Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Рисковите фактори на високо или ниско ниво на естроген при мъжете

 
Рисковите фактори на високо или ниско ниво на естроген при мъжете

Хормоните тестостерон и естроген допринасят за цялостното функциониране на тялото. Те трябва да бъдат балансирани, за да бъде нормална сексуалната функция и тялото да функционира правилно. Ако не са балансирани може да се забележат някои необичайни симптоми.

Естрогенът обикновено се нарича „женски” хормон. Тестостеронът се нарича „мъжки” хормон. Това не е съвсем точно, тъй като и двата хормона присъстват и при мъжете и при жените. 

По-големи количества тестостерон обикновено биологично присъстват в мъжкото тяло.

По-големи количества естроген обикновено биологично присъстват в  женското тяло.

Естрогенът е ключов за развитието на сексуалните функции и характеристики при жените по време на юношеството. Това включва менструация и репродуктивен цикъл. Той помага да се поддържа тази функция.

Подобно е при мъжете. Но определена форма на естроген известна като естрадиол е особено важна за мъжката сексуалност.

Тестостеронът е най-важният хормон за мъжкото полово развитие и функция. Но естрогенът трябва да поддържа баланс с тестостерона, за да помогне за контролиране на половото влечение, способността за ерекция и производството на сперматозоиди.

Тестостеронът естествено намалява с възрастта на мъжете докато естрогенът се увеличава. Това не е повод за притеснение, освен ако нивата на естроген не са необичайно високи. Това може да бъде рисков фактор за състояния като диабет и някои форми на рак.

Симптоми на високи нива на естроген при мъжете

Някои от основните симптоми на високите нива на естроген при мъжете:

Безплодие. Естрогенът е един от хормоните, които тялото използва за производството на сперма. Високите нива на естроген могат да забавят производството на сперматозоиди и да затруднят създаването на здрави сперматозоиди.

Гинекомастия. Повишеният естроген може да доведе до развитие на повече тъкан на гърдата от нормалното. Високите нива могат да доведат до развитие на състояние наречено гинекомастия. Това се случва когато количеството мастна тъкан на гърдата е необичайно високо.

Еректилна дисфункция (ЕД). Повишените нива на естроген могат да повлияят на баланса на хормоните необходими за ерекция. 

Забавен растеж. Твърде много естроген може да доведе до нисък ръст или забавен пубертет при момчетата.

При юноши високият естроген води до нисък ръст на момчетата.

Други възможни симптоми на висок естроген които могат да се случат заедно с други хормонални дисбаланси:

Причини за висок естроген при мъжете

Тялото може да произвежда много естроген самостоятелно или в допълнение към по-ниски нива на тестостерон. Някои лекарства и вещества които могат да повишат нивата на естроген:

Високият естроген също се предава генетично. Някои здравословни състояния могат да повишат нивата на естроген като например:

Симптоми на нисък естроген при мъжете

Ниските нива на естроген при мъжете не са голяма причина за безпокойство. Но някои от същите симптоми на висок естроген могат да се случат, ако няма достатъчно естроген. Това е така защото естрогенният дисбаланс може да е резултат от хипогонадизъм, състояние, което води до липса на производство на хормони в тялото.

Хипогонадизмът може да понижи нивата на естроген, тестостерон и други хормони което води до много от същите симптоми на високи нива на естроген.

Причини за нисък естроген при мъжете

Ниският естроген поради хипогонадизъм може да има редица възможни причини:

Диагностика на висок или нисък естроген

Лекарят ще назначи кръвен тест, ако смята, че може да има или високи или ниски нива на естроген.Нивата на естроген в кръвта се измерват в пикограми на милилитър (pg/ml). След като получите резултатите Вашият лекар ще Ви уведоми какво ще трябва да направите след това.

Ако те са нормални няма да е необходимо да правите нищо специално. Но ако нивата са високи или ниски Вашият лекар ще препоръча следващи стъпки, за да Ви помогне да балансирате нивата на естроген.

Как да се контролират нивата на естроген при мъжете

Някои от възможните лечения, които лекарят може да препоръча, за да помогне да контролирате нивата на естроген.

Лекарства. Теоретично инхибиторите на ароматазата които предпазват ензима известен като ароматаза от превръщането на хормоните наречени андрогени в естроген би трябвало да работят, но изследванията показват, че те нямат толкова голям ефект.

Въпреки, че обикновено не се препоръчват като лечение те могат да помогнат за намаляване на нивата на естроген за пациентите, ако са клинично показани. Изследванията не показват, че инхибиторите на ароматазата са толкова ефективни колкото SERMS за гинекомастия, но те могат да имат и други клинични приложения като например при рак на гърдата или при момчета с нисък ръст.

Ароматазните инхибитори се предлагат и в естествени форми като корен от дива коприва, мака и екстракт от гроздови семки. Не забравяйте, че първо трябва да обсъдите тези възможности с природни продукти с лекаря си.

Диета, начин на живот и упражнения. Промените в диетата също могат да помогнат за поддържане на ниски нива на естроген. Диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри обикновено се препоръчва за контрол на нивото на естроген. Някои храни, които могат да участват в този вид диета:

Някои месни продукти съдържат естроген в резултат на лечение със синтетични хормони и трябва да се избягват. Някои други продукти, които трябва да избегнете, тъй като могат да повишат нивата на естроген включват:

Поддържането на форма може също така да поддържа нивата на естроген ниски:

Рискове от висок естроген при напреднала възраст

Нивата на естроген стават по-високи с напредването на възрастта. Важно е да се лекува високо ниво на естроген и всяка основна причина. Високите нива на естроген при мъжете могат да увеличат риска от определени състояния:

Много състояния, които причиняват или са причинени от анормални нива на естроген могат да бъдат лекувани успешно и вероятността за евентуални усложнения да бъдат намалени с ранното лечение. Както високите така и ниските нива на естроген могат да причинят някои дългосрочни усложнения или да показват, че има основно състояние което трябва да се лекува. Посетете Вашия лекар възможно най-скоро, ако смятате, че може да имате необичайни нива на естроген и забележите някакви необичайни симптоми, които могат да бъдат свързани с високи или ниски нива на естроген.

https://www.healthline.com

Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!

229

реклама

Коментариреклама


Свързани статии