както и 52 души в други страни. Медицинските власти потвърждават за смъртни случаи в други страни.

Получаване на продукти изпратени от Китай ще заразят човек.

ФАКТ: Изследователите изучават новия коронавирус, за да научат повече за това как той заразява хората. Учените отбелязват, че повечето вируси като този не остават живи дълго време на повърхности, така че е малко вероятно да получите COVID-19 от пакет, който е бил транспортиран дни или седмици. Заболяването се предава от капчици от кихане или кашлица на заразен човек, но ежедневно се появява повече информация.

Маска за лице ще ви предпази от COVID-19.
ФАКТ: Някои модели професионални, плътно прилепнали респиратори могат да защитят здравните работници, докато се грижат за заразени пациенти. Но масово за хората ползата от носенето на леки хирургически маски за еднократна употреба не е ясна. Експертите казват, че може да осигурят някаква защита от големи капки, спрейове или пръски, но тъй като не прилепват плътно, могат да позволят на малки заразени капчици да влязат в носа, устата или очите. Също така хора с вируса на ръцете си които докосват лицето си под маска могат да се заразят. Хората с респираторно заболяване могат да носят тези маски, за да намалят вероятността да заразят другите.


Актуална карта на разпространението на covid-19. Картата може да се отвори от тук. Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти
https://www.hopkinsmedicine.org/


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се