Козметичен медицински туризъм - какво трябва да знаем

676
Козметичен медицински туризъм - какво трябва да знаем

Козметичният медицински туризъм с цел козметична хирургия нараства през последното десетилетие. Много компании предлагащи ваканционни ол инклузив пакети които включват и козметична хирургия се появяват с предложения за различни дестинации в отделни части на света и могат лесно да бъдат намерени чрез интернет. Офертите обикновено включват частни болнични услуги и рекламират висококвалифициран медицински персонал. Цената играе основна роля за продажба на туристическа услуга с цел козметична хирургия като включва цели ваканционни/хирургически пакети които струват по - малко и са с по-ниска цена.

Въпреки, че има много квалифицирани лекари практикуващи по целия свят пациентите е възможно да поемат излишни рискове когато избират почивки за козметична хирургия като несъзнателно се спират в избора си на неакредитирани медицински заведения и извършват козметичните хирургични процедури в тях. Пациентите трябва да обмислят:

 • потенциалните усложнения
 • незадоволителните резултати
 • рисковете за общото здраве които могат да възникнат

Тъй като екскурзиите съчетани с козметична хирургия се продават като ваканции дейностите свързани с ваканцията могат да застрашат здравето на пациентите. Макар и примамливи ваканционните дейности трябва да се избягват след операцията. За да се лекуват правилно и да се намали възможността от усложнения пациентите не трябва:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • да правят слънчеви бани
 • да пият алкохол
 • да плуват с или без шнорхел
 • да карат водни ски/джет, парасейлинг
 • да предприемат обширни обиколки (ходене или автобус)
 • да спортуват след операцията

При козметичната хирургия се полага необходимата грижа на най - високо ниво. При всяка операция включително козметичната има някои рискове. Тези рискове могат да се увеличат когато процедурите по козметична хирургия се извършват по време на почивките.

Инфекциите са най - честото усложнение наблюдавано при пациенти които отиват в чужбина на козметичен туризъм с цел козметична хирургия. Други усложнения включват:

 • белези
 • хематоми
 • незадоволителни резултати

Пътуването комбинирано с операция значително увеличава риска от усложнения. Дългите полети или операцията могат да увеличат потенциалния риск от развитие на белодробна емболия и кръвни съсиреци. Пътуването комбинирано с операция допълнително увеличава риска от развитие на тези потенциално фатални усложнения в допълнение към подуване и инфекция__. Преди полет трябва да се изчака пет до седем дни след телесни процедури като липосукция и уголемяване на гърдите и седем до 10 дни след козметични процедури на лицето__ включително:

 • фейслифтинг
 • хирургия на клепачите
 • работа по носа
 • лазерни процедури

Последващите грижи и наблюдението са важна част от всяка операция, но след завръщане от пътуването с цел козметичен туризъм те могат да бъдат ограничени.

реклама

Ваканционните пакети за козметична хирургия осигуряват ограничени последващи грижи. Пациентите които са пътували по повод козметична хирургия и са имали усложнения може да се затруднят да намерят квалифициран пластичен хирург за лечение на проблема или за извършване на ревизионни операции. Местните лекари може да не знаят какви хирургични техники е използвал пластичният хирург при първоначалната операция което прави лечението трудно или почти невъзможно. Ревизионните операции могат да бъдат по - сложни от първоначалната операция и пациентите рядко получават желаните резултати.

Изгодната козметична операция може да струва по - скъпо в последствие. Може да се наложи пациентът да поеме допълнителни разходи за ревизионни операции и усложнения които могат да струват повече от цената на първоначалната операция.

За да може козметичната хирургия да се извърши безопасно се изисква:

 • правилно прилагане на анестезия
 • стерилна техника
 • съвременни инструменти и оборудване
 • подходящо обучени и квалифицирани хирурзи

Ваканционните дестинации може да нямат информация за медицинската акредитация която да информира за сертифицираните лекари или медицинските заведения.

Много от медицинската техника и апаратура може да е частна собственост което затруднява проверката на пълномощията на хирурзи, анестезиолози и друг медицински персонал. Възможно е да няма правни средства, ако възникне дадена ситуация от страна на лекаря или институцията.

Продуктите или апаратурата за козметична хирургия използвани в други страни може да не са тествани, доказани за безопасни и ефективни или одобрени. Например имплантите които се използват в козметичната хирургия трябва да отговарят на стандартите за безопасност и ефективност. Някои от държавите които предлагат тези услуги може да нямат подобни разпоредби.

Общи туристически дестинации

Популярните дестинации за туризъм в областта на козметичната хирургия са:

Аржентина, Бразилия, Коста Рика, Доминиканската република, Малайзия, Мексико, Филипините, Полша, Южна Африка и Тайланд. Тези дестинации предлагат всичко - от "сафари и хирургия" до ваканционни пакети "тропическа и живописна обиколка".

Въпреки, че няма налична статистика за броя на пациентите които са съчетали почивката с козметична хирургия по - голямата част от пациентите не търсят единствено минимално инвазивни процедури. Обичайните искани процедури включват:

 • уголемяване на гърдите
 • липосукция
 • лифтинг на лицето
 • прилепване на корема
 • хирургия на клепачите
 • оформяне на носа

С въвеждането на риалити шоута за пластична хирургия някои компании сега предлагат "екстремни промени".

Няколко съвета за оптимални резултати ограничаване на рисковете и усложненията.

Направете предварително проучване: Проучете процедурата, ползите и рисковете. Запознайте се с най - новата информация относно процедурите за пластична хирургия.

Имайте реалистични очаквания: Задайте на Вашия пластичен хирург въпроси за това как операцията ще работи за вас. Запознайте се с това какво да очаквате и разберете за възможните страничните ефекти и времето за възстановяване.

Бъдете информирани: Говорете с пациенти които са си правили процедурата, за да знаете какво да очаквате.

Изисквайте медицинска оценка: Консултирайте се с Вшия пластичен хирург за оценка и обсъдете пълната си медицинска история, за да определи най - подходящото лечение за Вас.

Изберете квалифициран екип: Проучете дали хирурзите са квалифицирани, обучени и сертифицирани специалисти с опит за процедури като Вашата и дали работят само в акредитирани медицински заведения.

Имайте в предвид основните въпроси:

Колко процедури от този тип е извършил екипът?

Добър кандидат ли съм за тази процедура?

Какво ще се очаква за постигане на оптимални резултати?

Къде и как ще се извърши конкретната процедура?

Акредитирано ли е хирургичното заведение?

Какви са рисковете свързани с конкретната процедура?

Колко е периодът на възстановяване който може да се очаква?

От каква помощ ще се нуждая по време на възстановяването?

Колко ще струва процедурата?

Предлагат ли се възможности за финансиране?

Как се лекуват усложненията?

https://www.plasticsurgery.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се