Менопаузата и неприятните симптоми, които всяка жена преживява в този период! Какво е мястото на хормонзаместителната терапия?

3096
Менопаузата и неприятните симптоми, които всяка жена преживява в този период! Какво е мястото на хормонзаместителната терапия?

Менопаузата е един напълно естествен завършек на репродуктивната фаза от живота на жените, който е част от процеса на стареене. Тя се характеризизира със затихване на хормоналната функция на яйчниците и невъзможност за забременяване след това. Менопаузата настъпва средно между 50 и 51 годишна възраст, но хормоналните промени и свързаните с тях симптоми може да се появят няколко години преди и да изчезнат няколко години след настъпването и.

По време на този период от живота на жените, яйчниците стават устойчиви на действието на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон, които се отделят от хипофизата и стимулират узряването и отделянето на яйцеклетки. Поради тази причина менопаузата се характеризира с високи нива на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и ниски нива на естрадиола в кръвта на жената и липса на менструация в продължение на 12 месеца.

Кои са неприятните симптоми по време на менопаузата?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Още няколко години преди спирането на менструацията, жените започват да се оплакват от така наречените горещи вълни - усещане за топлина, което започва от корема и се разпространява към главата, нарушения в съня, промени в настроението и емоционалното състояние, което в някои случаи дори може да достигне до депресивни състояния и психични нарушения с преходен характер. Освен това намалените нива на естрадиола водят до изтъняване на влагалищния епител, което личи добре при гинекологичното изследване. Това е причината много жени да усещат болка при полов контакт - диспареуния, което ги подтиква към сексуално въздържание.

Друг проблем е прогресивното намаление на костното вещество след спада на нивото на естрогените - постменопаузална остеопороза. Последната се обяснява с наличието на рецептори за естрогена по повърхността на клетките, които разрушават костта - остеокластите.

И не на последно място - по време на прехода към менопаузата, у жените се създава едно чувство за сигурност, че вече не могат да забременеят, което довежда до непротектирани полови контакти и съответно нежелани бременности.

Какво представлява хормонзаместителната терапия и кои са показанията за нея?

Хормонзаместителната терапия (ХЗТ) представлява прилагане на естрогени с цел облекчаване на неприятните симптоми на менопазузата при жените. Те могат да се приложат като перорални, трансдермални и препарати с локално действие. Последните са различни влагалищни кремове, които се използват предимно за облекчаване на оплакванията от изтънения и атрофирал епител на влагалището.

Основното показание за приложение на хормонзаместителната терапия е облекчаването на вазомоторните симптоми, а именно горещите вълни. Други показания са намаляване на риска от нежелани бременности в този период, регуларизиране на менструалните кръвотечения по време на прехода към менопаузата, редуциране на оплакванията от страна на атрофиралия влагалищен епител и подобряване на качеството на живота.

Какви рискове крие хормонзаместителната терапия?

Освен по - безобидните странични ефекти от приложението на естрогени, като например подуване, главоболие, запек, съществуват и някои по - сериозно рискове. Проучванията са доказали, че хормонзаместителната терапия увеличава риска от развитие на рак на ендометриума и на яйчниците при продължително приложение. Относно рака на гърдата данните са противоречиви. Някои от проучванията показват спад, а други нарастване на честотата при ХЗТ. Тези рискове са свързани с продължителната употреба на естрогени и поради тази причина не се препоръчва ХЗТ по -дълго от 5 години.

При всяка жена трябва да има индивидуализиран подход при преценкката за назначаване на хормонзаместителна терапия, който да се води от внимателното обсъждане на съотношението полза/риск във всеки отделен случай.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се