Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Надбъбречни жлези! Каква е тяхната функция в организма и какво се случва когато тя се понижи или повиши?

 
Надбъбречни жлези! Каква е тяхната функция в организма и какво се случва когато тя се понижи или повиши?


  Надбъбречните (адренални) жлези представляват чифтен орган, разположени по една в горния полюс на всеки бъбрек, подобно на шапка. Формата им наподобява пирамида и тежат няколко грама. Те са жлези с вътрешна секреция (ендокринни), тоест не произвеждат секрет, а хормони, които участват в регулацията на определени процеси в организма. Изградени са от кора и сърцевина, които не само са съставени от различни клетки, но и  произвеждат различни хормони.

Каква е функцията на надбъбрека?

  Както вече беше отбелязано, надбъбрекът е ендокринна жлеза, която произвежда хормони. Кората на жлезата сама по себе си се разделя на три зони, които имат микроскопски различна структура и произвеждат различни хормони. В най – външната зона се произвежда хормона алдостерон. Той въздейства основно върху бъбрека като увеличава резорбцията на натрий и вода и увеличава излъчването на калия от организма.

  Средната зона на надбъбречната кора е отговорна за производството на хормона кортизол. Той има редица изключително важни функции. Поддържа кръвното налягане и кръвната захар в оптимални стойности, стимулира клетките на имунната система в борбата с вирусни и други вътреклетъчни микроорганизми, отделя се в по – големи количества сутринта и в значително по – малки вечерта и е отговорен за бодростта и повишения ни тонус в началото на деня.

  Най – вътрешната част от надбъбречната кора е отговорна за синтеза на мъжки полови хормони (андрогени), както в мъжкия, така и в женския организъм. Синтезата на всички тези хормони започва от холестерол, под действието на множество ензими от него се образува всеки един от тях.

  В сърцевината на надбъбречните жлези се синтезират така наречените стрес хормони адреналин и норадреналин. Те се отделят в състояния на повишени изисквания към организма. Ефекта им върху него е да повишават кръвното налягане, пулса, дихателната честота, кръвната захар, а целта е да го мобилизират за преодоляване на дадена стресова ситуация. При хроничен стрес адреналните жлези може да увеличат размерите си до 2 – 3 пъти.

Понижена функция на надбъбрека

  Функцията на надбъбречната кора може да бъде потисната, когато в нея се развиват различни възпалитени (автоимунни, бактериални), туморни и други деструктивни процеси. Освен това може да бъде резултат от понижена секреция на хормоните от хипофизната жлеза и хипоталамуса, които стимулират надбъбреците. Хипофункцията на жлезата започва с понижаване количеството на алдостерона, което води до загуба на вода и натрий и задръжка на калий в организма, което причинява силно понижаване стойностите на кръвното налягане и отпадналост. След известно време спадат и нивата на кортизола, което води до лесна уморяемост,сънливост, понижен тонус, кръвно налягане и кръвна захар. Последни се понижават половите хормони от надбъбрека.

  Това състояние се нарича болест на Адисон. Друга негова отличителна черта е тъмното пигментиране на кожата, особено на откритите зони, местата подложени на натиск и триене (коленни стави, лакти) и по белезите, появили се след началото на заболяването. Лечението му е чрез заместителен прием на хормони.

Повишена функция на надбъбрека

  Хиперфункцията на адреналните жлези обикновено се изразява в повишена продукция на един от техните хормони. При разрастване на клетките, секретиращи кортизол, в резултат на туморни процеси или хиперстимулация от хипофизната жлеза, се развива в първия случай синдром на Кушинг, а във втория – болест на Кушинг. Това състояние се характеризира със специфично преразпределение на мастната тъкан – тя се натрупва около корема и по лицето, докато крайниците остават слаби. Това придава на пациентите характерен външен вид като „ картоф на клечка”. Освен това се повишават стойностите на кръвното налягане и кръвната захар, може да се появят характерни пигментации и стрии по тялото.

  Съществува и състояние наречено първичен хипералдостеронизъм или синдром на Кон, което се характеризира със свръхпродукция на хормона алдостерон, обикновено в резултат на аденом. При него се наблюдава задръжка на вода и натрий в организма, повишено кръвно налягане и увеличена загуба на калий.

  Разрастването на клетките от сърцевината на надбъбрека, които продуцират стрес хормоните адреналин и норадреналин се нарича феохромоцитом. Последният протича с тежки хипертонични кризи с повишаване на кръвното налягане до изключително високи стойности, пребледняване (за разлика от обикновената хипертонична криза, при която има зачервяване), треперене и изпотяване. Лечението на това заболяване е хирургично.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

13256

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !