Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Раздялата с любим човек! Как се променя тялото ни и защо боли?

 
Раздялата с любим човек! Как се променя тялото ни и защо боли?

 

  Наблюдавайки отстрани човек, който е преживял раздяла, често ни кара да мислим, че той преиграва. Всички сме чували за мъчителната болка в гърдите, безсънието, липсата на апетит, депресията и тревожността, но ако не сме го преживели, може да ни се сторят пресилени.

  Според последни проучвания обаче, болката, която изпитваме след раздяла с любим човек е еквивалентна на физическата болка. Ето какво се случва с организма ни след раздяла:

Хормоните

  Ако се чудите защо прекараното време с половинката е толкова приятно и ни носи удоволствие – отговорът е в хормоните и по – точно, така наречените хормони на щастието – серотонин, допамин и окситоцин. След раздяла, нивото им разко спада и те се заместват от стресовите хормони – адреналин, норадреналин и кортизол, които имат редица негативни ефекти върху организма – повишават кръвното налягане, сърдечната честота и нивата на кръвната захар. Освен това водят до безсъние, за което допринасят и непрестанните мисли за това какво е можело да направим, за да не се стигне до раздяла.

Болката в гърдите

  Пристягащата и пареща болка в гърдите е позната на всеки от нас, който е преживял тежка раздяла. Наричаме я „душевна болка”, „разбито сърце”, но според проучванията тя е еквивалентна на физическата болка, тъй като се провежда по същите нервни пътища като нея. Освен това много лекари са описали случаи на инфаркт в първите дни след раздялата. Той вероятно се дължи на изливането на големи количества адреналин и други стресови хормони в кръвта, които водят до спазъм на коронарните артерии.

Храносмилателната система

  През първите дни на преживяната раздяла, хората нямат никакъв апетит, а когато все пак се опитат да се хранят, за тях всичко е абсолютно безвкусно и не им носи удоволствие. С течение на времето нещата се обръщат и започват да приемат големи количества храна, предимно въглехидрати и мазнини. Последните водят до отделяне на хормоните серотонин и допамин и ги карат да се чувстват по – добре, но когато се прекрати приема на храна, нивата им рязко спадат, поради тази причина те приемат още и още вредна храна за да се почувстват по – добре и в даден момент може да се стигне до затлъстяване.

Нервната система

  Нашият  мозък буквално се пристрастява към допамина, серотонина и окситоцина, които се отделят в големи количества по време на една щастлива връзка. В момента, в който тя приключи, ефекта на отнемането е толкова силен, че може да се сравни с абстиненция. При образни изследвания на мозъка на хора след раздяла се установява активиране на същите зони като при кокаинова зависимост.

Кожата

  Нашето страдание има негативен ефект и върху състоянието на кожата ни. Тя става по – суха, има нужда от добра рехидратация, но това разбира се е последното, за което мислим след раздяла. Дерматолозите отчитат много по – голяма честота на заболявания като псориазис, екземи, дори и акне при хора, преживяващи тежка раздяла.

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

5132

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !