Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Основните три симптома, които алармират че имаме нужда от преглед при гинеколог! Вижте кои са те!

 
Основните три симптома, които алармират че имаме нужда от преглед при гинеколог! Вижте кои са те!

 

  Женското здраве е отговорност както на всяка жена, така и на нейния гинеколог. Профилактичните гинекологични прегледи, които е желателно да се провеждат на всеки 6 месеца обаче не би трябвало да бъдат единствената причина за посещение при гинеколог. Всяка жена трябва да бъде добре запозната с основните симптоми, които алармират за проблем в репродуктивната система, за да може сама да прецени има ли нужда от гинекологичен преглед или не. Това не винаги е толкова лесно, тъй като матката и яйчниците са разположени в съседство с много други органи, в които също може да възникнат различни заболявания.

  Ето кои са основните три симптома, които сигнализират че се налага да посетите гинеколог:

Болка ниско долу

  Болката е защитен механизъм на организма. Тя сигнализира че в него се развива процес, който го уврежда, за това никога не трябва да я пренебрегваме. Разположена ниско долу в корема, тя често е признак за заболяване на репродуктивните органи на жената. Може да има различен характер – остра или тъпа, стягаща, пареща, пронизваща, режеща, теглеща, коликообразна, а причините за нея могат да бъдат най – разнообразни – възпалителни и туморни процеси, сраствания, промяна  в позицията на матката, травми, ендометриоза, ектопична бременност и други.

  Между силата на болката и тежестта на заболяването не винаги има изразена зависимост. Понякога лесно за лечение заболявания протичат със силни, остри болки, докато по – сериозните и трудно лечими, като например онкологичните, се изявяват с тъпи, хронични болки, на които не се обръща толкова внимание.

  Органите разположени в малкия таз – матка, яйчници, пикочен мехур, уретери, право черво, се инервират от едни и същи нерви. Поради тази причина, заболяване възникнало във всеки един от тях може да протече със сходна симптоматика. Ето защо болката ниска долу трябва да бъде отграничена и от бъбречна колика, остър апендицит, цистит и други извънгенитални заболявания.

Кървене

  Всяко кървене извън менструалното, преди настъпването на пубертета и след менопаузата е притеснително. Първото, което трябва да се изключи при този симптом е злокачествено заболяване на маточната шийка. То разбира се не е най – честата причина за кървене. Други по – чести такива може да бъдат възпаление на маточната лигавица (ендометрит), хормонални нарушения, полипи в маточната кухина, миоми, ендометриоза, извънматочна бременност или проблеми със задържането на плода в първия триместър на бременността.

  Кървенето може да бъде обилно, с алена кръв и съсиреци или да се прояви само като зацапване (спотинг). За продължителното менструално кървене (менорагия), както и за по – обилното, над 70 милилитра (хиперменорея) също трябва да се търси причина. Кървенето от матката извън менструацията се нарича метрорагия. То винаги изисква гинекологичен преглед за изясняване на състоянието, особено при жени след менопауза.

Промяна във влагалищното течение

  Генитален флуор се нарича всяко едно течение от влагалището, различно от менструалното. Нормалният флуор не зацапва бельото и е белезникав на цвят. Той се произвежда от жлезите на маточната  шийка, разположените в горната част на влагалището жлези, потни, мастни жлези на входа на влагалището и Бартолиновите жлези. Когато течението промени своя цвят, мирис и количество или е съпроводено с чувство на парене, болка и сърбеж, трябва да се открие и лекува причината за това. Възпалителният флуор обикновено е резултат от инфекция с различни микроорганизми – бактерии, вируси или гъбички. Той се характеризира с жълтеникав или в някои случаи зеленикав цвят и неприятна миризма. С гинекологичния преглед може да се изясни какъв е произхода му – влагалището, маточната шийка, матката или тръбите. Освен това може да бъде взет материл за микробиологично изследване. Нормалният влагалищен флуор обикновено се увеличава преди и след менструацията, по време на бременност и при полов контакт.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

6699

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !