Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Лечение на гастрит! Каква диета трябва да бъде спазвана при това заболяване?

 
Лечение на гастрит! Каква диета трябва да бъде спазвана при това заболяване?


   Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица, което може да бъде както остро, така и хронично. Лечението на това заболяване е комплексно. Нужна е медикаментозна терапия и специална диета. Основната цел в лечението е да се намали секрецията на солна киселина в стомаха. Причините за развитието на гастрит са много: прием на определени групи лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, антибиотици), инфекции, алкохол, грешки в диетата, гладуване, заболявания на черния дроб, сърдечно-съдовата система и др. При развитието на гастрит се нарушава баланса между агресивни фактори (солна киселина, пепсин) и протективни фактори (мукус, който защитава лигавицата; бикарбонати). Освен това някои храни, алкохолът, някои бактерии имат директно токсично действие върху клетките и това води до засилване на възпалителната реакция и влошаване на здравето.

Какви са принципите на медикаментозното лечение на гастрита?

   В лечението на гастрита се цели намаляване на действието на агресивните фактори, т.е. солната киселина, за да се даде шанс на лигавицата да се възстанови от възпалението. За тази цел при медикаментозната терапия се използват две основни групи лекарства – инхибитори на хистаминовите рецептори и блокери на протонната помпа.

   Инхибиторите на хистаминовите рецептори (H2-блокери) намаляват секрецията на солна киселина. Нормално хистамина като се свърже със своя рецептор, разположен по повърхността на стомашните клетки, стимулира образуването на солна киселина. Когато този рецептор се блокира, хистаминът не се свързва с него и липсва продукция на киселина. Тези медикаменти са ефикасни и рядко дават странични ефекти. Приемат се 30 минути преди хранене.
Преглед при гастроентеролог до 57% отстъпка от ТУК!
   Инхибиторите на протонната помпа отново блокират образуването на солна киселина и действат по-дълго от предната група лекарства. Протонната помна е тази, която продуцира солната киселина. Когато тази помпа бъде блокирана, тя спира да функционира, докато не се синтезира нова. Затова действието е по-дълго. Ефикасни лекарства, при които също рядко се наблюдават странични ефекти.

   Антибиотично лечение при гастрит и язвена болест се налага, когато причината за това е инфекция с Helicobacter pylori. Тогава се налага поне двойна антибиотична терапия в комбинация с други медикаменти, намаляващи солно-киселата секреция. Лечението продължава 7-14 дни. Има различни схеми, които се прилагат и дават добър ефект.

Каква диета трябва да бъде спазвана при лечение на гастрит?

   Храненето е от много голямо значение за заболяванията на стомаха и заема ключово място в лечението на гастрита. Трябва да се избягват всички храни, които по някакъв начин биха подразнили стомашната лигавица или такива, които стимулират секрецията на солна киселина. Храните трябва да бъдат лесно смилаеми и едновременно да доставят нужните хранителни вещества.

   1. Обработка на храната. Храната трябва да бъде варена, печена или приготвена на пара. Трябва да се избягват пържени храни, особено тези с образувана хрупкава панировка и по-дълго обработвани в мазнина. Желателно е да се намали количеството на суровата храна. Забранени са опушени и консервирани храни.

   2. Консистенция на храната. Храната е добре да бъде във вид на супи, каши, пюрета или във вид, който е лесно смилаем (на малки хапки). Да се избягват твърди храни, особено във суров вид (например зеле, моркови, цвекло, ряпа).

   3. Честота на хранене. При гастритни оплаквания храненето трябва да бъде на често и в умерени количества. Храненето е добре да бъде през около 3 часа.

   4. Температура на храната. Да се избягват прекалено топли и прекалено студени храни.

   5. Разрешени и забранени хранителни продукти.

   Хляб и хлебни изделия. Разрешена е консумацията на бял пшеничен хляб, сухари, солети. Да се избягват пълнозърнести храни, закуски приготвени с бутер-тесто, баници и други мазни тестени изделия.

   Месо и месни продукти. Разрешена е консумацията на нетлъсти меса и риби: пилешко, пуешко, бяла риба, почистено от мазнини и ципи свинско, агнешко и говеждо. Разрешена е кайма, която е смляна от чисто месо без мазнини и жилави ципи. Забранена е консумацията на мазни меса, тлъсти риби, кожа, черен дроб, гъши дроб, мозък.

   Мляко и млечни продукти. Разрешени са нискомаслено кисело и прясно мляко, извара, безсолно сирене. Да се избягват сметана и високомаслени продукти.

   Яйца. Може да се консумират рохко сварени яйца. Твърдо сварените не се препоръчват.

   Зърнени храни. Разрешени са повечето зърнени храни, приготвени във вид на каши или добре сварени ястия (например ориз). Препоръчва се употребата на добре сварена паста. Да се избягват боб, грах, леща.

   Плодове и зеленчуци. Разрешена е консумацията на варени, печени или във вид на пюрета плодове и зеленчуци (варени картофи и моркови, печени ябълки, плодови пюрета). Разрешени са също сурови плодове и зеленчуци, ако те са меки и добре узрели, например кайсии, праскови, пъпеш, диня, банан, ситно нарязан домат. Да се избягват твърди плодове и зеленчуци (сурови моркови, цвекло, зеле, ряпа, пипер, круши, дюли), плодове със семки (ягоди, малини, къпини, грозде, смокини). Забранени са чесън, лук, хрян, люти чушки. Разрешени са плодови и зеленчукови прясно изцедени сокове (от ябълка, морков), както и нектари.

   Напитки. Много е важен приема на достатъчно количество вода. Забранени са кафе, зелен и черен чай, какао, алкохол.

   Мазнини. За предпочитане е да се избягват мазни храни, особено от животински произход. Да се използват студено пресовани масла като зехтин, ленено масло. Може да използва краве масло. Забранена е употребата на маргарин.

   Подправки. Добре е тяхната употреба да бъде ограничавана. Могат да бъдат използвани зелени подправки като копър и магданоз. Солта трябва да е в ограничени количества. Забранени са черен пипер, лют червен пипер, чили.

 

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

108430

реклама

Коментариреклама


Свързани статии