Omed.bg

Остра диария при възрастни– причини, видове, симптоми и лечение. Научете повече!

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Остра диария при възрастни– причини, видове, симптоми и лечение. Научете повече!


   Острата диария представлява отделяне на три или повече воднисти или кашави изпражнения за 24 часа. В хода на заболяването настъпва дехидратация и загуба на значително количество електролити. Това е причина за нарушаване на алкално-киселинния баланс в организма. Дехидратацията при деца настъпва много по-бързо в сравнение с възрастните.

   За остра диария се касае тогава когато тя продължава не повече от 2 седмици. Подостра или персистираща диария е тази, която продължава между 2 и 4 седмици, а хронична – над 4 седмици.

Кои са най-честите причини за диария при възрастни?

   Диарията може да бъде с вирусна и бактериална етиология. Основни фактори  за настъпването на чревна инфекция са замърсени хранителни продукти, замърсена вода, лоша хигиена, болни хора и здрави заразоносители. Топлите температури предоставят добри условия за размножаване на бактериите в хранителните продукти.

   Най-честите вирусни причинители при възрастни са норовируси, астровируси, аденовируси, ентеровируси. Ротавирусите могат да причинят остра диария и при възрастни, но те са по-скоро главен причинител на това заболяване при деца.

   Най-честите бактериални причинители са Campylobacter jejuni, Salmonella typhi , Shigella dysenteriae, Еsherihia coli, Staphilococcus aureus, Кlebsiella, Pseudomonas aeruginosa. Clostridium difficile причинява остра диария при пациенти, които са били на антибиотично лечение. Диарията от бактериален произход може да бъде причинена както от самите микроорганизми, така и от токсините, които образуват.

   Диариите, които не са с инфекциозен причинител са резултат от възпалителни заболявания на червата (болест на Крон и хроничен улцерозен колит), целиакия (глутенова ентеропатия), синдром на раздразненото дебело черво и др.

Какви са видовете остри диарии?

Симптомите на острата диария са следните:

Какво е лечението на острата диария?

   Много е важно да се започне с корекция на дехидратацията. Тя може да бъде перорална (с орални рехидратационни разтвори) и венозна. Според степента на дехидратация (лека, умерена или тежка) се избира методът на рехидратация. Научете повече за принципите на рехидратация ТУК.

   Друга много важна стъпка е диетата. Първоначално се ограничава приемът на храна, а след това бавно се включват сухари, солети, бисквити, варени картофи, варен ориз, варени макарони, варено пилешко месо, печени ябълки.

   Медикаментозното лечение включва пробиотици или синбиотици, спазмолитици, които да успокоят болките, антидиарийни медикаменти, антибиотици или противовирусни (ако е необходимо), имуностимулатори.

   Профилактика на острите диарии с инфекциозен произход може да се прави като се поддържа добра хигиена, спазват се правилата за съхранение на хранителните продукти, избягват се контакти с болни хора, избягва се консумация на храни с неизяснен или съмнителен произход. Профилактично може да се приемат пробиотици. 

 

Изпрати здравно запитване

Намери най - добрата клиника и спести средства за твоето лечение

Търся най - обща информация
Търся подходяща клиника и ценово предложение
Искам да запазя час
Позволено е качване на файлове с максимален размер от 3 MB, и формат JPG, JPEG, PNG и GIF, ZIP, PDF.


31406

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !