Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кърменето намалява риска от развитие на онкологични заболявания както при майката, така и при детето!

 
Кърменето намалява риска от развитие на онкологични заболявания както при майката, така и при детето!

 

  Хранененето е от изключително голямо значение за развитието на едно здраво дете със стабилна имунна система. Установено е, че правилното хранене на децата до 6 месечна възраст е естесвеното хранене, тоест кърменето. То осигурява на детето всички необходими за неговите растеж и развитие хранителни вещества и микроелементи. Кърмата съдържа протеини (казеин 40% и суроватъчен протеин 60%), мастни киселини (линолова и линоленова) и въглехидрати, предимно лактоза в оптимални съотношения. Освен хранителните вещества, тя съдържа и храносмилателни ензими, антитела, растежни фактори, хормони и други вещества, които са важни за развитието на детето.

  Оказва се обаче, че освен за детето, кърменето има и редица полезни ефекти върху организма на майката. Множество проучвания доказват, че то намалява риска от развитие на рак на гърдата, на яйчниците и на ендометриума.

Как кърменето намалява риска от развитие на онкологични заболявания?

  Пролактинът е хормонът, под чието влияние се образува и отделя майчиното мляко. Докато неговата секреция е повишена се потиска синтезът на естрогени и в женския организъм не настъпва овулация. На това се дължи липсата на менструация при кърмещите жени. Колкото по – дълго време кърми една жена, толкова по – малко е изложена на действието на естрогените, а за последните е доказано, че имат пряка връзка с възникването на някои видове рак – на матката, яйчниците и гърдата. Освен това по време на кърмене се губи част от жлезната тъкан и съответно клетки, които биха могли да имат онкогенен потенциал.

  Скорошни проучвания показват 26 % намаляване на риска от развитие на рак на гърдата и с 37 % на яйчниците, за жени, които са кърмили в продължение на една година. Рискът от развитие на рак на яйчниците е намален почти наполовина при жени, прекарали 2 бременности и кърмили поне по 6 месеца всяко от децата. От значние е целият период на кърмене, независимо от броя на бременностите. Възможно е самият състав на кърмата, процентното съдържание на вода и калций да имат отношение към редукцията на риска от развитие на рак.

Какви са положителните ефекти на кърменето за вашето бебе?

  Кърмата е най – добрата храна за вашето бебе. Световната здравна организация препоръчва до 6 месечна възраст детето да приема само кърма, без вода и адаптирани млека и да се продължи и след включването на други храни поне до 12 месечна възраст. Освен че осигурява на младия организъм всички необходими хранителни вещества в оптимални съотношения, витамини, минерали, хормони и антитела, които го предпазват от някои инфекциозни заболявания до определена възраст, кърмата има и други позитивни ефекти за детето. Проучвания са доказали, че при кърмените поне до 6 месечна възраст деца риска от развитие на левкемия и някои лимфоми е много по – нисък в сравнение с децата на изкуствено хранене.

  Друго предимство е, че вероятността кърмените деца да затлъстеят е много по – малка в сравнение с тези, които се хранят с адаптирани млека. А затлъстяването само по себе си е рисков фактор за развитие на редица онкологични заболявания – рак на хранопровода, панкреаса, дебелото черво и много други.

  Кърменето е един естествен процес, който освен че осигурява най –  подходящата храна за вашето бебе, му осигурява стабилна имунна система и намалява риска за развитие на сериозни заболявания в бъдеще. То е не по – малко полезно и за всяка жена, тъй като многократно намлява риска от разитие на редица онкологични заболявания при нея!

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1289

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !