Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Ниско- и високорискови човешки папиломни вируси (HPV)! Кои са най-разпространени?

 
Ниско- и високорискови човешки папиломни вируси (HPV)! Кои са най-разпространени?


   Инфекцията с човешки папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е изключително разпространена и тенденцията е да продължава да се увеличава процентът на заболелите и носителите. До този момент са открити около 150 вида вируси, които са разпределени в 3 големи групи. Наименовани са с цифри според реда на тяхното откриване. Голяма част от тези вируси не причиняват заболявания и са безопасни. Известни са около 40 типа папиломни вируси, които се предават по полов път. Останалите може да причинят единствено и само брадавици по ръцете и краката, които са абсолютно доброкачествени.

Класификация на човешките папиломни вируси! Кои са трите групи HPV?

   Папиломните вируси се класифицират според тяхната цервикална онкогенност. Различават се следните групи:

НИСКОРИСКОВИ: 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84, 26
СРЕДНОРИСКОВИ: 53, 73, 81, 82
ВИСОКОРИСКОВИ: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68

Какви болестни промени причинява всяка група папиломни вируси?

   От инфекция с човешки папиломен вирус преболедуват много хора и не е задължително това да има някаква клинична проява. Често при укрепени защитни сили не се развива никакво заболяване и настъпва самоизлекуване.

   Нискорисковите вируси причиняват генитални брадавици. От тях най-разпространени са типовете 6 и 11. Те причиняват гениталните брадавици при жени, които се появяват по външните полови органи, входа на влагалището, около ануса. При мъжете рядко се получават брадавици. Те са в повечето случаи носители на вируса.

   Високорисковите типове са причина за предраковите изменения по маточната шийка и за цервикалния карцином. Най-разпространени са типове 16 и 18. Установено е, че за да се развие рак на маточната шийка са необходими между 10 и 15 години. В този период бавно започват клетъчните промени докато се появят първите предракови изменения, които все още НЕ означават, че има злокачествено заболявания. Тези промени се наричат дисплазия на маточната шийка. Появява се на границата между цилиндричен и плосък епител (т.е. на границата между клетките които покриват цервикалния канал и тези, които покриват шийката отвън).Тези клетъчни промени могат рано да бъдат установени с редовни профилактични прегледи и ежегодни цитонамазки.  При мъжете рядко може да се развие рак на пениса или на ануса.

   Среднорисковите вируси причиняват както брадавици, така и клетъчни промени по маточната шийка, но техният онкогеннен потенциал е по-нисък.

   Редовните гинекологични прегледи са от ключово значение за профилактиката и превенцията на цервикалния карцином. Цитонамазката може да покаже ранни клетъчни изменения. Навременната диагноза и адекватното лечение може да бъдат животоспасяващи. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

19441

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !