Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на гръбнака и мозъка

 
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на гръбнака и мозъка

Ядрено - Магнитният резонанс (ЯМР) е метод за образна диагностика който използва комбинация от голям магнит, радиочестоти и компютър за получаване на подробни изображения на органи и структури в тялото. За разлика от рентгеновите лъчи или компютърната томография (КТ) ЯМР не използва йонизиращо лъчение. Някои машини за ЯМР изглеждат като тесни тунели, докато други са по - просторни или по - широки. Ядрено - магнитният резонанс може да продължи от 30 минути до два часа.

Как работи ЯМР сканирането?

Машината за ЯМР е голяма цилиндрична машина която създава силно магнитно поле около пациента. Магнитното поле заедно с радиовълните променя естественото подреждане на водородните атоми в тялото. Импулсите от радиовълните изпратени от скенера нарушават нормалното положение на атомите. Докато ядрата се подреждат обратно в правилна позиция те изпращат радиосигнали. Тези сигнали се получават от компютър който ги анализира и преобразува в двуизмерно (2D) изображение на структурата на тялото или органа, който се изследва.

Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР) може да се използва вместо компютърна томография (КТ) в ситуации когато се изследват органи или меки тъкани тъй като ЯМР е по - добър при установяване на разликата между нормална и анормална мека тъкан.

Магнитно - резонансната ангиография е нова процедура използвана за оценка на притока на кръв през артериите по неинвазивен начин (кожата не се пробива). ЯМР може също да се прилага за откриване на:

Магнитно - резонансната спектроскопия (MRS) е друга неинвазивна процедура използвана за измерване на специфични химикали и техните аномалии в телесните тъкани като мозъка. Може да се използва за оценка на заболявания като:

Функционален Ядрено - магнитен резонанс на мозъка (фЯМР) се използва за определяне на специфичното място в мозъка където се осъществява определена функция като реч или памет. Общите области на мозъка в които възникват подобни функции са известни, но точното местоположение може да варира от човек на човек.

По време на Функционален Ядрено - магнитен резонанс на мозъка пациентът ще бъде помолен да изпълнява конкретна задача докато сканирането се извършва. Чрез определяне на точното местоположение на функционалния център в мозъка лекарите могат да планират операция или друго лечение за определено нарушение на мозъка.

Причините за ЯМР на мозъка или гръбначния стълб

ЯМР може да се използва за изследване на мозъка и/или гръбначния мозък за наранявания или наличие на структурни аномалии или някои други състояния, като:

ЯМР може също да помогне за идентифициране на специфичното местоположение на функционален център на мозъка (специфичната част от мозъка контролираща функция като реч или памет), за да помогне при лечението на състояние на мозъка. Може да има и други причини поради които лекарят да препоръча ЯМР на гръбначния стълб или мозъка.

 

Какви са рисковете от ЯМР?

Тъй като не се използва радиация няма риск от излагане на йонизиращо лъчение по време на изследване с ЯМР.

Поради използването на силния магнит трябва да се вземат специални предпазни мерки за извършване на ЯМР на пациенти с определени имплантирани устройства като пейсмейкъри или кохлеарни импланти. Технологът на ЯМР ще се нуждае от информация от пациента относно имплантираното устройство като марка и номер на модела, за да определи дали е безопасно да се направи ЯМР. Пациенти които имат вътрешни метални предмети може да не отговарят на условията за ЯМР:

Ако има вероятност да страдате от клаустрофобия тогава можете да помолите Вашия лекар да Ви предостави лекарства против тревожност които да вземете преди Вашия ЯМР преглед. Трябва да планирате някой да ви закара вкъщи след ЯМР.

При бременност или вероятност за бременност уведомете лекаря. Понастоящем няма информация показваща, че ЯМР е вреден за нероденото бебе, но ЯМР скрининг тест през първия триместър не се препоръчва.

Лекарят може да използва контрастно вещество по време на някои изследвания с ЯМР, за да може рентгенологът да види по-добре вътрешните тъкани и кръвоносните съдове на завършените изображения. Ако се използва контраст съществува риск от алергична реакция. Пациенти които са алергични или чувствителни към контрастно вещество или йод трябва да уведомят рентгенолога или технолога.

Възможно е да има и други рискове в зависимост от конкретното медицинско състояние. Не забравяйте да обсъдите всички притеснения с Вашия лекар преди процедурата.

Подготовка за ЯМР

Хранене и пиене: Можете да ядете, пиете и приемате лекарства както обикновено за повечето изследвания с ЯМР. Има някои специални изследвания с ЯМР които изискват определени ограничения. Ще ви бъдат предоставени подробни инструкции.

Облекло: Пациентът облича болнична рокля и оставя всички лични вещи. Премахват се всички пиърсинги. Оставете всички бижута и ценности у дома.

Какво да очаквате: Скрининг тестът се извършва в структура подобна на тръба отворена от двата края. Пациентът трябва да лежи напълно неподвижно за качествени изображения. Поради силния шум на ЯМР апарата са необходими тапи за уши и ще бъдат осигурени.

Алергия: Ако сте имали алергична реакция към контраст която изисква медицинско лечение свържете се с Вашия лекар, за да получите рецепта. Вероятно ще вземете лекарството перорално 24, 12 и два часа преди прегледа.

Лекарство против тревожност: Ако имате нужда от лекарства против тревожност поради клаустрофобия свържете се с Вашия лекар. Имайте предвид, че ще Ви трябва някой който да Ви закара до дома.

Силна магнитна среда: Ако имате метал в тялото си който не е бил разкрит преди назначаването ЯМР тестът може да бъде отложен, пренасрочен или отменен докато не бъде получена допълнителна информация.

Въз основа на Вашето медицинско състояние лекарят може да изисква друга специфична подготовка.

Когато се обаждате, за да си уговорите среща, е изключително важно да информирате, ако нещо от списъка се отнася за Вас:

По време на ЯМР

ЯМР може да се извършва амбулаторно или като част от престой в болница. Процедурите могат да варират в зависимост от състоянието и практиките на Вашия лекар.

Ще бъдете помолени да премахнете предмети които могат да попречат на процедурата:

Ако трябва да се направи процедура с контраст ще бъде поставен абокат в ръката за инжектиране.

Пациентът ляга върху маса за сканиране която се плъзга в голям кръгъл отвор на сканиращата машина. За предотвратяване на движение по време на процедурата могат да се използват възглавници и ремъци.

Технологът ще бъде в друга стая където се намират контролите на скенера. Въпреки това пациентът ще бъде постоянно в полезрението на технолога през прозорец. Високоговорителите в скенера ще позволят на технолога да комуникира и да Ви чуе.

Ще има бутон за повикване, за да уведомите технолога, ако имате проблеми по време на процедурата. Технологът ще Ви наблюдава през цялото време и ще бъде в постоянна комуникация.

Ще Ви бъдат предоставени тапи за уши или слушалки които да носите, за да блокирате шума от скенера. Някои слушалки може да предоставят музика.

По време на процеса на сканиране ще се чува щракащ шум когато се създава магнитно поле и се изпращат импулси от радиовълни от скенера.

Важно е да останете максимално неподвижни по време на изследването, тъй като всяко движение може да причини изкривяване и да повлияе на качеството на сканирането.

На интервали може да бъдете инструктирани да задържате дъха си или да не дишате за няколко секунди в зависимост от частта на тялото която се изследва. След това ще Ви бъде казано кога можете да дишате. Не трябва да задържате дъха си за повече от няколко секунди.

Ако се използва контрастно вещество може да почувствате някои ефекти когато се инжектира. Тези ефекти включват усещане за зачервяване или усещане за студ, солен или метален вкус в устата, кратко главоболие, сърбеж или гадене и/или повръщане. Ефектите обикновено продължават няколко минути.

Трябва да уведомите технолога, ако почувствате затруднения в дишането, изпотяване, изтръпване или сърцебиене. След като сканирането приключи масата ще се измъкне от скенера и ще Ви бъде оказана помощ да слезете от масата.

Ако е бил поставен абокат за прилагане на контрастно вещество ще бъде премахнат.

Докато самата процедура на ЯМР не причинява болка необходимостта да лежите неподвижно по време на процедурата може да причини известен дискомфорт или болка, особено в случай на скорошно нараняване или инвазивна процедура като хирургия. Технологът ще използва всички възможни мерки за комфорт и ще завърши процедурата възможно най - бързо, за да сведе до минимум дискомфорта или болката.

След ЯМР

Трябва да се движите бавно когато ставате от масата на скенера, за да избегнете замаяност или светомъртеж от легналото положение по време на процедурата.

Ако за процедурата са взети някакви успокоителни може да се наложи да си починете докато действието на успокоителните лекарства отшуми. Освен това ще трябва да избягвате шофирането.

Ако по време на процедурата се използва контрастно вещество може да бъдете наблюдавани за определен период от време за странични ефекти или реакции.

Ако забележите някаква болка, зачервяване и/или подуване на мястото на абоката след като се върнете у дома след процедурата трябва да уведомите Вашия лекар тъй като това може да показва инфекция или друг вид реакция.

В противен случай не се изискват специални грижи след ЯМР сканиране на гръбначния стълб и мозъка. Можете да възобновите обичайната си диета и дейности освен, ако Вашият лекар не Ви посъветва различно. Лекарят може да Ви даде допълнителни или алтернативни инструкции след процедурата в зависимост от Вашата конкретна ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

144

реклама

Коментариреклама


Свързани статии