Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Плоскостъпие - причини, симптоми и лечение

 
Плоскостъпие - причини, симптоми и лечение

Плоскостъпието се нуждае от лечение, ако причинява дискомфорт, показва основно заболяване или води до болка на друго място в тялото. Някои хора имат много нисък свод или никакъв свод без да изпитват проблеми. Обикновено има пролука под вътрешната част на стъпалото когато стоим, тъй като сводът леко се повдига от земята.

Когато плоскостъпието причинява симптоми определени методи и упражнения могат да помогнат за минимизиране на дискомфорта.

Какво представлява плоскостъпието?

Плоскостъпието се появява когато човек има много нисък или несъществуващ свод в стъпалото което означава, че единият или и двата крака са плоски на земята.

Човешкото стъпало има 33 стави които държат 26 различни кости заедно. Освен това има над 100 мускула, сухожилия и връзки.

Сводът действа като пружина на стъпалото и помага за разпределянето на телесното тегло по стъпалата и краката. Структурата на стъпалата определя начина по който движи човек. Стъпалата трябва да бъдат едновременно здрави и гъвкави, за да се адаптират към напрежението и различни повърхности.

При плоскостъпие краката могат да се натискат на вътрешната страна когато се стои или ходи Това е известно като свръхпронация и може също да предизвика краката да сочат навън. Много хора с плоскоктъпие нямат симптоми, но други ще изпитат различни симптоми които обикновено зависят от тежестта на състоянието.

Симптоми

Най - честият симптом на плоскостъпието е болката в краката. Това може да се случи в резултат на напрегнати мускули и свързващи връзки. Анормалните натоварвания върху коляното и бедрото могат да доведат до болка в тези стави. Това създава голямо напрежение, ако глезените са обърнати навътре.

Болката най - често засяга следните части на тялото:

Единият или двата крака също може да се чувстват сковани.

Плоските стъпала също могат да причинят неравномерно разпределение на телесното тегло. Това може да доведе до износване на обувки неравномерно или по - бързо от обикновено особено от едната страна което може да доведе до допълнителни травми и наранявания.

Причини

Честите причини за плоскостъпие включват:

Друго състояние което може да причини плоски крака е тарзалната коалиция. Това състояние причинява необичайно сливане на костите на стъпалото което води до схванати и плоски стъпалаПедиатрите обикновено диагностицират това състояние в детството.

Плоскостъпието е възможно да се прояви, ако има затлъстяване или диабет и е по - често по време на бременност. Също може да се развие с възрастта. Ежедневната употреба на стъпалата може да доведе до отслабване на задното тибиално сухожилие. Това сухожилие е основната опорна структура за свода на стъпалото.

Сухожилието може да се възпали до тендинит или да се разкъса след прекомерна употреба. Увреждането на сухожилието може да доведе до сплескване на свода на стъпалото.

Плоскостъпието може да се появи и в резултат на дефект в развитието който се появява в детството или се развива с възрастта или след бременност.

Плоскостъпие при деца

Децата и бебетата често могат да изглеждат с плоски крака. Всъщност сводът обикновено присъства, но все още се оформя. С времето сводът трябва да се развие нормално. Допълнителните гънки на крака на бебето може да скрият свода.

Стъпала които изглеждат плоски в ранното детство не означава, че винаги ще останат плоски. Въпреки това, ако детето има плоскостъпие в резултат на неправилно развитие на костите или друго състояние като спина бифида лекарят често ще трябва да лекува основната причина.

Диагноза

Хората с плоскостъпие които не изпитват болка или други симптоми обикновено не се нуждаят от консултация с лекар. Въпреки това всеки със следните симптоми трябва да потърси медицинска помощ:

Повечето квалифицирани здравни специалисти могат да диагностицират плоскостъпие като изследват стъпалата и наблюдават човека докато стои и ходи. Лекарят инспектира стъпалата отпред и отзад. Може да се наложи човекът да застане на върховете на пръстите си, за да позволи на лекаря да изследва формата и функцията на всеки крак.

Лекарят също ще разгледа медицинската история на лицето. В някои случаи може да назначи:

Упражнения

Подиатър или физиотерапевт може да препоръча специфични упражнения за управление на симптомите на плоски стъпала или предотвратяване на тяхното развитие.

Американската академия на ортопедичните хирурзи (AAOS) препоръчва следните упражнения за подобряване на силата и гъвкавостта на стъпалата и глезените които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Разтягане на петата

Стегнатото ахилесово сухожилие ще насърчи крака да се обърне навътре. Целта на разтягането на петата е да разтегне ахилесовото сухожилие и задните мускули на прасеца.

Правете това упражнение два пъти на ден.

Преобръщане на топка за тенис

Това упражнение изисква стол и топка за тенис.

Седнете на стола със стъпала здраво на земята. Поставете топката за голф под стъпалото и я завъртете напред и назад под свода на стъпалото за 2 минути, за да разтегнете сухожилието на плантарната фасция.

Лечение

Някои хора с плоскостъпие могат автоматично да подравнят крайниците по начин който предотвратява симптомите. Хората които не изпитват симптоми обикновено не се нуждаят от лечение.

Ако плоскостъпието причинява болка тогава поддържащите, добре прилепнали обувки могат да помогнат. 

Вградените стелки и ортопедични изделия или специално проектирани опори за свода могат да облекчат натиска върху свода и да намалят болката, ако краката са насочени твърде навътре. Тези продукти обаче лекуват само симптомите и не осигуряват дълготрайни ползи.

При хората със заден тибиален тендинит носенето на скоба за глезена също може да бъде от полза докато възпалението намалее. Това трябва да облекчи част от натоварването което тялото поставя върху тъканта на сухожилията. 

Лекарите може да посъветват някои хора да почиват докато симптомите им се подобрят и да избягват дейности които могат да влошат стъпалото или краката.

Човек с артрит или скъсано сухожилие може да открие, че комбинацията от стелка и болкоуспокояващи може да сведе до минимум симптомите. Ако те не помогнат може да се наложи операция.

Когато някои кости не се развиват правилно в детството и това доведе до плоскостъпие от раждането, продължаващо в зряла възраст в тези редки случаи може да се наложи хирургическа интервенция за отделяне на слети кости.

Когато затлъстяването е причина за плоскостъпие загубата на тегло може да подобри симптомите.

Усложнения

Хората с други проблеми със стъпалото, глезена или долната част на краката може да открият, че плоските стъпала могат да допринесат за тях или да влошат симптомите. Примерите включват:

Плоските стъпала могат да повлияят на подравняването на тялото когато човек стои, ходи или бяга. В резултат на това те могат да увеличат вероятността от развитие на болка в бедрата, коленете и глезените.

https://www.medicalnewstoday.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

363

реклама

Коментариреклама


Свързани статии