Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Пазителят на бременността – прогестерона! Какво трябва да знаем за него?

 
Пазителят на бременността – прогестерона! Какво трябва да знаем за него?

 

  Прогестеронът е един от важните стероидни хормони, взимащи участие в менструалния цикъл на жената и по – точно във втората му фаза (след 14тия ден). Той се образува и отделя в най – голямо количество от структура на яйчника, наречена жълто тяло, която се оформя в него след овулацията. Основната му функция е да подготви маточната лигавица и да я направи гостоприемна за загнездването на оплодената яйцеклетка в нея. След това жълтото тяло продължава да нараства, нивото на прогестерона се увеличава, като достига най – високи стойности към края на първия триместър от бременността. През този период въпросният хормон играе основна роля за запазването на настъпилата бременност. В случай, че не е настъпила такава, към края на цикъла, жълтото тяло търпи обратно развитие, нивото на прогестерона спада, което води до разрушаване на ендометриума (маточната лигавица) и съответно до настъпването на менструация.

Какво се случва в женския организъм при недостиг на прогестерон?

  Ниските нива на прогестерона могат да създадат проблеми на жени в детеродна възраст, които се опитват да забременеят, а също така и на тези, които вече са бременни. Обикновено изявата на този хормонален дефицит е неспецифична  - главоболие, мигрена, тревожност, депресия, нередовни менструални кръвотечения. Обикновено недостига на прогестерона се открива в хода на хормоналните изследвания при дами, които неуспешно се опитват да забременеят. Този дефицит се превръща в сериозен проблем за бременните, особено в първия триместър, тъй като маточната лигавица не е достатъчно подготвена за задържането на оплодената яйцеклетка и създаването на гостоприемна за нея среда. Резултата от всичко това може да бъде кървене или аборт в началото на бременността.

Какви са ефектите на прогестерона, когато е в излишък?

  Високите нива на хормона не са толкова притеснителни, колкото ниските, но е важно да се открие причината, която ги предизвиква. Най – често повишения прогестерон е резултат от настъпила бременност, но може да се касае и за намалени естрогенови нива, удължена лутеална фаза на менструалния цикъл или проблем с надбъбречните жлези.

 Симптомите, които се предизвикват са познати на всяка жена – подпухналост, напрежение в гърдите, раздразнителност, емоционална лабилност, отпадналост и всички други неприятни признаци от втората половина на месечния цикъл.

В кои случаи и как е подходящо да се изследва нивото на прогестерона?

  При жени, които срещат трудности да забременеят, както и при тези, които са имали последователни спонтанни аборти в първия триместър, е уместно да се изследват нивата на прогестерона и на други стероидни хормони. Въпреки, че причините за трудно зачеване са много и разнообразни, не бива да се пропуска и прогестерона в хода на диагностичния процес. Дамите с нередовен менструален цикъл, в съчетание с депресия, тевожност, главоболие и мигрена също могат да бъдат посъветвани да проследят количеството на хормона в кръвта си.

  В повечето случаи се изследва самостоятелно нивото на прогестерона в кръвния серум, но много по – точна информация се получава при паралелното му изследване с естрадиола, тъй като двата хормона поддържат динамичен баланс помежду си. Най – точни резултати можем да получим при изследване на серумния прогестерон между 19тия и 21вия ден от месечния цикъл. Изключително ценна информация дава и измерването на метаболитите на този хормон в урината.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

9483

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !