Магнитно - резонансна ангиография (МРА) на кръвоносни съдове

852
Магнитно - резонансна ангиография (МРА) на кръвоносни съдове

Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) скрининг тестът използва радиовълни, магнитно поле и компютър за сканиране на части от тялото и създаване на изображения за откриване на здравословни проблеми.

ЯМР ангиография наричана още Магнитно-резонансна ангиография (МРА) e вид ЯМР който разглежда специално кръвоносните съдове на тялото. За разлика от традиционната ангиография която изисква поставяне на катетър в тялото Магнитно-резонансна ангиография (МРА) на кръвоносни съдове е много по - малко инвазивен и по - малко болезнен тест.

По време на МРА пациентът ляга в голяма тръба подобна на тунел вътре в скенера. В някои случаи може да се добави контраст към кръвообращението, за да се видят по - лесно кръвоносните съдове. Когато е необходим контраст се поставя абокат.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кога се назначава Магнитно - резонансна ангиография?

Ако лекарят смята, че може да има стесняване или запушване на кръвоносни съдове някъде в тялото може да препоръча МРА. Други състояния които лекарят може да търси по време на този тест за образна диагностика:

 • Аневризма или слабост в стената на артерията
 • Стесняване на аортата
 • Кървене в и по протежение на стената на аортата или аортна дисекация
 • Откриване причината за инсулт
 • Признаци на сърдечно заболяване
 • Стесняване или запушване на съдовете на ръцете или краката
 • Стеноза на бъбречната артерия, стесняване на кръвоносните съдове в бъбреците което може да доведе до високо кръвно налягане и дори бъбречна недостатъчност

Какви са рисковете от Магнитно - резонансна ангиография?

Ако е необходимо поставяне на контраст, за да се видят по - лесно кръвоносните съдове може да изпитате малко дискомфорт поради поставянето.

Може също да изпитате известно безпокойство когато бъдете поставени вътре в скенера за ЯМР който е малко, тясно пространство. Ако смятате, че може да имате клаустрофобия не забравяйте да информирате Вашия лекар за това предварително. Може да Ви бъде дадено леко успокоително лекарство, за да направите престоя си в ЯМР скенера по - поносим.

Някои потенциални рискове от ЯМР включват:

 • Може да претърпите телесна повреда от метални предмети в джобове или дрехи или метални импланти (като пейсмейкър или фрагмент от куршум) в тялото си. Преди да се подложите на теста ще Ви бъдат зададени поредица от подробни въпроси за всеки метал който може да имате в тялото си
 • Ако имате проблем с бъбреците сте изложени на риск от развитие на тежка реакция след получаване на контрастното вещество. Тази реакция може да засегне тъканите в цялото тяло включително кожата, ставите, черния дроб и белите дробове

Ако имате анамнеза за бъбречно заболяване лекарят може да реши, че ЯМР не е подходящ тест за вас.

Бременните жени могат да имат допълнителни рискове при ЯМР скенера. Кажете на Вашия лекарза наличие на бременност или има вероятност за бременност.

Може да сте изложени на риск от други усложнения в зависимост от Вашето специфично медицинско състояние. Не забравяйте да обсъдите всички притеснения с Вашия лекар преди теста.

Подготовка за ЯМР

Хранене и пиене: Можете да ядете, пиете и приемате лекарства както обикновено за повечето изследвания с ЯМР. Има някои специални изследвания с ЯМР които изискват определени ограничения. Ще ви бъдат предоставени подробни инструкции.

Облекло: Пациентът облича болнична рокля и оставя всички лични вещи. Премахват се всички пиърсинги. Оставете всички бижута и ценности у дома.

Какво да очаквате: Скрининг тестът се извършва в голяма структура подобна на тръба отворена от двата края. Пациентът трябва да лежи напълно неподвижно за качествени изображения. Поради силния шум на ЯМР апарата са необходими тапи за уши и ще бъдат осигурени.

Алергия: Ако сте имали алергична реакция към контрастно вещество която изисква медицинско лечение свържете се с Вашия лекар, за да получите рецепта. Вероятно ще вземете лекарството перорално 24, 12 и два часа преди прегледа.

Лекарство против тревожност: Ако имате нужда от лекарства против тревожност поради клаустрофобия свържете се с Вашия лекар. Имайте предвид, че ще трябва някой който да Ви закара до дома.

Силна магнитна среда: Ако имате метал в тялото си който не е бил разкрит преди назначаването ЯМР тестът може да бъде отложен, пренасрочен или отменен докато не бъде получена допълнителна информация.

Въз основа на Вашето медицинско състояние лекарят може да изисква друга специфична подготовка.

реклама

Когато се обаждате, за да си уговорите среща с лекаря или ЯМР специалист е изключително важно да информирате, ако нещо от списъка се отнася за Вас:

 • Имате пейсмейкър или сте сменяли сърдечни клапи
 • Имате всякакъв вид имплантируема помпа, като инсулинова помпа
 • Имате филтри, стентове или клипси
 • Наличие на бременност или вероятност за бременност
 • Имате някакъв пиърсинг
 • Носите пластир с лекарства
 • Имате постоянна очна линия или татуировки
 • Някога сте имали рана от куршум
 • Някога сте работили с метал (например металошлайф или заварчик)
 • Имате метални фрагменти по тялото
 • Не можете да легнете в продължение на 30 до 60 минути

По време на ЯМР

Може да се направи амбулаторно или по време на болничен престой.

Пациентът съблича всички дрехи, бижута или други предмети които могат да попречат на сканирането и облича болнична рокля.

Ако има нужда от контраст, за да направи кръвоносните съдове по - лесно видими се поставя абокат.

Пациентът се позиционира на масата за изследване извън скенера за ЯМР. Масата се плъзга на място поставяйки пациента вътре в скенера за ЯМР.

Пациентът трябва да лежи неподвижно по време на процеса на сканиране. Всяко движение може да замъгли изображенията и да доведе до по - малко точни резултати.

Скенерът за ЯМР обикновено издава много шум включително силен бръмчащ шум така, че не се тревожете.

Пълното сканиране може да отнеме час или повече. Това ще зависи от вида и броя на кръвоносните съдове които лекарят е необходимо да изследва.

Сканирането обикновено не причинява странични ефекти или усложнения. Ако се прави амбулаторно пациентът обичайно е свободен да си тръгне след ЯМР ангиография. Вашият лекар вероятно ще насрочи последваща среща, за да прегледа резултатите от теста.

След ЯМР

Лекарят ще прегледа изображенията от ЯМР ангиографията. Ако не бъдат открити запушвания или нередности ще имате нормален резултат от теста.

Анормален резултат означава, че лекарят е забелязал аномалия в един или повече от кръвоносните съдове в тялото. Това може да предполага, че имате втвърдяване на артериите известно като атеросклероза или друг проблем с кръвообращението. Вашият лекар е възможно да предложи допълнителни тестове или лечения въз основа на конкретния проблем който е открит.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се