Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


При възпалителни заболявания на червата - гастроентеролог или колоректален хирург да посетите

 
При възпалителни заболявания на червата - гастроентеролог или колоректален хирург да посетите

Хората с възпалителни заболявания на червата (IBD) понякога не са сигурни към кой специалист да се обърнат за съвет или насока относно болестта на Крон или улцерозен колит. Ако проблемът е свързан със скорошна операция колоректалният хирург може да е най-подходящият специалист към когото да се обърнете. Това е особено вярно, ако хирургичното място не заздравява по начина по който трябва или ако има неочаквана болка.

За въпроси относно редовни лекарства или нов проблем, който може да е свързан с IBD като болки в ставите, кожни проблеми или проблеми с очите гастроентерологът е специалиста от който се нуждате. Някои хора с IBD посещават колоректален хирург по-често отколкото гастроентеролог. Има няколко аспекта, които трябва да се вземат предвид когато става въпрос за това кой специалист може да е необходим.

Защо хората с IBD може да се нуждаят от колоректален хирург

Хората с IBD могат да посещават колоректален хирург от време на време. Една от причините за това е, ако гастроентеролог препоръчва хирургична консултация. Тази консултация може да се назначи, за да се определи дали болестта на Крон или улцерозен колит са в момент, в който болестта ще бъде по-добре управлявана чрез операция. Гастроентерологът също трябва да бъде в течение на това какви са следващите стъпки, за да се координира по-добре медицинската терапия преди, по време и след всяка операция.

Колоректалният хирург понякога се консултира с хирург, за да помогне да се определи дали е по-добре да се изчака операцията. Ако сте изпратени от гастроентеролог да говорите с колоректален хирург това не винаги означава, че сте насочени към операция.

След операция пациентите с IBD могат да поддържат контакт с колоректалния хирург известно време особено, ако операцията е била за J-торбичка или илеоанален резервоар. Това е така, защото ако има въпроси относно възстановяване или усложнения като абсцес, фистула, илеус, чревни блокажи или сраствания колоректалният хирург може да е в състояние да помогне.

Защо хората с IBD се нуждаят от гастроентеролог

Гастроентеролозите са лекарите, които ще координират по-голямата част от грижите за контрол и управление на IBD. В по-голямата си част IBD се управлява с лекарства и е необходимо специалист да прави препоръки за тези лечения. За ежедневни притеснения относно IBD включително управление на симптоми като:

гастроентерологът ще бъде основният специалист за контакт.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Процедури и тестове

Когато дойде време да се направи колоноскопия или друга ендоскопска процедура колоректален хирург или гастроентеролог прави теста. Кой лекар провежда процедурата ще се основава на експертния опит на този лекар и неговите познания за Вашето конкретно заболяване и медицинска история. Някои хора с IBD имат един лекар, който често прави ендоскопски процедури и друг лекар, който координира всички медицински грижи като издаване на рецепти, направления и поръчване на лабораторни тестове.

Някои колоректални хирурзи ще предоставят специализирани познания за пациенти с IBD и ще имат повече опит при често срещани операции за IBD като резекция (хирургическо изрязване и отстраняване на част от орган или на цял орган), стома, j-торбичка и стриктурапластика.

Медицинска сестра за ентеростомална терапия. Ентеростомална терапия ЕТ медицинска сестра е специализиран тип здравен работник, който помага при грижите за стома (илеостомия или колостомия). Една медицинска сестра е обучена за подпомагане на пациентите с техните нужди преди, по време и след операция на стома (хирургично създаден отвор).

Колоректален хирург

Колоректалният хирург проявява интерес към заболявания на дебелото черво и ректума. За да стане опитен в лечението и управлението на тези храносмилателни състояния колоректалният хирург трябва да премине обучение както в общи операции, така и в напреднало обучение по проблемите на долната част на храносмилателния тракт. Колоректалният хирург също може понякога да бъде наречен проктолог.

С IBD може да бъде предизвикателство да се знае кой специалист може да е необходим. Понякога лекарят може да е този, който да предложи друг специалист.

Преглед при интернист или личен лекар може да помогне при вземането на решение кой специалист да бъде ангажиран. В повечето случаи гастроентерологът вероятно би трябвало да бъде първата връзка, освен ако очевидно не е хирургичен проблем. В повечето случаи гастроентерологът ще координира грижите за IBD и ще поддържа връзка с други специалисти, ако е необходимо.

https://www.verywellhealth.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

165

реклама

Коментариреклама


Свързани статии