Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Проблеми със забременяването! Какво може да опитаме преди да стигнем до инвитро оплождане?

 
Проблеми със забременяването! Какво може да опитаме преди да стигнем до инвитро оплождане?

 

  За понятието инфертилитет можем да говорим, когато в продължение на година редовен полов живот и опити за зачеване не се постига забременяване. Когато се касае за дами на възраст над 35 години, този срок пада до 6 месеца.

  Причините за ненастъпване на бременност могат да бъдат най – разнообразни, както при мъжа, така и при жената. Ендометриозата и възпалителните процеси са едни от честите причини, заради срастванията в маточните тръби, до които водят. Хормонални нарушения, смущения в овулацията, промени в структурата на матката, полово – предавани заболявания са също фактори, които могат да бъъдат причина за инфертилитет при жената.

  При мъжете причините също могат да бъдат доста разнообразни – намалено количество или подвижност на сперзматозоидите в семенната течност, запушване на семенните каналчета, разширени вени на тестисите, така нареченото варикоцеле и други. Когато се установи, че има проблем се провеждат редица изследвания и при двата пола – спермограма при мъжа, хормонални, образни, изследвания на маточните тръби при жената и други. Според причината, която се установи могат да се опитат различни средства, които да увеличат шанса на двойката да зачеване, преди да се стигне до инвитро оплождането.

Ето кои са те:

Медикаментозно лечение

  Тъй като в голяма част от случаите с проблемно забременяване причините са свързани с хормонални нарушения и проблеми с овулацията, като първа стъпка обикновено се опитва лечение с хормонални препарати. Най-често се използват медикаменти, които действат на принципа на отрицателната обратна връзка, като увеличават секрецията на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон и съответно водят до образуване на фоликули в яйчника. Важна подробност е, че тези препарати трябва да се приложат след като е проверена проходимостта на маточните тръби. Медикаментите може да се използват и при мъже с намален брой сперматозоиди в семенната течност. Други хормонални препарати, които могат да бъдат използвани са човешкия хориогонадотропин и други гонадотропини.

Оперативно лечение

  Друга честа причина за инфертилитет при жените е запушването на маточните тръби. Този процес може да е резултат от възпалителни процеси, които водят след себе си сраствания, предишни опрерации в областта на таза или на ендометриоза, при която в тръбите се появява тъкан от маточната лигавица. Проходимостта на тръбите може да бъде проверена чрез изследване, наречено хистеросалпингография, при което в матката се вкарва контрастно вещество. Когато и двете тръби са запушени не може да настъпи бременност по естествен път. В тези случаи може да се предприеме лапароскопска операция ,чрез която да се отстранят срастванията в тръбите.

Асистирана репродукция

  След  като се опита с медикаментозно лечение, стимулиране на овулацията и се провери проходимостта на маточните тръби, следваща стъпка са методите за асистирана репродукция. Преди да се стигне до инвитро оплождане може да се опита с вътрематочна инсеминация, при която пречистената и концентрирана семенна течност се вкарва в матката с помощта на тънък катетър. Други методи, които могат да се опитат са трансфер на полови клетки или на зигота (клетката, която се получава при сливането на сперматозоида и яйцеклетката) в маточните тръби, при което зачеването се случва в майчиния организъм за разлика от инвитро оплождането.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

4058

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !