Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на сърце

1201
Ядрено - магнитен резонанс (ЯМР) на сърце

Ядрено - магнитният резонанс (ЯМР) е тест за образна диагностика който използва голям магнит, радиосигнали и компютър, за да направи изображения на органи и тъкани в тялото, включинелно и сърцето. ЯМР може да се използва вместо компютърна томография когато се изследват органи или меки тъкани. Апаратът за ЯМР е с форма на голяма тръба. Създава силно магнитно поле около тялото. Някои ЯМР машини са по - отворени.

Магнитното поле подрежда водородните атоми в тялото. След това радиовълните избиват атомите от позицията. Когато се пренастроят обратно в позицията си те изпращат радиосигнали. Компютърът приема сигналите и ги преобразува в изображения от тялото. Това изображение се появява на монитор.

Кога е необходимо ЯМР сканиране на сърцето?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

ЯМР на сърцето може да се направи за оценка на признаци или симптоми които могат да предполагат:

Атеросклероза. Постепенно запушване на артериите от мастни вещества и други вещества в кръвния поток. Развива се в продължение на много години.

Кардиомиопатия. Случва се когато сърдечният мускул стане дебел и отслабен.

Вродено сърдечно заболяване. Дефекти в сърцето които се случват при формирането на плода. Пример за това е дупка в стената между двете долни камери на сърцето (дефект на вентрикуларната преграда).

Сърдечна недостатъчност. Това състояние означава, че сърдечният мускул е слаб и не може да изпомпва достатъчно кръв към тялото.

Аневризма. Разширяване и отслабване на част от сърдечния мускул или аортата.

Болест на сърдечните клапи. Когато сърдечните клапи се повредят това може да блокира притока на кръв в сърцето.

Сърдечен тумор. Тумор на сърцето може да се появи на външната повърхност или вътре в сърцето.

Може да има и други причини лекарят да назначи ЯМР на сърцето.

Какви са рисковете от ЯМР сканиране?

По време на ЯМР няма излагане на радиация. Не можете да направите ЯМР, ако имате:

 • По - стари щипки за интракраниална аневризма
 • Кохлеарни импланти
 • Някои протезни устройства (като изкуствена става)
 • Инфузионна помпа за имплантирани лекарства
 • Невростимулатор
 • Стимулатор на растежа на костите
 • Някои вътрематочни контрацептиви
 • Други метални импланти
 • Куршум или шрапнел

Пациенти с имплантирани сърдечни пейсмейкъри и дефибрилатори могат да бъдат подложени на ЯМР, но ще се нуждаят от специални съображения въз основа на типа устройство което пациентът има и оборудването за ЯМР.

При бременност или вероятност за бременност споделете с лекаря. ЯМР обикновено е безопасен по време на бременност, но трябва да се обсъдят рисковете и ползите от провеждането на ЯМР.

Ако се използва контрастно вещество съществува риск от алергична реакция. Ако сте алергични или чувствителни към лекарства кажете на Вашия лекар.

Ако имате проблеми с бъбреците съществува риск от сериозна реакция към контрастното вещество. Обсъдете този риск с лекаря преди теста. ЯМР с контрастно вещество освен върху алергии може да има ефект върху други състояния като:

 • астма
 • анемия
 • ниско кръвно налягане
 • бъбречно заболяване
 • сърповидно - клетъчна анемия

Нефрогенната системна фиброза (NSF) е много рядко, но сериозно усложнение при използването на контрастно вещество при пациенти с бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност.

Информирайте технолога за ЯМР или радиолог преди да получите контрастно вещество, ако имате:

 • анамнеза за бъбречно заболяване
 • бъбречна недостатъчност
 • бъбречна трансплантация
 • чернодробно заболяване или сте на диализа

Възможно е да има и други рискове в зависимост от конкретното медицинско състояние. Не забравяйте да обсъдите всички притеснения с Вашия лекар преди ЯМР.

Подготовка за ЯМР

Хранене и пиене: Можете да ядете, пиете и приемате лекарства както обикновено за повечето изследвания с ЯМР. Има някои специални изследвания с ЯМР които изискват определени ограничения. Ще ви бъдат предоставени подробни инструкции.

Облекло: Пациентът облича болнична рокля и оставя всички лични вещи. Премахват се всички пиърсинги. Оставете всички бижута и ценности у дома.

Какво да очаквате: Скрининг тестът се извършва в голяма структура подобна на тръба отворена от двата края. Пациентът трябва да лежи напълно неподвижно за качествени изображения. Поради силния шум на ЯМР апарата са необходими тапи за уши и ще бъдат осигурени.

Алергия: Ако сте имали алергична реакция към контрастно вещество която изисква медицинско лечение свържете се с Вашия лекар, за да получите рецепта. Вероятно ще вземете лекарството перорално 24, 12 и два часа преди прегледа.

Лекарство против тревожност: Ако имате нужда от лекарства против тревожност поради клаустрофобия свържете се с Вашия лекар. Имайте предвид, че ще Ви трябва някой който да Ви закара до дома.

Силна магнитна среда: Ако имате метал в тялото си който не е бил разкрит преди назначаването ЯМР тестът може да бъде отложен, пренасрочен или отменен докато не бъде получена допълнителна информация.

Въз основа на Вашето медицинско състояние лекарят може да изисква друга специфична подготовка.

реклама

Когато се обаждате, за да си уговорите среща е изключително важно да информирате, ако нещо от списъка се отнася за Вас:

 • Имате пейсмейкър или сте сменяли сърдечни клапи
 • Имате всякакъв вид имплантируема помпа, като инсулинова помпа
 • Имате филтри, стентове или клипси
 • Наличие на бременност или вероятност за бременност
 • Имате някакъв пиърсинг
 • Носите пластир с лекарства
 • Имате постоянна очна линия или татуировки
 • Някога сте имали рана от куршум
 • Някога сте работили с метал (например металошлайф или заварчик)
 • Имате метални фрагменти по тялото
 • Не можете да легнете в продължение на 30 до 60 минути

По време на ЯМР

ЯМР може да се извършва амбулаторно или като част от престой в болница. Процедурите могат да варират в зависимост от състоянието и практиките на Вашия лекар.

Ще бъдете помолени да премахнете предмети които могат да попречат на процедурата:

 • всяко облекло
 • бижута
 • очила
 • слухови апарати
 • фиби
 • подвижни стоматологични изделия или други предмети

Ако трябва да се направи процедура с контрастно вещество ще бъде поставен абокат в ръката за инжектиране.

Пациентът ляга върху маса за сканиране която се плъзга в голям кръгъл отвор на сканиращата машина. За предотвратяване на движение по време на процедурата могат да се използват възглавници и ремъци.

Технологът ще бъде в друга стая където се намират контролите на скенера. Въпреки това пациентът ще бъде постоянно в полезрението на технолога през прозорец. Високоговорителите в скенера ще позволят на технолога да комуникира и да Ви чуе.

Ще има бутон за повикване, за да уведомите технолога, ако имате проблеми по време на процедурата. Технологът ще Ви наблюдава през цялото време и ще бъде в постоянна комуникация.

Ще Ви бъдат предоставени тапи за уши или слушалки които да носите, за да блокирате шума от скенера. Някои слушалки може да предоставят музика.

По време на процеса на сканиране ще се чува щракащ шум когато се създава магнитно поле и се изпращат импулси от радиовълни от скенера.

Важно е да останете максимално неподвижни по време на изследването, тъй като всяко движение може да причини изкривяване и да повлияе на качеството на сканирането.

На интервали може да бъдете инструктирани да задържате дъха си или да не дишате за няколко секунди в зависимост от частта на тялото която се изследва. След това ще Ви бъде казано кога можете да дишате. Не трябва да задържате дъха си за повече от няколко секунди.

Ако за се използва контрастно вещество може да почувствате някои ефекти когато се инжектира. Тези ефекти включват усещане за зачервяване или усещане за студ, солен или метален вкус в устата, кратко главоболие, сърбеж или гадене и/или повръщане. Ефектите обикновено продължават няколко минути.

Трябва да уведомите технолога, ако почувствате затруднения в дишането, изпотяване, изтръпване или сърцебиене. След като сканирането приключи масата ще се измъкне от скенера и ще Ви бъде оказана помощ да слезете от масата.

Ако е бил поставен абокат за прилагане на контрастно вещество ще бъде премахнат.

Докато самата процедура на ЯМР не причинява болка необходимостта да лежите неподвижно по време на процедурата може да причини известен дискомфорт или болка, особено в случай на скорошно нараняване или инвазивна процедура като хирургия. Технологът ще използва всички възможни мерки за комфорт и ще завърши процедурата възможно най-бързо, за да сведе до минимум дискомфорта или болката.

СледЯМР

Трябва да се движите бавно когато ставате от масата на скенера, за да избегнете замаяност или светомъртеж от легналото положение по време на процедурата.

Ако за процедурата са взети някакви успокоителни може да се наложи да си починете докато действието на успокоителните лекарства отшуми. Освен това ще трябва да избягвате шофирането.

Ако по време на процедурата се използва контрастно вещество може да бъдете наблюдавани за определен период от време за странични ефекти или реакции.

Ако забележите някаква болка, зачервяване и/или подуване на мястото на абоката след като се върнете у дома след процедурата трябва да уведомите Вашия лекар тъй като това може да показва инфекция или друг вид реакция.

В противен случай не се изискват специални грижи след ЯМР сканиране на гръбначния стълб и мозъка. Можете да възобновите обичайната си диета и дейности освен, ако Вашият лекар не Ви посъветва различно. Лекарят може да Ви даде допълнителни или алтернативни инструкции след процедурата в зависимост от Вашата конкретна ситуация.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се