Omed.bg
реклама


Остеопорозата тихата болест. Какво трябва да знаете?

 
Остеопорозата тихата болест. Какво трябва да знаете?

     Тялото извършва сложен физиологичен процес на регенериране на костите. Когато компоненти от костите се губят твърде бързо или не се възстановяват достатъчно бързо възниква остеопороза. Жените са изложени на по-висок риск на заболяването. Мъжете също могат да го развият. Проучвания сочат, че:

     За щастие остеопорозата е предотвратима. Когато това се случи Вашия лекар може да диагностицира и лекува състоянието преди да се причини счупване на кост. Дори след счупване е възможно да се избегнат допълнителни проблеми с правилните стъпки.

Какви са симптомите на остеопорозата?

    Остеопорозата често се нарича тиха болест, защото може да не предизвика явни симптоми. При някои пациенти се наблюдават:

     Такива симптоми могат да идват и от други костни заболявания или медицински проблеми. Винаги се консултирайте с Вашия лекар за диагноза.

Кои са рисковите фактори за остеопорозата?

     Няколко фактора увеличават риска от развитие на остеопорозата:

     Някои лекарства и заболявания също могат да причинят загуба на кост и да повишат риска от остеопороза.

Превенция на остеопорозата

     За да защитят своя скелет мъжете и жените от всички възрасти трябва да:

     Ако сте жена преминала през менопаузата или мъж над 50-годишна възраст Вашия лекар трябва да Ви информира за:

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА С ОТСТЪПКА ТУК!

Диагностика на остеопороза

     Тестът за костна плътност (наричан още костна денситометрия или DXA) включва специална рентгенова машина и е единствения начин лекарите да определят дали имате остеопороза. Такива сканирания се препоръчват за:

     Тестовете за костна плътност могат да идентифицират и пациенти с остеопения - намалена костна маса, която все още не е достигнала нивото на остеопороза. Попитайте Вашия лекар, ако трябва да се изследвате.

Други инструменти и тестове включват:

Лечение на остеопороза

     Ранното лечение на остеопороза и остеопения може да облекчи болката, да ограничи или спре загубата на кост и да предотврати фрактури. Подходящото лечение също може да помогне на пациентите с фрактура да избегнат друго нараняване. Лекарят ще препоръча лечение съобразено с:

     Много подходи за лечение на остеопороза включват и методите, които се прилагат за превенция.

https://www.hopkinsmedicine.org

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

527

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !