Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Ракът на маточната шийка! Кои са най–новите методи за ранна диагностика?

 
Ракът на маточната шийка! Кои са най–новите методи за ранна диагностика?

 

  Ракът на маточната шийка представлява злокачествено заболяване, което засяга долната част на матката – шийката. Честотата му е изключително висока и продължава да расте, като в момента се нарежда на второ място при жените след рака на млечната жлеза. Това е единственото раково заболяване, при което е доказано, че причинителят е вирус – човешкият папилома вирус.

  Ракът на маточната шийка е заболяване, което се развива много бавно – от появата на първите изменени клетки до клиничната изява на заболяването могат да изминат до 15 – 20 години. Бавното развитие на заболяването, известния причинител и сравнително лесно достъпния материал за изследване прави този вид рак  много подходящ за скринингово изследване и съответно за предотвратяване на появата му.

Какви профилактични изследвания могат да се извършат?

  Класическия скринингов метод за ранна диагностика на рака на маточната шийка представлява цитонамазката или така наречения (на нейния създател) тест на Папаниколау или PAP тест. При него чрез памучен тампон се остъргва лигавицата на вътрешната и външната част на шийката и взетия материал веднага се поставя на предметни стъкла, фиксира се със специален препарат и се оглежда от патолог, който търси в него променени предракови или ракови клетки.

Какви са недостатъците на класическата цитонамзка?

  Цитонамазката е едно лесно осъществимо и безболезнено изследване, което обаче си има и някои недостатъци. Най - сериозния от тях е големия процент фалшиво негативни резултати. Те се дължата на факта, че при това изследване достъпни за оглед стават само около 20 % от всички клетки, а появата на патологични промени в останалите може да бъде пропусната. Освен това обикновено се взимат клетки само от повърхностните слоеве и ако процеса е в дълбочина също остава скрит.  Поради самия начин на приготвяне на препарата голяма част от клетките се губят. Друг проблем може да бъдат и примесите от слуз и кръв в материала.                              


Какво представлява течно - базираната цитология?

  Течно - базиранатa цитология (Liquid – based cytology, LBS) е изследването, което се смята за златен стандарт в ранната диагностика на рака на маточната шийка. Материала за изследването се взима с памучен тампон, както и при класическата цитонамазка, но за разлика от нея материала не се прехвърля директно върху предметното стъкло, а се поставя във специална течна среда. След това материала се пренася до лабораторията, където в специален апарат, се хомогенизира, което допринася за избягването на струпвания от клетки и разпределянето им в единичен слой и почистването на примесите от слуз и кръв. Благодарение на този метод се постига максимално добро качество на препарата, което осигурява качеството на изследването и минималния брой фалшиво отрицателни резултати.

Какво представлява HPV  ДНК-тестът?

  Както беше споменато по–горе е доказана причинно-следствената връзка между човешкия папилома вирус (human papillomavirus, HPV)  и рака на маточната шийка. Не всички типове на този вирус обаче са опасни и могат да причинят заболяването. Така наречените високо рискови типове са 13 на брой и могат да бъдат изследвани чрез HPV днк теста. При него може да бъде използван материла от цитонамазката, като в него чрез специалана молекулярна технология се търси ДНК на тези високо рискови типове. Провеждането на теста е препоръчително при жени над 30 годишна възраст и в комбинация с течно – базираната цитонамзка увеличава точността на изследването.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

3816

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !