Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Настинка, грип или COVID-19? Как да различим симптомите?

 
Настинка, грип или COVID-19? Как да различим симптомите?

Докато симптомите на трите инфекции се припокриват има съществени разлики и стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите.

Преди пандемията "драскащото" гърло и запушен нос не бяха нещо, което да ни тревожи. Повечето от нас изпитващи тези симптоми биха предположили, че имат лека настинка.

д-р Джефри Лория, интернист в Ню Йорк: "Това очевидно вече не е нормален факт. Има голямо припокриване между симптомите на настинка, грип и COVID-19. Но не трябва да изпадате в паника. Ако получите обикновена хрема или дращещо гърло без треска или други значими дихателни симптоми, вероятно сте настинали".

д-р Наташа Чида, лекар по инфекциозни болести в болница „Джон Хопкинс“ в Балтимор: "Не винаги е така сега, когато новият коронавирус влезе в живота ни. COVID може да се прояви като обикновена настинка, хрема, оток на лигавицата и главоболие. Всъщност 80 процента от хората, които се заразяват с COVID-19 развиват леки симптоми, които приличат на настинка.“

Симптомите на COVID-19 също могат да имитират признаци на грип, което е особено тревожно с наближаването на грипния сезон и разграничаването между двете заболявания става жизненоважно.

"Грипът обикновено се придружава от треска, болки в мускулите и усещане за отслабване, което може да присъства и при COVID-19. Ако започнете да се чувствате зле и не знаете защо най-важното нещо, което можете да направите освен да останете вкъщи и да се изолирате е да се обадите на вашия лекар, за да опишете симптомите. Разговорът с Вашия лекар за симптомите и дали да се изследвате е първата най-добра стъпка“, казва д-р Чида.

Симптомите на настинка

Всички сме имали настинки, така че знаем какви са симптомите и те обикновено са по-малко тежки от тези на COVID-19 или грип. Симптомите на настинка могат да включват:

Симптомите на грип

Могат да се появят много внезапно, в сравнение със симптомите на COVID-19 или настинка. Тези симптоми могат да включват:

Един от отличителните белези на грипа е по-високата температура отколкото тази, която се развива при COVID-19. Често при грип получавате суха „лаеща“кашлица, което не е нещо, което се случва при настинка, въпреки че може да се получи при COVID-19.

За разлика от COVID-19 грипът е сезонен и протича главно през есента и зимата. Д-р Прия Нори, специалист по инфекциозни болести в здравната система Montefiore в Ню Йорк: "Знаем, че грипът идва всяка година. Що се отнася до COVID-19 можете да се заразите при топло или студено време, през пролетта, лятото, зимата и есента.“

 

Симптоми на COVID-19

COVID-19 може да предизвика същите симптоми като настинка (главоболие, болки в тялото, възпалено гърло) и грип (треска, кашлица, общо неразположение и мускулни болки). „Но има и симптоми извън тези, които може да не забележите при обикновена настинка или грип“, казва д-р Нори.

Симптомите на COVID-19 включват:

Липса на усещане за мирис или вкус, особено в началото когато липсват други симптоми.

Обикновено не мислим за диария и други стомашно-чревни симптоми като за нещо, което се случва с грипа при възрастните. Но при COVID-19 диарията понякога може да бъде единственият симптом заедно с дълбоката умора.

В по-напреднали случаи на COVID-19 коронавирусът може да засегне кръвоносните съдове и да увреди големи и малки артерии и вени в цялото тяло, което води до тежко възпалително състояние.

Малките деца с COVID-19 могат да получат обрив по пръстите на ръцете и краката. "Рядко сме виждали състояние наречено мултисистемно възпалително разстройство при деца (мултисистемен възпалителен синдром при деца, или MIS), което е подобно на болестта на Кавасаки и не е нещо, което наблюдаваме при грип“, споделя д-р Нори.

Получаване на диагноза

Припокриването на симптомите между настинка, грип и COVID-19 означава, че единственият начин за диагностициране на заболяването е тестването. д-р Лория казва: "Ако не тестваме хората просто гадаем за развитието на ситуацията. Ако някой достигне висока температура или развие някакви респираторни симптоми, нека не пропуска да се тества за грип и COVID-19. Миналата година, ако пациентът имаше грипоподобни симптоми, е вероятно да му дам Тамифлу (противовирусно лекарство срещу грип) без тестване. Но тази година тези симптоми могат да бъдат COVID-19. Ето защо опитът да се тестват хора както за COVID-19, така и за грип, е нашата препоръка №1".

Ползата от тестването за COVID-19 е очевидна досега: Ако се установи, че сте заразени с новия коронавирус, колкото по-скоро се изолирате, ще направите най-правилното нещо за хората около вас. Има и повече лечения за COVID-19, отколкото в началото на пандемията, добавя д-р Лория. „Ако сте в малкия, но реален процент от хората с COVID-19, които в крайна сметка се нуждаят от хоспитализация, ремдезивир, ако се даде достатъчно рано може да действа, за да блокира проникването на вируса в имунните клетки и дихателните пътища и да съкрати времето за възстановяване.“

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Противогрипната ваксина

"Винаги е било важно да се прави годишна грипна ваксина, но е абсолютно важно да се направи грип през този сезон“, подчертава д-р Чида. Стремете се да го направите до края на октомври, въпреки че експертите са единодушни, че най-доброто време да го направите е винаги, когато е практично за вас. Въпреки, че ваксината не е 100 процента ефективна, тя е безопасна и надеждна. И ако дори след ваксината изкарате грип, най-вероятно ще бъде в много по-лек случай.

„Ще защитите хората около Вас. Ако случаите на COVID-19 се увеличат тази зима, не искаме здравната система да бъде претоварена както с COVID-19, така и с грип. Освен това искате да избегнете грип и COVID-19 едновременно. „Винаги, когато получите вирусна инфекция тя отслабва имунната Ви система, така че е най-добре да предприемете стъпки, за да не се случи“, казва Чида.

Мерките за безопасност на COVID-19 могат да предотвратят настинка и грип

Мерките използвани да предотвратят разпространението на COVID-19 също могат да блокират разпространението на настинки и грип. Маските действат добре.

Социалното дистанциране, оставането вкъщи, ако се чувствате зле и измиването на ръцете също са ключови и лекарите казват, че вече виждат ползите от тези мерки както по отношение на по-малко случаи на COVID-19, така и по-малко пациенти идващи в офиса със симптоми на настинка.

„Ако хората се ваксинират срещу грип, плюс всичко останало, което вече сме правили, за да предотвратим COVID-19, предполагам, че през следващия сезон ще видим по-малко настинки, по-малко грип и по-малко COVID-19“, казва д-р Лория.

https://www.everydayhealth.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

790

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !